Polychresten | Euphrasia

Polychresten

Euphrasia

Hubert Verhelst

Euphrasia officinalis L., ook Ogentroost genoemd, wegens zijn veelvuldige toepassing bij oogkwalen.
Polychresten: Euphrasia
Euphrasia
Botanisch gezien is Euphrasia of Ogen­troost een plantengeslacht uit de Helm­kruidfamilie (Scrophulariaceeën). Het honderdtal leden van dit geslacht vindt men terug doorheen de Noordelijke en Zuidelijke gematigde en koude streken, enkele ervan in het hooggebergte. Het zijn doorgaans kleine, parasitaire kruiden die hun voedsel zuigen uit de wortels van andere planten, meestal grassen.

De bloemen van de Euphrasia, die tweezijdig symmetrisch gevormd zijn en daar­enboven dikwijls ook nog tweelippig, spelen de amateur-botanicus wel eens parten, want ten onrechte gaat hij zoeken in de familie van de Lipbloemen (La­biaten) waar zij natuurijk op het appel ont­breken. In tegenstelling tot de lipbloemen die een vierdelig vruchtbeginsel hebben en later een vierdelige splitvrucht, is het vruchtbeginsel van Euphrasia nooit vier­delig en resulteert het in een tweehokkige, veelzadige doosvrucht.

In Nederland en in Vlaanderen worden een tiental soorten geteld. Slechts twee ervan komen algemeen voor: de Gewone ogentroost en de Rode ogentroost. De eerste of Euphrasia officinalis L. is voor de geneeskunde waardevol. Eeuwenlang werd een aftreksel van de plant met guns­tig gevolg ingeroepen bij de bestrijding van oogontstekingen. Op de hedendaagse allopathische voorschriften komt Eu­phrasia niet meer voor, omdat “betere” middelen haar plaats ingenomen hebben.

Eeuwenlang werd een aftreksel van de plant met guns­tig gevolg ingeroepen bij de bestrijding van oogontstekingen.

In de homeopathie daarentegen is Ogen­troost een uitblinker omwille van het zeer uitgebreide gamma oogkwalen waarin het genezing brengt: ontstekingen van het bindvlies, van het regenboogvlies, het hoornvlies, of het zien bewegen van punt­jes of vlekken voor de ogen, lichtschuw­heid, brandend of stekend gevoel in de ogen, tranenvloed, reumatische ontste­king, gezwollen oogleden en nog veel meer. Nemen wij maar gerust aan, dat Euphrasia het “oogmiddel” bij uitstek is, een duidelijk organotroop of orgaan­gericht geneesmiddel dus.

Toch zou ik tekort schieten in de be­schrijving, mocht ik verzuimen erop at­tent te maken dat, zelfs als “oogremedie”, Ogentroost homeopathisch alleen aan­gewezen is als er nog meerdere sympto­men zijn in het ziektebeeld, die in dezelfde richting wijzen, want nog andere ho­meopathische geneesmiddelen kunnen een oogaandoening met succes bestrij­den, Mercurius bijvoorbeeld, om er maar één te noemen.
Zoals steeds zal ook hier weer de homeopaat oordelen of Euphrasia bij het geval past.

Tenslotte behandelt hij geen oogziekte maar een zieke persoon!

Noot van de redactie

Een belangrijk thema is de familie: ze hebben het gevoel te moeten zorgen voor de familie, de ouders, zelfs al zijn die bazig, klagen ze of zijn ze nooit dankbaar. De onderliggende motivatie is dat ze niet willen dat de buitenwereld denkt dat ze hun best niet doen voor hun familie.

Ze kunnen een erge hoest hebben, komende vanuit de larynx (diepe keel). Belangrijk kinkhoestmiddel ook. De hoest wordt beter bij liggen. Blijvende prikkelhoest na grieptoestand (met succes ingezet bij sommige COVID-19 patiënten!).

Beter in open lucht. Slechter bij warmte of zonlicht.

 

Lees meer over

HB 60/09

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Planten, Polychresten en getagd met , .