Afbeelding © Matt Briney

Homeopathische remedies bewaren

Hoe lang kan je homeopathische remedies bewaren?

Als algemene regel wordt rekening gehouden met een houdbaarheid van 5 jaar. De wet schrijft voor dat alle producten die oraal worden ingenomen een vervaldatum hebben, producten die ouder zijn dan 5 jaar mogen niet meer afgeleverd worden in de apotheek.

Maar dit betekent niet dat de geneeskracht na verstrijken van deze termijn verloren gaat. Hahnemann beschrijft een houdbaarheid van 18 tot 20 jaar. Enkele jaren geleden werden trouwens een aantal remedies die van Hahnemann zelf stammen getest, en de meeste van de actieve stoffen waren nog steeds werkzaam.

Waar moet je op letten?

Bewaar remedies in een koele, droge omgeving.

Worden homeopathische remedies blootgesteld aan temperaturen boven de 41° C, of aan sterke straling, verliezen ze ongeacht hun bereidingsvorm hun werking. Hitte en sterke straling brengen de molecules van het dragermateriaal tot trilling: de molecules moeten zich herorganiseren. De informatie van de aangebrachte tinctuur kan hierbij verloren gaan. Het effect is groter bij een hoge verdunning.

Als vocht in het flesje dringt kan het de inhoud contamineren. Andere mogelijke contaminatiebronnen zijn sterk geurende stoffen zoals nagellak, parfum of kuisproducten of zelf uien etc. Badkamerkastje en koelkast zijn dus geen aangewezen opbergplaatsen.

Save

Hoe dan wel bewaren?

Vaste afleveringsvormen 

Granulen, globulen, poeders of tabletten moeten op een droge plaats bij kamertemperatuur bij voorkeur in een glazen recipiënt bewaard worden. Vermijd contact met etherische oliën of inwerking van zonlicht.

Hoge temperaturen hebben verkleuring tot gevolg, terwijl lage temperaturen  de opname van vocht uit de lucht bevorderen, eventueel kan schimmelvorming optreden. Het spreekt vanzelf dat het middel dan niet meer mag ingenomen worden.

Vloeibare afleveringsvormen 

Deze zijn meestal gemaakt op basis van alcohol, die voor een lange houdbaarheid van de druppels zorgt.

Bewaar ze op een koele plaats, in goed gesloten recipiënten. Vermijd opslaan boven een warmtebron en sluit de flacon steeds goed anders verdampt de alcohol. Uitzonderlijk worden lage verdunningen soms op basis van water (bv. oogdruppels) gemaakt. Hun bewaring is beperkt tot een maand en moet op het etiket vermeld worden.

Moedertincturen 

Moedertincturen zijn alcoholische, plantaardige extracten en moeten op ca. 18°C bewaard worden op een donkere plaats. Inwerking van zonlicht kan de complexe samenstelling van de tincturen veranderen door scheikundige reacties tussen de verschillende componenten.

Homeopathische koffertjes 

Dit geldt ook homeopathische koffertjes, die op reis worden meegenomen.Tracht uw geneesmiddelen zoveel mogelijk op een schaduwrijke plaats te bewaren, zorg voor een droog en donker plekje. Het koffertje in een gesloten wagen laten liggen in volle zon, komt de homeopathische werking zeker niet ten goede.


Bronnen:

  • http://www.infos-homoeopathie.de/wirkung-und-lagerung-von-homoopathischen-mitteln/
  • vraag ent antwoord (homeopathisch bekeken)
  • http://www.naturopharm.co.nz/what_is_homoeopathy/HowToStoreHomoeopathicRemedies.asp