VSUHomeopathie.be ber 2020

Nieuwsbrief 44 december 2023

december 2023

Lieve lezer,

Het was intens druk op vele vlakken, vandaar de iets schaarsere edities van de Nieuwsbrief dit jaar. We hopen dat er volgend jaar terug iets meer tijd vrij komt.

In de huidige verwarrende tijden wordt alleszins iets duidelijk: veel mannen en vrouwen in deze samenleving willen echt verandering.
Politiek, justitie, geneeskunde, landbouw, ze zijn allemaal ziek tot op het bot, en worden gecorrumpeerd door geld en macht. Zoals altijd geven net deze uitwassen de prikkel tot echte transformatie. In alle daarnet aangehaalde sectoren zien we initiatieven groeien met een totaal andere aanpak, die men gerust holistisch zou kunnen noemen. Dat wil zeggen, de wereld bekijken als één organisme, waarin alles met elkaar verbonden is. 

Een van mijn mentoren, een dame zo puur als bronwater uit de bergen, gaf me in dit verband een inzicht: er bestaat alleen wit en zwart, en dat is maar net goed; grijs betekent dat het niet puur meer is, niet zuiver. Een witte muur met vlekken erop, dat wil je toch niet, dan is ie toch niet wit meer?! Dat kostte me even tijd om dit te begrijpen. We zijn namelijk decennia beïnvloed geworden om toch maar geen puurheid, echtheid na te streven. Alles is toch een beetje grijs nietwaar?! Ik zag gaandeweg in dat dergelijke ideeën ons, mannen en vrouwen, serieus aangetast hebben. Recht(vaardigheid), waarheid, daar valt niet op af te dingen. Daar ga je helemaal voor. Op dat vlak kan je geen vrede nemen met grijs. Het is waar of het is onwaar. Het is juist of het is onjuist. Het is goed, of het is niet goed.

In ‘Verzuim’, de laatste worp van onze collega Léon Scheepers, wordt alvast deze koers gevaren; de schrijver komt vol uit voor zijn standpunt: de coronacrisis werd niet goed aangepakt, punt aan de lijn! We publiceren ook een casus uit het boek.

Homeobel Library, de bibliotheek die we aan het opbouwen zijn, groeit mooi uit. Meta en ik zijn al meer dan één boekenverzameling gaan halen bij gulle schenkers. 

Verder hebben we het over het geslaagde congres in Mons van september, waar de Koninklijke Belgische Vereniging voor Homeopathie zijn 150 jaar vierde. Een warme verbroedering tussen noord en zuid. Unitaire homeopathie in een verenigd België.

Dat homeopathie werkt, daar moet je de tevreden patiënten niet meer van overtuigen. Sommigen willen echter hard wetenschappelijk bewijs. Dit was er al lang, en grootschalig onderzoek verzamelt deze positieve gegevens nu.

We hadden het eerder al over de uitwassen in o.a. politiek en geneeskunde, het ‘onder’-‘wijs’ is in het zelfde bedje (dood)ziek: de schokkende vernieuwing in de seksuele opvoeding zet professionals in alle geledingen van de samenleving aan tot een open brief aan de ministers.

Ook Gertie Daerden vergast ons op een pittig schrijven.

Graag vestigen wij de aandacht op het congres dat VSU organiseert met Peter Tumminello tijdens het pinksterweekend in mei ’24. Het belooft een topper te worden, met totaal nieuwe inzichten in de structuur van mineralen en (edel)gesteenten.

Grasduin zeker ook nog eens in de rubriek ‘In de media’ waar we gewoontegetrouw belangwekkende informatie voor jullie hebben geselecteerd uit de inzendingen van onze lezers.

We staan juist voor Kerst. De geboorte van Jezus. Met Jezus ging de mensheid van dualiteit naar eenheid: alles is met elkaar verbonden. Met deze holistische kijk kan ik me als homeopaat alvast verzoenen!

In naam van het ganse VSU-bestuur wens ik jullie een Zalige Kerst, en een voorspoedig 2024!

 

Warme groet, in liefde,

Dr. Bart Lambert, 
Voorzitter VSU

In samenwerking met Meta Zahren

 

 

Samenwerking België -Nederland

VSU-PACH Academiejaar 23/24

Met lesdagen voor leken

 
treelogo-square

Boekendonaties voor

Homeobel Library

We zijn autoladingen vol bibliotheken mogen gaan ophalen bij collegae die stoppen met de praktijk. Mochten jullie ook homeopathieboeken willen schenken, contacteer graag het secretariaat. Onze studenten genieten mee!

Internationaal congres 15 – 17 september 2023 

150 jaar Koninklijke Belgische Vereniging voor Homeopathie

Opgericht in 1872 is de homeopathische vereniging
één van de oudste in Europa. Zij heeft tijdens deze 150 jaar van
haar bestaan altijd het uitoefenen van de homeopathie gepromoot en onderwezen volgens de richtlijnen van Hahnemann. 

Boekbesprekingen

 

Boekbespreking

Verzuim – Léon Scheepers

De coronapandemie ging leiden tot nieuwe inzichten over hoe omgaan met de wereld om ons. Dat was toch de wens, door veel mensen uitgesproken. Als huisarts met bijkomende opleiding in de homeopathische geneeskunde, was mijn hoop in het bijzonder gericht op de invoering van een inclusieve geneeskunde. Had de crisis niet duidelijk gemaakt dat er tegen limieten gebotst werd?
De deur bleef echter gesloten.
Tot wat het gebrek aan openheid in het debat geleid heeft, kunt u lezen in het nieuwe boek van Léon Scheepers. Voor veel mensen is het dominante denken naar de homeopathische geneeskunde toe, alsnog naar de wetenschappers die kanttekeningen plaatsen bij het gevoerde beleid, uitgemond in een nachtmerrie. Verzuim.

verzuim-casus-66sq-nickolas-nikolic

Uit de praktijk van Léon Scheepers

Casus | een vrouw van 66 jaar

UIt het boek “Verzuim” van Dr. Léon Scheepers. Dit is een casus over Long Covid bij een vrouw van 66 jaar.

Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg

Grootschalig onderzoek bevestigt werking homeopathie

Onlangs voerden internationaal gerenommeerde onderzoekers in de homeopathie een systematische review uit van eerder uitgevoerde meta-analyses bij een grote diversiteit aan klachten. Na zorgvuldige inventarisatie van alle studies concludeerden onderzoekers dat het bewijs voor de werking van homeopathie zeer krachtig is.

Lezersbrieven, open brieven en opiniestukken​

 
diana-akhmetianova-Lezersbrief-sq

Tandarts G. Daerden

Open brief naar het Nieuwsblad

Liesbeth Van Impe te gast in de talkshow “De tafel van Gert”, voor tandarts Gertie D. een aanleiding om een open brief naar het nieuwsblad te sturen.

open-brief-seksuele-vorming

in de media november 2023

open brief seksuele opvoeding

BezorgdeOuders.be vragen de ministers om de neutraliteit van het onderwijs te bewaken, conform de Belgische Grondwet artikel 24, en ook dat de inhoud van de lespakketten en Sensoa-websites op democratische wijze herwerkt wordt.

Save
the
date

VSU Congres 

Peter Tumminello
Psyche and Structure Refined

Pinksterweekend 18 – 20 mei 2024 in Leuven

Online webinars

Peter Tumminello – Psyche and Structure

Een wereldspreker, met uiterst boeiende inzichten, bekend om zijn baanbrekend werk over de edelstenen, die remedies bij uitstek zijn in deze tijden van transformatie! De online webinars van 2022 – nog steeds beschikbaar – zijn een welkome inleiding tot het live seminarie van 2024.

Tumminello

Maandelijkse reeks

In de media

Geïnspireerd door talloze mails met informatie en links die we van onze lezers mochten ontvangen, brengen wij in deze rubriek ook informatie naar voren die niet (makkelijk) haar weg vindt naar de reguliere media. We willen onze lezers goed informeren om hen zelf in staat te stellen zich een mening te vormen. Een deel van deze informatie haalde de mainstream media niet.

De artikelen in deze rubriek dienen louter als informatie en kunnen afwijken van de mening die de VSU Homeopathie als vereniging er op nahoudt.

Bijkomende links worden regelmatig aangevuld. Niet enkel bij een nieuwe Nieuwsbrief.

Ook Plato dacht
duidelijk holistisch
over gezondheid...

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Alle rubrieken, Geen, Nieuwsbrieven en getagd met .