Chris Blanckaert schreef voor PRO HOMEOPATHIA, de Belgische Patiëntenvereniging Homeopathie, een reeks met de titel "Een goede gezondheid begint bij goede levenshygiëne" die integraal op onze site gepubliceerd worden. Dit artikel over "gezond bewegen" is het derde in de reeks.

  Lees ook de andere artikels over        goede levenshygiëne

Gezond bewegen

David Marcu photo-1420641519650-9d7d0ea0a829 panorama

Een goede gezondheid begint immers bij een goede levenshygiëne. Dr. Samuël Hahnemann zelf pleitte er al voor. Klassieke homeopathie draagt in zich bovendien een holistische benadering van de 'zieke mens' en die aanpak reikt verder dan de 'ziekte' op zich. Heel de levensgeschiedenis, maar ook zowat alle facetten van het leven tellen mee, ook de 'slechte gewoonten' dus. Bovendien: voorkomen blijft altijd beter dan genezen. 

In § 77 van zijn Organon, waarschuwt Hahne-mann o.a. voor ziekten die veroorzaakt worden door “... gebrek aan lichaamsbeweging of frisse lucht, door ongezonde overmatige inspanning van lichaam of geest...” 

Dat Hahnemann aandacht had voor lichaams-beweging is op zich niet zo vreemd. De tijdsgeest leende zich daartoe. Niet alleen met betrekking tot de geneeskunde was er in de 18de en het begin van de 19de eeuw heel wat belangstelling voor de kennis uit de klassieke oudheid. Ook andere aspecten kenden een revival. Zo werd bijvoorbeeld het turnen – bij de Ro-meinen 'Ars Gymnastica' genoemd – door Hahnemanns tijdgenoten waaronder Basedow, Salzmann en J.C. Gutsmuths in enkele jon-gensscholen geïntroduceerd. F.L. Jahn ging in het begin van de 19de eeuw nog een stapje verder. Hij beschouwde het turnen als een (politiek) middel om de Pruisische jeugd te har-den vooral met het oog op de strijd tegen Napoleon. Er werden daarvoor zelfs heel wat publieke oefenplaatsen ingericht. 

Het baden werd eveneens weer immens populair, vooral onder de elite. Voor de rijken waren de schitterende kuuroorden die als paddenstoelen uit de grond schoten de 'place to be'. De dagen werden er gevuld met baden in het (warme) bronwater, het drinken van datzelfde mineraalrijke vocht en wandelingen in de door de romantiek opgehemelde natuur. 

Niet dat Hahnemann een kuuroordganger was. Een groot deel van zijn leven werd getekend door de strijd om ook financieel te overleven maar in zijn zeer gevuld dagschema maakte hij toch dagelijks tijd vrij om met zijn familie in de tuin te wandelen. 

De zaadjes van gezond bewegen, door Hahnemann en sommige tijdgenoten gezaaid, komen nu volop tot bloei. De publieke gymnastiekzalen en kuuroorden zijn moderne fitness- en wellnesscentra geworden en 'dagelijks wandelen' bestrijdt niet alleen 24 aandoeningen, het redt ook levens (o.a. volgens het programma 'Ook getest op mensen') 

Of men nu wel of niet naar de fit- of wellness gaat, dagelijks wandelt of fietst, over een ding is iedereen het wel eens: 'gezond' bewegen is belangrijk. 

'Te' is nooit goed 

Net als bij de overgang van oud naar nieuw maken heel wat mensen bij de start van een school- en/of werkjaar een hoop plannen. Goede voornemens zijn niet uit de lucht en 'Ik moet meer bewegen, ik ga aan sport doen ...' is er een van. 

In het enthousiasme van een frisse start na en deugddoende vakantie durft men weleens overmoedig zijn en de lat wat te hoog leggen: een paar dagen per week naar de fitness, de 10 miles lopen, volgende zomer met de fiets de Mont Ventoux op... maar eens de drukke bezigheden het dagritme bepalen blijft er van het enthousiasme niet veel over. Het fitness abonnement zit onaangeroerd in de sporttas, de loopschoenen komen de kast niet uit en de nieuwe fiets staat doelloos in de garage. Dat kan niet de bedoeling zijn. 

Hoe begin je er aan? Wat doe je en waarom? En vooral: hoe hou je het vol? Vragen om even bij stil te staan.

 

Motivatie: Waarom bewegen? 

Regelmatig bewegen is gezond. Spieren, longen, hart en bloedvaten worden erdoor gestimuleerd. Daardoor voelt men zich fitter en heeft men meer energie. Wie voldoende beweegt, kan zich beter ontspannen en slapen en komt 's morgens minder moe, ja uitgeslapen uit bed. Spieren en botten worden sterker en de huid wordt mooier en steviger. Bovendien is het goed voor bloeddruk en cholesterol en dus ook voor het gewicht. 

En dat is belangrijk. Volgens onderzoeken zouden de Belgische vrouwen – indien er niets aan gedaan wordt – tegen 2030 de dikste van Europa zijn. Nu al kampen heel wat Belgen met overgewicht. Kortom, wie regelmatig beweegt, heeft minder kans op overgewicht, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, beroerte... 

Hoe belangrijk bewegen voor u is, valt een-voudig na te gaan. Meten is weten! Meet uw tailleomtrek en kijk in onderstaande tabel waar u zit: groen is prima, doe zo voort. Zit u in oranje of rood, doe er iets aan... 

omvang taille

Gezond bewegen 

Er is bewegen en gezond bewegen. Rustig langs de winkels kuieren, kan leuk zijn en een goed gevoel geven maar heeft niet hetzelfde heilzame effect als een half uurtje flink door-stappen. Waar het om gaat, is de juiste dosis inspanning. Zweten, hijgen en een snellere hartslag zijn normale tekenen. Maar zodra men stopt met de activiteit, moet men weer normaal kunnen praten. Wie naar adem snakt is te ver gegaan. 

Onder gezond bewegen verstaat men: min-stens 3 tot 5 x per week 30' per dag (eventueel verspreid over meerdere blokken van minstens 10') actief bewegen: 

  • fietsen (tegen +/- 15km /uur) 
  • flink doorstappen (+/- 5 km /uur) 
  • zwemmen 
  • dansen 
  • tuinieren (op en af met gevulde kruiwagen) 
  • intens huishoudelijk werk (vloeren schuren...) 
  • ...

De 1ste stap: oefenen in het dagelijks leven 

Iedereen kan heel eenvoudig beginnen met extra beweging in het dagelijks leven: 

  • draag de boodschappen 
  • laat de auto staan, wandel en fiets meer 
  • neem de trap in plaats van de lift
  • doe simpele oefeningen zoals muurzitten...
  • blijf niet uren lang zitten, bijvoorbeeld achter de computer of voor de televisie 
wallsit

Doorzetten en volhouden 

Wie niet gewoon is te sporten of actief te bewegen, begint best rustig aan en bouwt langzaam op. Start bijvoorbeeld met een korte wandeling van 10' en breid deze elke dag wat verder uit tot u aan 30' zit. In het begin kan dit wat spierpijn en stijfheid geven maar dit gaat snel voorbij. 

Sommige mensen houden van afwisseling. Geen probleem, afwisselen kan en mag: de ene dag wandelen, een andere fietsen of lopen, zwemmen, in de tuin werken... Probeer wel een gezonde regelmaat aan te houden. Elke dag een half uur is beter dan 1 of 2 keer per week een uur intensief sporten. 

De meeste mensen houden hun dagelijkse portie beweging beter vol wanneer dit min of meer op een vast tijdstip gepland wordt, bijvoorbeeld voor of enige tijd na het eten. (Hahnemann wandelde in de namiddag...) Het is ook leuker om dit samen met partner en/of vrienden te doen. De steun die men aan elkaar kan geven en het engagement dat men tegenover elkaar is aangegaan, helpen vaak om vol te houden en toch maar te gaan, ook al heeft men niet zo veel zin... 

De juiste activiteit 

Bewegen moet 'fun' zijn. Daarom is het belang-rijk, naast de kleine dagelijkse inspanningen.

een activiteit te kiezen die leuk en aangepast is en die eenvoudig in te plannen is. Het mag geen opgave zijn waar men torenhoog tegen opziet en die een hoop stress uitlokt. 

Zeker wie niet gewend is gezond te bewegen of wie met (chronische) gezondheidsproblemen kampt, doet er goed aan dit vooraf door te praten met de huisarts-homeopaat, een life-coach of personal trainer. 

De meeste sportclubs, fitnesscentra enz. bieden goede ondersteuning en vaak krijgt men een individueel aangepast oefenschema. Voor informatie over de mogelijkheden in de buurt kan men meestal terecht bij de gemeentelijke sportdienst. Sommige ziekenfondsen betalen ook een deel van het inschrijvingsgeld voor een sportieve activiteit terug. 

Heel veel redenen om er in te vliegen dus! 

Activeer je lichaam... het zal je dankbaar zijn! 

 

Met dank aan Pura Vida (Praktijkhuis Deurne) en Didi Yordanova (licentiate lichamelijke op-voeding, fitnessbegeleider, groepslessenin-structeur en personal trainer in @The Park)

watje 11 - tango-1185614

  Lees ook de andere artikels over        goede levenshygiëne

Geplaatst in Alle rubrieken, Patiëntervaringen en getagd met , .