Casus | Ambra grisea

Uit het boek Lijfwacht

Lieve, 37 jaar

Lieve is mijn patiënte sinds 2006.
In september 2015 ontwikkelt zij een tweezijdige bronchitis.
 
Ze is al weken aan het hoesten en kan ook moeilijker ademhalen. Tijdens het luisteren naar de longen hoor ik reutels als gevolg van de slijm die in de luchtwegen zit. Deze slijm krijgt ze moeilijk opgehoest.
Tijdens dit consult merk ik op dat bepaalde vragen haar doen blozen en de vrouw eerder verlegen van aard is. Dit doet mij besluiten om haar het homeopathisch geneesmiddel Ambra grisea 200K voor te schrijven.

 

Remedie

Amber, ook wel ambergris36, is een nosode. Het is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen. Het woord is afgeleid van het Arabische anbar.

Een theorie is dat amber wordt gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Het zou gevormd worden om onder andere de harde, snavelachtige bek van de inktvis, makkelijker het darmstelsel van de potvis te laten passeren.

Ambergris spoelt aan op stranden en drijft soms in klompen tot 45 kg op zee rond, af en toe opgepikt door vissers. Daarnaast wordt bij het slachten van potvissen de eventueel aanwezige amber gewonnen.

Ambergris wordt gebruikt als geurstof bij de productie van parfum. Door de hoge prijs en de onzekere aanvoer en kwaliteit is het gebruik ervan gering.

Als homeopathisch geneesmiddel past Ambra grisea bij mensen die van verlegenheid beginnen te blozen. Zij hebben moeite om op een openbaar toilet hun behoefte te doen wegens de nabijheid van anderen.

In deze casus heeft Ambra grisea de patiënt niet alleen genezen van een acute bronchitis, maar haar ook in het algemeen en op lange termijn geholpen. Tot nader orde mogen wij stellen dat Ambra grisea haar constitutiemiddel is.

Alle artikels rond het thema

Alle artikels rond het boek van Dr. Leon Schepers

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Nosoden, Uit de Praktijk en getagd met , , , , .