Het immuunsysteem – onze bescherming tegen indringers

 

Van zodra het lichaam in contact komt met vreemde indringers zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels, schiet het immuunsysteem in actie om ons te beschermen. Met andere woorden, vanaf het moment dat we geïnfecteerd worden, neemt dit ingenieus en slim systeem het over.

Het immuunsysteem is op ieder ogenblik druk in de weer, maar vaak merken we het pas op het ogenblik dat er een ontsteking ontstaat. Dan krijgen we koorts, of pijn, of roodheid bij een wonde.

Vernietigen, opruimen en informatie opslaan

De belangrijkste taak van dit verdedigingssysteem is om ongewenste gasten te doden, op te ruimen en – zeer belangrijk – informatie op te slaan om bij een nieuw contact met de ongenodigde gast deze sneller te kunnen verslaan. Eigenlijk kan je het immuunsysteem vergelijken met een leger waarbij talrijke soldaten paraat staan. Dit leger is opgebouwd uit drie verdedigingslijnen.

Aangeboren immuniteit:
immuniteit die je bij de geboorte meekrijgt

We krijgen een deel van ons immuunsysteem mee bij de geboorte (dit is het aspecifieke of aangeboren immuunsysteem). Hiertoe behoort oa. de eerste afweerlijn van ons leger. Dit is de fysieke barrière ofwel de buitenkant van ons lichaam en bestaat uit onze huid en slijmvliezen, maar ook plasma in het bloed, zweet, tranen en goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel behoren hiertoe.

Ook een deel van de tweede linie behoort tot de aangeboren immuniteit. Deze verdedigingscellen zijn voorgeprogrammeerd om een aantal kenmerken van virussen en bacteriën te herkennen en ze aan te vallen op het ogenblik dat ze het lichaam binnendringen. Sommige van deze cellen hebben een lange levensduur (zoals macrofagen) en spelen een belangrijke rol in de verworven of adaptatieve immuniteit.

Verworven immuniteit:
immuniteit met een geheugen

De lymfocyten of witte bloedcellen gaan aan de slag met de gevangen indringers en maken specifieke antistoffen aan. Op deze manier wordt er een geheugen opgebouwd waardoor ons leger beter voorbereid is bij een nieuw contact met dezelfde indringers. De gevormde antistoffen zorgen dat er bij een volgende ontmoeting met de betreffende indringer snel gereageerd kan worden. Deze B-lymfocyten behoren tot de belangrijkste soldaten in de strijd tegen infecties.

Oproep naar meer soldaten

Tijdens dit proces van ‘vechten tegen de indringer’ komen er bepaalde stoffen vrij: cytokines. Deze dienen als boodschappers om zo meer B-cellen op te roepen in de strijd. Een goed immuunsysteem reageert op het juiste ogenblik.

De derde verdedigingslinie

Wanneer de twee eerste verdedigingslijnen niet meer voldoen, zijn het de T-lymfocyten die toestromen. Zij maken deel uit van de derde verdedigingslinie van ons lichaam. Deze brengen de uiteindelijke genadeslag toe aan de ziekteverwekkers. T-lymfocyten (andere witte bloedcellen) staan onder controle van de harde hand van de thymus of schildklier. De thymus selecteert enkel de beste T-lymfocyten en keurt alle witte bloedcellen af die tegen de cellen van het lichaam zelf optreden of tegen onschuldige aanvallers zoals stof of pollen.

Het immuunsysteem versterken

Het is van belang om ons leger soldaten goed te voeden om de wintervirussen en bacteriën beter te kunnen bestrijden. Gezonde voedingskeuzes en de juiste voedingsstoffen zullen onze soldaten stimuleren, terwijl restrictieve diëten, foutieve eetgewoonten en tekorten ze net gaan verzwakken.
Selenium, zink en vitamine D hebben de laatste tijd erg veel in het nieuws gestaan. Terecht! Deze voedingsstoffen spelen op een welbepaalde manier in op de goede werking van ons immuunsysteem.

 

Selenium, sleutel in onze immuniteit

Selenium is een grote hulp in de vernietiging van indringers, reeds in onze eerste afweerlinie. Voldoende selenium zorgt voor een goede werking van de macrofagen en helpt om virussen, bacteriën en dode cellen op te ruimen. Een goede seleniumstatus zal er voor zorgen dat er voldoende T-lymfocyten kunnen worden aangemaakt en beschermt deze aanvalscellen voor een optimale werking ervan. Bij een tekort aan selenium krijgt de ziekmakende indringer de kans om zich te vermenigvuldigen en te muteren tot agressievere vormen. Een te laag gehalte aan selenium kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem volledig zal instorten. Wist je dat de seleniumstatus in België niet steeds optimaal is? Zorg dan ook voor voldoende selenium! Kies zeker voor een supplement met een gestandaardiseerde organische seleniumvorm.

Luchtwegen beter beschermd dankzij zink

Zink vormt net als selenium een belangrijk onderdeel van de eerstelijnsafweer. Zink kan op een directe manier verkoudheidsvirussen inactief maken en werkt positief in bij infecties van de luchtwegen. Zink is essentieel voor een goede werking van de thymus en dus ook voor de ontwikkeling van de T-lymfocyten. Een tekort aan zink zal de vorming van de antistoffen door de geactiveerde B-cellen uiteindelijk te weinig of te laat afremmen. Dit leidt tot uitputting en ontregeling van het immuunsysteem. Het is verstandig om een organisch gebonden zink te gebruiken voor een goede opneembaarheid

Vitamine D – betere en sterkere verdediging

In zijn actieve vorm, zorgt vitamine D voor meer en actievere macrofagen en regelt de lymfocytenfunctie. Het veroorzaakt een onderdrukking van de T-cel respons, waardoor indirect de productie van de B-cellen wordt geremd door een verminderde cytokine alarmstroom. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, geen wonder dat heel wat mensen er in de herfst- en wintermaanden te kort van hebben. Je voorziet je best in een voldoende aanbreng van deze voedingsstof! Neem vitamine D opgelost in een kwalitatieve plantaardige olie om zeker te zijn van een goede opname.

Slaap, het ‘beste’ medicijn

Naast een goede vitamine- en mineralenstatus kan een goede nachtrust wonderen doen voor je immuunsysteem. Slaap en immuniteit beïnvloeden elkaar. Een infectie of ontsteking maakt ons moe en verhoogt het verlangen om te slapen, en slaap wordt vaak aanbevolen als het “beste medicijn”. Langdurig slaaptekort zal er voor zorgen dat het immuunsysteem verzwakt en meer vatbaar is voor indringers. Een goede slaap zal de immuunfunctie helpen verbeteren. Is uw slaap/waakritme echter verstoord? Misschien heb je een verminderde aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Melatonine wordt in het centrum van onze hersenen aangemaakt bij het vallen van de avond als het donker wordt en veroorzaakt een slaperig gevoel. Bij een verstoorde nachtrust kan het nuttig zijn om melatonine als aanvulling te nemen. Kies voor sublinguale tabletjes die je laat smelten onder de tong net voor je gaat slapen.
Geplaatst in Alle rubrieken, Patiëntervaringen, Productinformatie, Publiciteit en sponsoring en getagd met , , , .