Middeltjes | huisapotheek bij kinderziekten – acute diaree bij kinderen

Reeks Huisapotheek bij kinderziekten | Homeopathisch Bekeken

Als ouder van kleine kinderen sta je soms perplex hoe snel een ziekte bij kleintjes kan opkomen. Op een dergelijk moment kan het een fantastische steun zijn om thuis een kleine huisapotheek te hebben met een aantal homeopathische remedies die in acute gevallen snel en op een zachte manier de gezondheid terugbrengen.

Door Daniël Follebout, apotheker

Deel 3

Acute diaree bij kinderen

Arsenicum album: voor verwaarloosde of gevorderde toestand van diarree. Er is verergering’s nachts en onlesbare dorst (de zieke drinkt met kleine slokjes). Het patiëntje is bleek, met een ingevallen gezicht wat wijst op de gevorderde toestand van de ziekte. Vooral geschikt in chronische diarreetoestand.

Chamomilla: diarree tijdens tandenkrijgen, of door koude. Gaat gepaard met rusteloosheid en kribbigheid; er is krampachtige pijn. De stoelgang is groenachtig, waterig, schuimend en erg ruikend; het wit van de ogen kan geel verkleurd zijn en de huid kan grauw zijn.

Ipecacuanha: eenvoudige diarree ten gevolge van een overladen maag, of tijdens hete zomerdagen met ziektegevoel. Dat ziektegevoel is zelfs duidelijker dan de diarree.

Iris versicolor: galachtige stoelgang met ziektegevoel; vooral wanneer de diarree gepaard gaat met veelvuldig overgeven.

Mercurius dulcis: stoelgang met groene kleur ofwel met witte klei-kleur; waterig of met slijmen gemengd; het uitdrijven gebeurt geforceerd, er is misselijkheid en dorst naar een niet te koud en niet te warme drank.

 

Podophyllum peltatum: plots opkomende, overvloedige, stinkende en uitputtende diarree, erger ’s morgens en ’s voormiddags; vaak braakneigingen, maar zonder echt te braken; duizeligheid, transpiratie op het hoofd; klagen en rusteloosheid. De toestand is steeds beter ’s nachts.

Veratrum album: een zeer hevige diarree met frequente, overvloedige, waterige stoelgang. Het komt op in golven en is gepaard met buitensporig braken en uitputting, spastisch optrekken van de benen, koud zweet op het voorhoofd, en een koude buik. Dit middel geneest vaak diarree waar een vorig middel faalde.

China officinalis: een losse, stinkende stoelgang, gepaard met hevige stinkende darmgassen, voorafgegaan door pijnlijke krampen.

Phosporus: een pijnloze, overvloedige diarree, gepaard met overgeven van wat gedronken werd, van zodra die drank warm wordt in de maag.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , .