Opiniestuk Dr. Eric Mertens in MediQuality “En als kruisimmuniteit nu eens heel wat zou kunnen verklaren?

 
 

Meerdere studies tonen antistoffen
bij mensen
die nooit in contact kwamen
met het
SARS-CoV-2 virus.

Deze link is alleen toegankelijk voor mensen uit de gezondheidssector die zich registreerden bij MediQuality, een soort forum voor deze sector.

Kruisimmuniteit, een opiniestuk door Dr. Eric Mertens
Dr. Eric Mertens, journalist en uitgever, observeert sinds meer dan dertig jaar de evolutie van de geneeskunde en de gezondheidszorg in België en het Groothertogdom Luxemburg. (foto:Linkedin)

Enkele citaten uit de tekst van Dr. Eric Mertens (6 juni 2020 in MediQuality):

"Het is belangrijk op te merken dat we CD4+ T-cellen die reageren op het sars-CoV-2, hebben gedetecteerd bij 40-60% van de mensen die niet in contact zijn geweest met het nieuwe coronavirus. Dat wijst op een kruisherkenning door de T-cellen van de circulerende coronavirussen die een verkoudheid veroorzaken, en het SARS-CoV-2."

"Op de spoedafdeling en in het ziekenhuis is het risico op contact met het SARS-CoV-2 bijzonder hoog. Als het virus in dezelfde mate zou circuleren als voorheen en als we allen vatbaar zouden zijn voor infectie, zouden er artsen geïnfecteerd zijn en zouden artsen ziek zijn geworden. De overgrote meerderheid van de artsen werd echter helemaal niet geïnfecteerd. Het is zuivere speculatie, maar dat zou erop kunnen wijzen dat mensen een natuurlijke of verworven immuniteit hebben"

Als we ervan uitgaan dat 10% van de bevolking antistoffen heeft, zoals enkele studies hebben vastgesteld, en in de veronderstelling van een kruisimmuniteit van 50% komen we aan het magische cijfer van 60%. Vaak wordt immers gesteld dat een groepsimmuniteit van 60% vereist is om de circulatie van het virus in de bevolking af te remmen.

"Meerdere observaties van artsen op het terrein wijzen in die richting. Enerzijds werden zorgverstrekkers vooral geïnfecteerd in het begin van de pandemie, wat niet enkel kan worden verklaard door een terbeschikkingstelling van correct beschermingsmateriaal. En anderzijds hebben de patiënten bij wie een Covid-19 werd gediagnosticeerd en die naar huis werden gestuurd, over het algemeen geen golf van symptomatische infecties in hun omgeving veroorzaakt, hoewel ze vaak niet de vereiste isolatiemaatregelen hebben toegepast".

Lees alle artikels over het onderwerp

Geplaatst in Achtergrond, Actualiteit, Alle rubrieken, Geen, Lezersbrief - Open Brief - Opinie, Opinie en getagd met , , , .