De linkjes van onze nieuwsbrief werken niet correct. Hier de links naar de juiste artikels
Polychresten
Euphrasia
Hubert Verhelst
Euphrasia officinalis L., ook Ogentroost genoemd, wegens zijn veelvuldige toepassing bij oogkwalen.
Botanisch gezien is Euphrasia of Ogentroost een plantengeslacht uit de Helmkruidfamilie (Scrophulariaceeën). Het honderdtal leden van dit geslacht vindt men terug doorheen de Noordelijke en Zuidelijke gematigde en koude streken, enkele ervan in het hooggebergte. Het zijn doorgaans kleine, parasitaire kruiden die hun voedsel zuigen uit de wortels van andere planten, meestal grassen.
De bloemen van de Euphrasia, die tweezijdig symmetrisch gevormd zijn en daarenboven dikwijls ook nog tweelippig, spelen de amateur-botanicus wel eens parten, want ten onrechte gaat hij zoeken in de familie van de Lipbloemen (Labiaten) waar zij natuurijk op het appel ontbreken. In tegenstelling tot de lipbloemen die een vierdelig vruchtbeginsel hebben en later een vierdelige splitvrucht, is het vruchtbeginsel van Euphrasia nooit vierdelig en resulteert het in een tweehokkige, veelzadige doosvrucht.
In Nederland en in Vlaanderen worden een tiental soorten geteld. Slechts twee ervan komen algemeen voor: de Gewone ogentroost en de Rode ogentroost. De eerste of Euphrasia officinalis L. is voor de geneeskunde waardevol. Eeuwenlang werd een aftreksel van de plant met gunstig gevolg ingeroepen bij de bestrijding van oogontstekingen. Op de hedendaagse allopathische voorschriften komt Euphrasia niet meer voor, omdat “betere” middelen haar plaats ingenomen hebben.
Eeuwenlang werd een aftreksel van de plant met gunstig gevolg ingeroepen bij de bestrijding van oogontstekingen.
In de homeopathie daarentegen is Ogentroost een uitblinker omwille van het zeer uitgebreide gamma oogkwalen waarin het genezing brengt: ontstekingen van het bindvlies, van het regenboogvlies, het hoornvlies, of het zien bewegen van puntjes of vlekken voor de ogen, lichtschuwheid, brandend of stekend gevoel in de ogen, tranenvloed, reumatische ontsteking, gezwollen oogleden en nog veel meer. Nemen wij maar gerust aan, dat Euphrasia het “oogmiddel” bij uitstek is, een duidelijk organotroop of orgaangericht geneesmiddel dus.
Noot van de redactie
Een belangrijk thema is de familie: ze hebben het gevoel te moeten zorgen voor de familie, de ouders, zelfs al zijn die bazig, klagen ze of zijn ze nooit dankbaar. De onderliggende motivatie is dat ze niet willen dat de buitenwereld denkt dat ze hun best niet doen voor hun familie.
Ze kunnen een erge hoest hebben, komende vanuit de larynx (diepe keel). Belangrijk kinkhoestmiddel ook. De hoest wordt beter bij liggen. Blijvende prikkelhoest na grieptoestand (met succes ingezet bij sommige COVID-19 patiënten!).
Beter in open lucht. Slechter bij warmte of zonlicht.