© Ashely Bats

© Ashely Bats

Waarschuwing tegen zelfmedicatie

in de omgang met Homeopathische remedies

Hoewel de meeste remedies nog steeds vrij van voorschrift bij apothekers verkrijgbaar zijn, is het toch niet aangewezen zonder meer aan zelfmedicatie te doen.

De uitspraak "Baat het niet dan schaadt het niet" gaat niet op.  Het effect van homeopathische remedies kan in sommige gevallen veel verder gaan dan verwacht.

Het is zeker niet aangewezen om in het wilde weg te experimenteren als of het om "onschuldige paracetamol" of zelfs maar om "suikersnoepjes" gaat.

Bij bestaande behandelingen zoals chemo, een zorgvuldig uitgesproken behandelingsschema met anti-depressiva of antibiotica is het zelfs ronduit gevaarlijk om de klassieke behandeling zo maar zonder meer stop te zetten.

Hoewel de meeste homeopathische middelen geen interferentie geven met klassieke geneesmiddelen is ook hier voorzichtigheid geboden. Enkel een geschoold arts-homeopaat kan hierover uitsluitsel geven.

Bovendien is het mogelijk dat het opstarten van een homeopathische behandeling in eerste instantie een aggravatie (verergering) van het probleem veroorzaakt. Een leek kan niet inschatten hoe hier best op gereageerd wordt.

Vaak komen mensen met een lang aanslepende, chronische ziekte bij een homeopaat terecht. Een dergelijk complex ziektebeeld kan maar stap voor stap aangepakt worden waarbij soms meerdere remedies elkaar opvolgen.

Het zoeken naar de juiste remedie of behandeling is een proces dat tijd vraagt juist omdat het individueel gebonden is. Alles begint met een uitgebreide anamnese. Niet alleen de ziektegeschiedenis maar ook het eigen levensverhaal en zelfs een stuk familiegeschiedenis komen aan bod.  Eerlijkheid is hier troef: het heeft geen zin dingen te verzwijgen of mooier voor te stellen dan ze zijn.

Dit alles dient gecombineerd te worden met een uitgebreide kennis van de middelen, Repertorium en Materia Medica. Om een gemotiveerde keuze uit duizenden remedies te maken heeft een arts homeopaat een jarenlange studie doorlopen.

Gezien het individueel karakter van de homeopathische benadering heeft het geen zin om een remedie door te geven.