Internationale week van de borstvoeding

1-7 augustus 2019

In dit artikel kozen we een uit het grote informatieaanbod een aantal links naar websites met interessante inhouden. Ken je een linkje met bijzonder nuttige informatie dat hier ontbreekt? Laat het ons dan weten via het contactformulier.

Sedert 1991 organiseert WABA het jaarlijks initiatief “Internationale Week van de Borstvoeding” in samenwerking met organisaties overal ter wereld. Inmiddels nemen er meer dan 120 landen aan deel. Voor informatie of documentatie,  advies of begeleiding bij borstvoeding kan je terecht bij de Vlaamse tegenhanger  VBBB die de originele WABA Action Folder WBW: Empower Parents, Enable Breastfeeding vertaalde en aanpaste voor Vlaanderen.  Deze folder IN GOEDE HANDEN kan U op de site van de VBBB downloaden.

Met de campagne willen deze organisaties aantonen dat borstvoeding niet alleen enorm belangrijk is voor de gezondheid van je kindje, maar dat het ook een grote impact heeft op de samenleving. Voor de baby betekent het voedselzekerheid, gezondheid, ontwikkeling en overleving, maar omdat borstvoeding rechtstreeks van producent naar verbruiker gaat, is het de enige duurzame voeding en draagt het dus bij aan de bescherming van het milieu én volgende generaties.

Uit het artikel “Internationale Week van de Borstvoeding” op mamma/libelle.be

"Proberen met 6-6-6-6"

Kind en gezin lanceert dit jaar de campagne rond borstvoeding  “Proberen met 6-6-6-6”. De klemtoon ligt op ‘het proberen’ met alle steun en praktische hulp in je omgeving. 

Het beeld van de 4 x 6 staat voor: 
6 uur – 6 dagen – 6 weken – 6 maanden.

“Die eerste druppeltjes borstvoeding, het colostrum, geven meteen een immuniteitsboost aan een pasgeboren baby. Na zes dagen wordt borstvoeding geven makkelijker. Vanaf zes weken is er een echt ritme en wordt het genieten. Dan kan een mama, als ze het ziet zitten en het praktisch haalbaar is, mikken richting zes maanden. 6-6-6-6 dus, waarbij elke zes het absoluut waard is om heel fier op te zijn”,

 Christel Geebelen,
lactatiekundige IBCLC en beleidsmedewerker Borstvoeding
van Kind & Gezin

Uit 7 Kind in Vlaanderen 2018,
hoofdstuk 7, pagina 75 ff.
  • binnen 24 u na de geboorte krijgen 78,6% van de pasgeboren kinderen  uitsluitend borstvoeding.
  • Op dag 6 krijgt 65,4%  uitsluitend borstvoeding. 9,5%  krijgen zowel borst- als kunstvoeding. In Vlaams-Brabant ligt het percentage op dag 6 met 69,1% het hoogst:, in West-Vlaanderen het laagst (59,8%).
  • In week 6 krijgen nog 63,2% van de baby’s   borstvoeding, exclusief of in combinatie met kunstvoeding.
  • op 6 maanden (week 26) krijgen nog 30,3% van de baby’s  borstvoeding, exclusief of in combinatie met andere voeding
  • Van jonge moeders (tot 20 jaar) geeft de helft (50,1%) borstvoeding, moeders tussen 30 en 35 jaar geven het vaakst borstvoeding 67,6%.

Wegwijsborstvoeding.be

Waar deze sticker kleeft ben je welkom om borstvoeding te geven.
Alle adressen vind je ook op kaart.

De federale overheidsdienst Volksgezondheid raadt aan om, indien mogelijk, borstvoeding te geven tot de leeftijd van twee jaar. Moedermelk bevat voedingsstoffen, hormonen en antilichamen die bijdragen tot de groei van je kind.  Vaak stoppen jonge moeders vroegtijdig  met borstvoeding wegens de afnemende  begeleiding: na de bevalling worden ze in het ziekenhuis nog geholpen, maar bij hun thuiskomst valt die begeleiding weg.

t

En nee, het is niet omdat je – om welke reden dan ook – geen borstvoeding geeft, dat je een slechtere moeder zou zijn!

 Alix Cruy

op de website van het Tijdschrijft Psychologies

Hoe borstvoeding de gezondheid van kind en moeder kan bevorderen

  • Kinderen die langere tijd borstvoeding krijgen, zijn minder gevoelig voor infectieziektes al dan niet met dodelijke afloop.  Zij hebben minder tandheelkundige anomalieën en een hogere intelligentie dan kinderen die geen of enkel kortstondig borstvoeding kregen. Deze ongelijkheid blijft bestaan tot later in het leven. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat kinderen die borstvoeding kregen op latere leeftijd minder gemakkelijk tot overgewicht en diabetes neigen.
  • Borstvoeding komt ook de moeder ten goede. Het kan borstkanker voorkomen, de geboorteplanning spreiden en het risico op diabetes en eierstokkanker verminderen.
  • Landen met hoge inkomens hebben een kortere borstvoedingsduur dan landen met lage en gemiddelde inkomens. Zelfs in landen met een laag inkomen en een middeninkomen krijgt echter slechts 37% van de zuigelingen jonger dan 6 maanden uitsluitend borstvoeding.
  • De schaalvergroting van borstvoeding kan jaarlijks naar schatting 823 000 sterfgevallen onder kinderen en 20 000 sterfgevallen aan borstkanker voorkomen.
  • Bevindingen uit onderzoeken met moderne biologische technieken suggereren nieuwe mechanismen die moedermelk karakteriseren als een gepersonaliseerd medicijn voor zuigelingen.
  • Promotie van borstvoeding is belangrijk in zowel rijke als arme landen en kan bijdragen aan het behalen van de aanstaande duurzame ontwikkelingsdoelen.

Meer informatie

Hier nog eens alle links en bronnen op een rij. Wil u er eentje aan toevoegen? Laat het ons weten over het contactformulier.

 

Geplaatst in Actualiteit, Alle rubrieken, Geen en getagd met , .