In de media.
Berichten februari 2024

In deze rubriek brengen we ook informatie naar voren die niet (makkelijk) haar weg vindt naar de reguliere media. We willen onze lezers goed informeren om hen zelf in staat te stellen zich een mening te vormen. Een deel van deze informatie haalde de mainstream media niet.

Geïnspireerd door talloze mails met informatie en links die we van onze lezers mochten ontvangen, brengen we maandelijks een overzicht van artikels die onze interesse wekten. (*)

(*) De artikelen in deze rubriek dienen louter als informatie en kunnen afwijken van de mening die de VSU Homeopathie als vereniging er op nahoudt.

Korte extract uit de column van Rick Torfs

De nieuwe groeicurves van die Kind en Gezin nemen borstgevoede kinderen als uitgangspunt.  De curves 2004 waren gebaseerd op een steekproef van voornamelijk met flesjes gevoede kinderen.

Vandaag wordt 6 maand borstvoeding, zonder andere bijvoeding, en verder met bijvoeding tot de leeftijd van 2 jaar aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

“Baby’s die borstvoeding krijgen, groeien in de eerste zes maanden wel iets sneller. […]  Maar als ze een jaar oud zijn, zitten kinderen zij iets lager in de curve. […] Borstvoeding blijft de gouden standaard.” zegt professor Jean De Schepper, pediater aan het UZ Brussel.

Borstvoedende moeders volgen de vraag van het kind, terwijl flesvoedende ouders vaak denken dat elk vlesje leeg moet.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt met deze extract? Je kan gans hhet volledig artikel lezen met een aboneement op Doorbrak.
Je kan ook gratis en vrijblijvend een proefabonnement van 30 dagen nemen om Doorbraak helemaal uit te proberen.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt met deze extract? Je kan gans hhet volledig artikel lezen met een aboneement op Doorbrak.
Je kan ook gratis en vrijblijvend een proefabonnement van 30 dagen nemen om Doorbraak helemaal uit te proberen.

Korte extract uit de column van Rick Torfs

We leven in een tijd waarin voortschrijdend inzicht zeer ernstig wordt genomen. […]

Voortschrijdend inzicht laat toe met enige meewarigheid naar het verleden te kijken. […] Maar hoe verhouden we ons tot de
toekomst? […]

  • Ofwel hebben we nu gelijk en stopt elk voortschrijdend inzicht per direct.
  • Ofwel gaat het
    verder en zijn we op dit moment dingen aan het poneren die we over enkele jaren ongemeen dom zullen vinden

Als de tweede optie de juiste is, raad ik u aan de
lectuur van kranten met onmiddellijke ingang op te schorten en er pas over vijftig jaar
opnieuw mee te beginnen. De kranten zullen ook dan nog niet echt goed zijn, maar
minder slecht dan vandaag, zodat we ons minder hoeven te schamen voor wat we lezen
en te lezen krijgen.

 

Een aantal veelgebruikte additieven in voedingsmiddelen , wordt in een pas verschenen Franse studie in het maandblad PLOS Medicine in verband gebracht met een hoger risico op kanker. De studie werd uitgevoerd bij meer dan 90.000 mensen die deel uitmaakten van het NutriNet-Santé cohort. Hun gezondheid, levensstijl en consumptiegewoonten werden bijna zeven jaar geanalyseerd.

Drie emulgatoren worden als problematisch gelabeld. Een hoge inname van E471 ofwel mono- en diglyceriden van vetzuren wordt geassocieerd met een hoger risico op kanker met 15 procent, vooral borstkanker (24%) en prostaatkanker (46%). 

E471 komt onder andere voor in producten die niet als extreem ongezond worden beschouwd, zoals voorverpakt brood, margarine en beschuit.

De additieven E407 en E407a of carrageen, een verdikkingsmiddel dat de stroperigheid van bijvoorbeeld chocolademelk, saladedressings en plantaardige melkvarianten verhoogt, zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker.

10 december 2023

Alle artikelen blijven beschikbaar op de website, aangezien ze langdurig relevant zullen zijn. Het is zeker de moeite waard om ze vanaf het begin te lezen

Overdiagnose bij oudere vrouwen als een nadeel van borstkankerscreening

Borstkankerscreening werd in verband gebracht met een grotere incidentie van borstkanker, wat suggereert dat overdiagnose vaak voorkomt bij oudere vrouwen bij wie na screening borstkanker wordt vastgesteld.

Het onderzoek, waarbij 54.635 vrouwen van 70 jaar en ouder betrokken waren, analyseerde borstkankerdiagnoses en gerelateerde sterfgevallen gedurende een 15-jarige follow-up periode.

De resultaten wijzen op een aanzienlijke kans op overdiagnose bij oudere vrouwen. Naar schatting 31 procent van de vrouwen in de leeftijd van 70 tot 74 jaar kreeg een te hoge diagnose, evenals 47 procent van de vrouwen in de leeftijd van 75 tot 84 jaar en 54 procent van de vrouwen in de leeftijd van 85 jaar en ouder.

Of de schade van overdiagnose wordt gecompenseerd door de voordelen en voor wie blijft een belangrijke vraag.

19 juli 2023

Lees alle artikels over het onderwerp

Geplaatst in Actualiteit, Alle rubrieken, Geen, In de media, Video's en getagd met .