Persconferentie Coronacrisis 16 april 2020

Hoe gaat de Veiligheidsraad met ongemakkelijke (kritische of provocatieve) vragen om? Welke rol heeft journalistiek in het Coronatijdperk? 

Tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad over de verlenging van de maatregelen tegen de coronacrisis stelde de Journalist Alexandre Penasse, van het onafhankelijke medium Kairos, enkele vragen aan premier Sophie Wilmès (MR) over de oorzaken van de verspreiding van het coronavirus en het beheer van de huidige crisis. Waarom hebben zoveel corona-experts banden met de farmaceutische industrie? Zal de regering via 5G elke van onze verplaatsing volgen, in en na de Coronacrisis ?

 

Journalism is printing what someone else does not want to be printed.
Everything else is Public Relations.
George Orwell
Auteur

Artikel op de site van De Morgen

Artikel op de site van HLN nieuws

Artikel op de site van Kairos

Artikel over deze persconferentie door Business AM

Open brief aan Sophie Wilmès op Kairons

Alexandre Panasse, een Franstalige journalist , begint met de opmerking dat de premier het publiek vaak bedankt voor zijn medewerking, gehoorzaamheid en beleefdheid. In haar toespraak werd over een periode voor en na Covid-19 gesproken, en hij vraagt of er wel  echt een na Covid-19 komt. 

Hij noemt een aantal niet-politici die invloedrijke posities in de entourage van regering / veiligheidsraad hebben in het besluitvormingsproces van de maatregelen tegen Covid-19. Hij stelt vragen over de vervroegde en snelle uitrol van het 5G-netwerk in België op aanraden van een ex-KPN man …  en  maakt zich zorgen over het volgen van de bevolking via 5G in de nasleep van de Covid-19-maatregelen.

Alexandre Panasse trekt vervolgens de democratische legitimiteit van deze beslissingen in twijfel wanneer deze mensen privé betrokken zijn bij multinationale ondernemingen en de financiële wereld. Concluderend dat miljoenen mensen het recht hebben om op deze vragen een antwoord te krijgen in een democratisch debat.

De premier was er niet gediend mee, en de journalist wordt vervolgens belachelijk gemaakt.  

Op de site van De Morgen kan je de video met Nederlandse ondertitels bekijken.  Wij tonen hier versie met Franstalige ondertiteling.

Volledige persconferentie op YouTube.  Scroll door naar minuut 30, voor de vraag van Alexandre Penasse 

Lees alle artikels over het onderwerp

Bronnen

De persgroep:  www.hln.be, www.demorgen.be
Andre bronnen: www.reddit.com, www.kairospresse.be

Geplaatst in Achtergrond, Actualiteit, Alle rubrieken, Geen en getagd met , , , , .