Middeltjes | huisapotheek bij kinderziekten – koorts en mondontsteking

Reeks Huisapotheek bij kinderziekten | Homeopathisch Bekeken

Als ouder van kleine kinderen sta je soms perplex hoe snel een ziekte bij kleintjes kan opkomen. Op een dergelijk moment kan het een fantastische steun zijn om thuis een kleine huisapotheek te hebben met een aantal homeopathische remedies die in acute gevallen snel en op een zachte manier de gezondheid terugbrengen.

Door Daniël Follebout, apotheker

Deel 1

Koorts

In het meest acute geval komt die koorts zeer snel op, soms na blootstelling aan koude Noordenwind, veroorzaakt opgewondenheid en angst, dan nemen we aconitum desnoods om de 2 uur 3 granulen van een lage potentie: 4CH of 5CH of 30K Na een tijdje kan de situatie verschuiven: onze kleine verdraagt het licht van lamp of daglicht niet meer en gaat hevig transpireren (een vochtig rugje) neem dan om de twee uur belladonna.

Soms is de koorts niet zo hoog, maar voelt het kleintje zich ellendig en ziek met een bleek gezicht. Neem dan ferrum phosphoricum, en je zult in de kortste keren merken dat je kindje zich weer beter voelt.

Mondontsteking = stomatitis

Hydrastis canadensis: de tong, het tandvlees en de wangen zijn gezwollen, donkerrood en pijnlijk. Er is zweervorming op lippen en tong. Er is taai slijm.

Kalium chloridum: erge pijn, een stinkende adem, zweervorming (vooral van toepassing bij iemand met grijze amalgaamvulling in een tand).

Mercurius solubilis: een onwelriekende adem, en een overmatige toevloed van waterig speeksel.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .