Homeopathische Remedies

Nosoden

Uit het boek “Lijfwacht” van
Dr. Léon Scheepers

Doorsnede door borstkankerweefsel
Naast vanuit planten, dieren en mineralen is er ook een groep van  homeopathische geneesmiddelen bereid  vanuit biologisch materiaal, zowel vanuit culturen van micro-organismen van verschillende oorsprong, als vanuit weefsel van organen van menselijke of dierlijke oorsprong. Dit zijn de reeds hierboven aangehaalde nosoden.

Nosoden kunnen in vijf categorieën onderverdeeld worden.

Categorie 1

Nosoden bereid vanuit de cultuur van virussen, bacteriën, schimmels, pathogene gisten en parasieten.

Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld Tuberculinum Koch en Influenzinum, die respectievelijk gemaakt zijn van de cultuur van Mycobacterium tuberculosis (de bacterie die tuberculose veroorzaakt) en van het griepvirus (meestal wordt hier hetzelfde virus gebruikt dat ook in het griepvaccin gebruikt wordt). Ook Anthracinum, gemaakt van de Antraxbacil, valt onder deze groep, zoals Epstein Barrvirus (gemaakt vanuit het klierkoortsvirus); Cytomegalovirus (vanuit het CMV-virus), Toxoplasmose (gemaakt van de bacterie die kattenziekte veroorzaakt), Borrelia burgdorferi (de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt), Aidsinum (AIDS) en vele anderen.

Een belangrijke groep in deze categorie zijn de darmnosoden, bereid vanuit bacteriën teruggevonden in stoelgang. Enkele  darmnosodes gebruikt in de homeopathische praktijk zijn: Bacillus dysenteric co (gemaakt vanuit een cultuur van Bacillus Dysenteriae), Bacillus gaertner (gemaakt van het serotype Salmonella enteritidis), Bacillus proteus (gemaakt op basis van cultuur van Proteus mirabilis), Colibacilinum (bereid vanuit een cultuur van Escheria coli, frequente veroorzaker van blaasontstekingen) en Eberthinum (gemaakt vanuit een cultuur van Salmonella typhi).

Categorie 2

Dit zijn de nosoden bereid vanuit bloedserum, vaccins, toxines of anatoxines (toxines die ongiftig gemaakt zijn met behoud van de genezende werking).
Hieronder vallen onder andere Serum de Yersin (op basis van serum van een patiënt met de pest) Vaccinotoxinum (gemaakt vanuit het windpokkenvaccin), Tetanotoxinum (gemaakt met het tetanustoxine als basismateriaal) en Staphylotoxinum (gemaakt vanuit het Staphylokokken anatoxine).

Categorie 3

Deze groep van nosoden is gemaakt van pathologische secreties en excreties met een niet bepaalde samenstelling.

Hier zien wij onder andere Morbilinum (gemaakt van het naso-pharyngeaal uitstrijkje van een patiënt met onbehandelde mazelen), Luesinum (gemaakt van de etter uit de sjanker van de man die syfilis heeft) en Medorhinum (gemaakt van het secreet dat uit de penis komt bij de man die gonorrhoeae heeft). Verder valt ook Lyssinum onder deze groep gemaakt vanuit het speeksel van de hondsdolle hond alsook Psorinum, gemaakt van de huidschilfers van een patiënt met schurft.

Categorie 4

Onder deze groep vallen de nosoden gemaakt van organen of delen van organen, aangetast door een ziekteproces.

De meest gekende is Carcinosinum gemaakt van borstweefsel aangetast door kanker.

Categorie 5

Hier vinden wij nosoden die zijn gemaakt vanuit verschillende basisproducten.

Voorbeelden zijn: Ambra grisea (gemaakt vanuit de amber in de maag van de potvis).
Dioxine, een organische verbinding, een  giftige stof waar de mens chronisch aan blootgesteld  is. Als het gaat over chronische toxische blootstelling zijn ook de dioxines die via het milieu in het voedsel terechtkomen een voorbeeld. Dioxine komt in kleine hoeveelheden in de natuur vrij bij bosbranden en vulkaanuitbarstingen. Bij verbranding van huisafval komt er veel meer dioxine vrij en het is daarom dat afvalverwerkingsbedrijven verbrandingsfilters hebben die de verspreiding van dioxine in de atmosfeer moeten verhinderen. Deze stoffen kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Ik denk hier aan een Braziliaanse collega die maagzweren ontwikkelde tijdens een proving met dioxine. Als je ziet hoeveel mensen in onze maatschappij maagklachten, al of niet als gevolg van een maagzweer, hebben, dan stemt dat tot nadenken. Gelukkig voor onze Braziliaanse collega zijn symptomen die tijdens een proving opkomen slechts tijdelijk en genezen zij vanzelf. Zo ook bij hem. Pyrogenium (gemaakt van in de zon rottend vlees)

Alle artikels rond het thema

Alle artikels rond het boek van Dr. Léon Scheepers

Noot van de redactie

De darmnosoden worden door sommige auteurs geplaatst in een apart rijk, de Bacteria. Ze hebben een heel specifiek beeld, dat verschilt van de andere nosoden.

Geplaatst in Alle rubrieken, Geen, Homeopathische Remedies, Mineralen, Nosoden en getagd met .