Casus | Pyrogenium

Uit het boek Lijfwacht

PyrogeniumMonique, 45 jaar

Monique is patiënte in de praktijk sinds 1988.

In april 2009 ontwikkelt zij na een vaginale hysterectomie (wegname van de baarmoeder via de vagina) een postoperatieve infectie van de schedetop (baarmoederhals) en de Douglasruimte (ruimte tussen baarmoeder en darm) met algemene bloedvergiftiging (sepsis) als gevolg. Intraveneus toegediende antibiotica slaan niet aan en hoge koorts en buikpijn houden al verschillende dagen aan. Dit alles gaat gepaard met stinkend vaginaal verlies.

Op haar verzoek bezoek ik haar in het ziekenhuis waar zij enkele dagen eerder is opgenomen. In de kliniek stel ik vast dat ze rusteloos is en haar pols eerder laag is voor de hoge koorts die zij heeft.

Remedie

Pyrogenium 200K wordt toegediend op basis van de bloedvergiftiging en het feit dat de hartslag lager is dan dat je zou verwachten volgens de hoogte van de lichaamstemperatuur. Normaal gaat de hartslag per graad koorts tien slagen omhoog, wat hier niet het geval is. 

Er is een onmiddellijk resultaat. De koorts daalt en de buikpijn zakt weg. Er is een algemene verbetering van haar toestand. 

Pyrogenium is een nosode zoals wij eerder al Lyssinum, Medorrhinum en Anthracinum zagen. Pyrogenium is gemaakt van mager rundvlees dat twee weken in de zon heeft liggen rotten en wordt in 1880 de eerste keer geïntroduceerd in de homeopathische wereld. Het blijkt al snel een groot middel voor sepsis in combinatie met grote rusteloosheid. 

Pyrogenium kan een abnormaal snelle pols hebben die niet in verhouding is met de lichaamstemperatuur (koorts) of omgekeerd zoals in deze casus. Alle uitscheidingen hebben een penetrante geur. Het is een belangrijk geneesmiddel voor kraambedkoorts.

Pyrogenium heeft in deze zeer acute situatie zijn werk gedaan als acuut inwerkend homeopathisch geneesmiddel.

Even een zijsprongetje omtrent kraambedkoorts. In 1844 overlijdt tussen de 5 en 30% van de vrouwen als gevolg van kraamvrouwenkoorts. Veel theorieën doen de ronde over de oorzaak van deze ziekte, totdat de Hongaarse arts Ignaz Semmelweis (1818-1865) de link legt met de door lijkschouwing bevuilde handen van de studenten geneeskunde. Hij verzoekt iedereen zijn handen in bleekwater te wassen vooraleer de kraamzaal te betreden. Deze ingreep zorgt voor een sterke daling naar 1 à 2 %. Toch zal het tot 1890 duren voordat zijn ideeën over antiseptisch onderzoek hun ingang vinden. Pas na de ontdekking van de bacterie door Louis Pasteur kreeg Semmelweis’ methode de nodige theoretische onderbouwing.

Ik zou hier Goethe willen citeren: “Het ergert de mens dat de waarheid zo eenvoudig is”.

Zoiets eenvoudigs als de handen wassen wordt meer dan veertig jaar verworpen door de toenmalige, heersende dominante consensus in de geneeskunde. Ze laten nog liever vrouwen sterven dan de handen te wassen. Hopelijk komt er voor de homeopathische geneeskunde ooit een gelijkaardige ontdekking die het werkingsmechanisme van gedynamiseerde geneesmiddelen onomstotelijk aantoont, een ontdekking die het medische denken omgooit.

Alle artikels rond het thema

Alle artikels rond het boek van Dr. Léon Schepers

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Nosoden, Uit de Praktijk en getagd met , , , , .