Middeltjes | huisapotheek bij kinderziekten – tanden en braken

Reeks Huisapotheek bij kinderziekten | Homeopathisch Bekeken

Als ouder van kleine kinderen sta je soms perplex hoe snel een ziekte bij kleintjes kan opkomen. Op een dergelijk moment kan het een fantastische steun zijn om thuis een kleine huisapotheek te hebben met een aantal homeopathische remedies die in acute gevallen snel en op een zachte manier de gezondheid terugbrengen.

Door Daniël Follebout, apotheker

Deel 2

Tanden krijgen

Tanden gebeurt zelden ongemerkt, de huilbuien kunnen slapeloze nachten bezorgen aan het hele gezin!

Aconitum napellus: wanneer dit gepaard gaat met koorts en rusteloosheid en ontsteking van het tandvlees.

Calcarea carbonica: tandenkrijgen gaat hier gepaard met slijmerige diarree bij patiëntjes die gemakkelijk klierziektes krijgen. Ze zijn angstig van aard, hebben meestal slap weefsel en overgewicht.

Chamomilla: tandenkrijgen gaat gepaard met irritatie van de darmen, met hoesten, nervositeit en opgewondenheid. En een heel duidelijk symptoom is: één wang bleek de andere wang rood!

Kreosotum: bij verzwakte kinderen. Er is opgewondenheid en slapeloosheid. Het tandvlees is ontstoken, hier is er constipatie. De tanden breken af van zodra ze verschijnen.

Braken

Hier bedoelen we  frequent overgeven.

Bij eenmalig overgeven is niet direct medicatie vereist. Een beetje water om de mond te spoelen, enkele geruststellende woorden, een warme knuffel... kunnen veel verhelpen. Kinderen geven nu eenmaal veel gemakkelijker over van zodra iets van voeding te lang op hun maag blijft liggen.

Arsenicum album: de mond is droog, er is een bittere smaak en een onaangename geur van de adem; de tong is beslagen, eventueel met zweertjes of met kloven. Het overgeven van een waterig braaksel is zeer pijnlijk en krampachtig; er is uitputting en vermagering; de diarree is waterig.

Calcarea carbonica: chronisch overgeven, gepaard met zwellen van de buik en harde stoelgang, er is constipatie of erg riekende stoelgang. Goed van toepassing bij kleine en zwakke kinderen.

Graphites: braken, opvallende darmgassen. Er is constipatie met een knobbelvormige stoelgang bedekt met slijm.

Hydrastis canadensis: overgeven van draderig slijm. Constipatie zonder aandrang voor ontlasting, er is ontsteking in keel en neus met draderig slijm.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , .