Dossier | Homeopathie en Voeding

foto: Zsuzsanna Kilian

Dr. Bert  Lefevre

Het basisprincipe

De werking van een homeopathisch middel is enkel en alleen dynamisch. Het beïnvloedt de ontstemde vitale kracht van de patient. Bij een goed gekozen middel ontstaat er op die manier meer coherentie, orde, samenhang in die levenskracht. Dit gaat ook een weerslag hebben op het fysiek lichaam en dat gezonder maken.

Men weet dat bepaalde groepen die een middel nodig hebben, meer neigen naar ongezond gedrag. Als ze angstig zijn, gaan ze misschien te weinig slapen. Of ze kunnen het niet laten om zaken tot zich te nemen die niet gezond zijn. Obese mensen kiezen vaker 'comfort food' en niet wat het beste is voor hun constitutie. Er worden ook te veel genotsmiddelen gebruikt zoals koffie, alcohol, tabak, drugs. Zo kan er een afkeer ontstaan voor levensmiddelen die absoluut noodzakelijk zijn. Er zijn mensen die geen vis lusten of groenten, een onbedwingbare trek hebben in varkensvlees of melk, anderen die enkel koolhydraten willen eten.

Als we dus een correct middel toedienen, hopen we dat die neigingen verminderen en de absorptie van levensnoodzakelijke stoffen verbetert. Indien er een probleem is met bepaalde vitaminen of mineralen zoals vitamine B12, ijzer, magnesium, zink, selenium enz., streven we naar een betere opname van deze stoffen uit het voedsel, zodat de tekorten met behulp van het middel vanzelf verminderen. 

Je kan echter geen huis bouwen of onderhouden zonder stenen. Ons lichaam heeft wel degelijk bouwstenen nodig om de groei en werking van de verschillende organen en weefsels te verzekeren of te herstellen wat stuk is gegaan. Een van de belangrijkste stoffen die ons lichaam maakt zijn enzymen. Dat zijn de werkpaarden van ons lichaam. Ze zijn nodig voor alle lichaamsprocessen. Om enzymen te maken heb je aminozuren nodig, de bouwstenen van de eiwitten die we opeten. Die moeten dus voldoende in onze voeding aanwezig zijn. Ze moeten kunnen afgebroken worden tot bouwstenen en ook voldoende kunnen opgenomen worden. Daarvoor hebben we dan weer genoeg enzymen nodig. Dat betekent dat ons lichaam in een vicieuze cirkel kan geraken. Het kan door enzyme-tekort geen bouwstoffen opnemen en daardoor kunnen geen enzymen gemaakt worden. 

Ideaal en werkelijkheid

In een ideale wereld is de voeding die we kopen van uitstekende kwaliteit. Zij zit vol voedingsstoffen, komt uit de nabije omgeving en is bij voorkeur op een natuurlijke manier gekweekt, zonder gebruik van scheikundige pesticiden of meststoffen. Het vlees dat we eten is afkomstig van wild dat in de natuur geleefd heeft of van dieren die op een natuurlijke manier gevoed zijn: zonder toediening van antibiotica. De vis die we eten komt uit een zuivere rivier of zee. 

De werkelijkheid is minder ideaal. Sinds de ëagrarische revolutieí is de boer vaak een scheikundige geworden, die bijna als lijfeigene van de banken of de monsantoís van deze wereld, zijn productieproces maximaal moet rendabiliseren onder meer door gebruik te maken van insecticiden, pesticiden, hormonen, antibiotica enz.. Dit gaat vaak ten koste van zijn eigen gezondheid omdat hij degene is die de bestrijdingsprodukten moet toedienen.

Graangewassen, groenten, fruit,…

Vanaf het begin van het productieproces gaat vaak kwaliteit verloren. Groenten die geteeld zijn op een intensief bewerkte grond zijn minder dens in voedingsstoffen. Ze zijn groter dan deze die geen kunstmest hebben gekregen en hebben zich niet moeten verdedigen tegen insecten of andere aanvallers. Net deze stoffen die de planten gebruiken om zich te beschermen tegen gevaar van buitenaf, prikkelen ook onze immuniteit om waakzaam te zijn. Bovendien verhogen ze vaak de ontgiftingsprocessen van ons lichaam. 

Dat is zeker gekend bij de koolsoorten, waarin een stof aanwezig is die ons lichaam aanzet om schadelijke stoffen te elimineren. Eigenlijk zou in elk dieet, per dag 2 porties van ÈÈn of andere koolsoort moeten zitten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, groene kool, spitskool, paksoi, boerenkool enz. De keuze is oneindig en ook oneindig lekker! Of er kunnen andere kruisbladigen gegeten worden zoals waterkers, ramenas, daikon.

Kunstmest bestaat voornamelijk uit NPK: een combinatie van stikstof, fosfor en kalium. Het doet de plant fel groeien maar dat gaat niet gepaard met een hogere concentratie aan voedingsstoffen. Tegelijk geraakt de bodem meer en meer uitgeput Hierdoor wordt onze voeding arm aan natuurlijke mineralen: Calcium, Natrium, Magnesium,Ö (Het gehalte aan magnesium in onze groenten zou in de loop van de tijd gehalveerd zijn.) Hetzelfde geldt voor de sporenelementen (ijzer, zink, selenium, jodiumÖ). Die hebben we nodig om noodzakelijke metabole processen in ons lichaam te vergemakkelijken. Zonder sporenelementen gaan die reacties in ons lichaam gewoon niet door en ontstaat er ziekte of onwelzijn.

Groenten en fruit komen bovendien soms van de andere kant van de planeet. Boontjes, kiwiís, bananenÖ worden duizenden kilometers ver getransporteerd. Daarom worden vruchten onrijp geplukt, zijn ze lang onderweg, en moeten er vaak conserveringstechnieken gebruikt worden die niet zo gezond zijn. Er worden sulfieten of andere bewaringsmiddelen aan het voedsel toegevoegd of het wordt behandeld met gamma stralen om kiemen te doden.

Vetten, vleeswaren, vis,…

Vetten worden soms ëgehydrogeneerdí. (Hydrogeneren is het chemisch binden van waterstof aan de vloeibare oliÎn, waardoor ze veranderen in vet). Daardoor worden er transvetten geproduceerd die de bewaringsperiode kunnen verlengen of de textuur van voeding veranderen. Ons lichaam is niet in staat transvetten te verteren. Daarom worden ze in onze vetcellen opgeslagen, waar ongezonde effecten opduiken. In de voedingsindustrie zijn transvetten heel populair omdat ze gemakkelijk te verwerken zijn. Je vindt ze dan ook in bijna alle junkfood, gebak, koekjes, industriÎle voeding, kant en klare bereidingen en in sommige margarines. Deze vetten ontstaan ook door te bakken of te frituren op een te hoge temperatuur. Transvetten versnellen het natuurlijk verouderingsproces en hebben een bewezen invloed op borstkanker en hart- en vaatziekten. 

Ze vertragen de werking van de schildklier en daardoor dus het hele metabolisme van ons lichaam.

Onze runderen, die zich als herkauwers het best voelen als ze gras kunnen eten, worden nu gevoederd met mais en soja. Dat zijn ze niet gewoon. Het zorgt voor ontstekingen in de maag en het lichaam van de koe, waardoor er een overwicht gevormd wordt van pro-inflammatoire vetten. In mensentaal betekent dit dat de ontsteking in het lichaam van de koe zich verder zet in ons lichaam. En ontsteking op zich is goed! Telkens er iets moet gerepareerd worden in onze weefsels of na een kwetsuur, hebben we ontsteking nodig, maar het mag niet continu blijven duren. 

Onze zogenaamde welvaartsziekten zijn voor een groot deel ontstekingsziekten, bijvoorbeeld hart en vaatziekten. Zelfs neurologische ziekten zoals ADHD, depressie, Alzheimer, gedragsstoornissen, paniekaanvallen, MS, autisme, zijn ziekten waarin duidelijk een ontstekingsmechanisme meespeelt. Alle auto-immmuunaandoeningen zijn in wezen ontstekingsziekten. Het is duidelijk dat we een epidemie zien van auto-immuniteit. 

Toen de koeien nog graasden in een wei die nog vol bloemen stond, waren de omega 3 / omega 6 verhoudingen in het vlees veel beter. (omega 3 werkt ontstekingsremmend, omega 6 eerder onstekingsbevorderend)

 

Fish-Gokhan-Okur

Wilde zeevis is vaak vervuild met kwik, PCB ís (een groep van zeer giftige organische chloorverbindingen), dioxines en zware metalen (lood, kwik, arseen). In vis zitten veel omega 3 vetzuren die we goed kunnen gebruiken. Maar hoe groter de vis, hoe meer de vervuilende stoffen geconcentreerd zijn in het vet van de vis. Het verdient dus aanbeveling om - als je geen vegetariër bent - vaak vis te eten. Zorg er dan echter voor dat je geen grote roofvissen eet zoals tonijn, zwaardvis en haai. Daarin is de concentratie kwik veel te hoog.

Kip wordt in massa geproduceerd. Het duurt maar enkele weken meer tot de kip slachtrijp is. Om dit te bereiken worden dan ook heel wat additieven aan het kippenvoer toegevoegd. Het productieproces is door 4 grote agrarische concerns tot in het extreme geperfectioneerd en geüniformiseerd. Journalisten worden geweerd. cfr. de documentaire Foodincí uit 2008.

80 procent van het wereldwijd gebruik van antibiotica gaat naar dieren. Dat zorgt voor resistente kiemen. Deze kunnen bij mensen gevaarlijke infecties veroorzaken waartegen geen antibiotica meer opgewassen zijn. De AB in de voeding zorgt er ook voor dat we die residu's binnenkrijgen, met nefaste invloed op onze darmflora. We weten dat deze darmflora, die ongeveer 1.5 kg bedraagt(!) vitaal is voor het bewaren van onze immuniteit, de vertering en de productie van essentiële voedingsstoffen. We willen niet dat er in onze darmflora ook maar de minste negatieve beïnvloeding is van buiten.

Voedingsgewoonten

Om de darmflora gezond te houden moeten we vooral de goede bacteriën voeden en de slechte bacteriën, gisten en parasieten uithongeren. Hoe doen we dat? Door veel vezels te eten maar geen suikers, transvetten of voedingsmiddelen die snel opgenomen worden. Alles wat gemaakt is van witte bloem, wordt ultrasnel in ons lichaam opgenomen en heeft daar, via het hormoon insuline, een slechte invloed op. Koolhydraten in het algemeen, geven voeding aan de slechte bacteriën

Ze zijn vooral te vinden in brood, pasta en aardappelen. Ook zuivelproducten kunnen een negatief effect hebben. Geen gemakkelijke opgave om alles in balans te houden!

We consumeren nu ongeveer 37 kg suiker per persoon per jaar! Aan 80 procent van de bereide voeding wordt suiker toegevoegd. Bovendien is de toegevoegde suiker sinds kort nog slechter van kwaliteit geworden. HFCS, of High Fructose Corn Syrup misleidt het lichaam en is nog gevaarlijker dan gewone riet- of bietsuiker. Als u producten in de kast hebt staan met HFCS, beter in de vuilnisbak gooien dan in te slikken! Het is extreem, ik weet het , maar de toestand van onze voeding en gezondheid dreigt ook extreem slecht te worden.

 

En dan is er nog het probleem van gluten. Waar we het over hebben zijn de gluten die een mens niet kan verteren. Dat zijn de gluten die voorkomen in tarwe, gerst, rogge, spelt, en kamut. Ze zouden de ontsteking in de darm verhogen, excitotoxisch zijn (dat wil zeggen dat ze de zenuwcellen stimuleren tot de cel sterft) en ze bevatten gluteomorfines: stoffen die op morfine lijken en daardoor een verslavend effect creëren. Er bestaat veel controverse rond gluten maar feit is, dat het aantal mensen dat de erfelijke ziekte coeliakie heeft, ongeveer 4 keer meer is dan 50 jaar geleden. Het aantal mensen met een niet-coeliakie gluten overgevoeligheid nam ongeveer 9 keer toe. Bovendien heeft een veel groter percentage dan aanvankelijk verwacht, een vorm van gluten overgevoeligheid. Daar komt nog bij dat de symptomen zo vaag en wisselend zijn, dat de meeste mensen niet eens weten dat ze gluten intolerant zijn. In een studie waarbij aan kinderen met de diagnose ADHD, een glutenvrij dieet werd gegeven, zag men dat ze allemaal één of andere vorm van beterschap vertoonden.

Een mogelijke verklaring voor het stijgen van de gluten intoleranties is misschien dat we al zo toxisch belast zijn, dat de drempel voor intolerantie sneller bereikt wordt. In ieder geval wordt aan iedereen die een auto-immuunaandoening heeft, stellig aangeraden om geen gluten te eten. Op deze manier vermindert toch voor een deel, de inflammatoire belasting van het lichaam. Inflammatie of ontsteking mag nooit chronisch worden.

Wie er hierover wil weten kan het nieuwe boek van Dr David Perlmutter lezen: ' Het Glutengevaar' of in het Engels: 'The grain brain'. De stand van de wetenschap wordt hier op een verstaanbare manier uitgelegd.

grainbrain

Het Gluten Gevaar

Slippers_Olga-AbolinyaToxische stoffen

Er zijn sinds het begin van de industriÎle revolutie ongeveer 80000 nieuwe, lichaamsvreemde, scheikundige stoffen op de markt gebracht. Dat is gigantisch veel. Van deze veelal toxische stoffen is slechts 0.7 procent onderzocht op schadelijke invloeden op de mens. 4000 geregistreerde additieven worden in de VS in de voeding gedaan. Niet alle zijn ongezond, maar vele zijn enkel getest in een onderzoek waarbij alleen dat Ène additief bekeken werd. Er wordt nooit onderzocht wat alle verschillende additieven samen veroorzaken in ons lichaam. 

Hoe kunnen al die 'vreemde' stoffen verwijderd worden? Ons lichaam, hoewel doorheen 2 miljoen jaar geëvolueerd vanuit een jagers-verzamelaars bestaan, is niet gedesigned om zich van toxische stoffen te ontdoen: die bestaan nog maar 200 jaar. Toch zijn we in staat om veel van de nieuwe toxines te ontgiften. Daarvoor zijn soms detox kuren nodig. Als we continu 3 maal per dag blijven eten, te weinig slapen, te veel stress hebben, en geplaagd worden door obstipatie omdat we te weinig vezels eten of water te drinken, krijgt ons lichaam niet eens de kans om zijn ontgiftingsfunctie te beginnen. Bovendien hebben we voor dit proces mineralen en vitaminen nodig net als zwavelhoudende verbindingen die we terugvinden in koolsoorten, uien en knoflook.

Enkele voorbeelden van toxines

Wat we op onze huid smeren, zou eigenlijk eetbaar moeten zijn want het komt rechtstreeks in ons lichaam. Veel cosmetica of verzorgingsprodukten zijn echter puur scheikundig en dus toxisch. Onze lever, die vaak al overbelast is, moet ook deze rotzooi allemaal het lichaam proberen uit te werken. 

In bereide voedingsmiddelen zitten veel additieven. Het gaat hierbij om kleur-, bewaar-, textuur-, geur-, smaak-, en andere stoffen. Meestal worden die toegevoegd om ons als consument te verleiden tot kopen. We worden valselijk om de tuin geleid met mooie fotoís en beloftes op de etiketten zoals de woorden ënatuurlijkí, ëplattelandsí, ëgezondí, ëlichtí, ëambachtelijkí enz. De gevaarlijke toevoegsels echter moeten we met een vergrootglas lezen. En ik raad iedereen aan om dat ook te doen. Als er op de inhoud zaken staan die je niet begrijpt of die je niet kunt lezen, zet dan wijselijk het product weer in het rek en koop zaken waarin maar ÈÈn ingredient aanwezig is zoals een stuk vis of ÈÈn broccoli, een krop sla of bundel radijsjes. De kans is dan groot dat je geen ëFrankenfoodí maar echt voedsel koopt. U leest het tussen de regels: het maakt mij kwaad en opstandig als ik denk aan al de rotzooi die zomaar schaamteloos in ons eten gedumpt wordt! En de enige reden is omdat het dan beter verkocht wordt tegen een hoger rendement. Wij als consument zijn veel te lang braaf geweest. Waarom kopen we niet allemaal kwaliteitsvoeding? De producenten zouden zich snel aanpassen. 

Hierboven hadden we het over additieven in de voeding maar ook de verpakking vormt een probleem. De containers zoals pet- of PVC flessen, de polystyreen bakjes waarop ons vlees in de supermarkt gepresenteerd wordt, lekken allemaal monomeren. 

 

Dat zijn stoffen van de plastiek, die in onze voeding komen. Bij een onderzoek in de VS vond men bij 100 procent van de personen styreen in het vetweefsel. Om te weten wat het effect is van styreen, surf naar www.epa.gov . Daar spreekt men over aantasting aan het centraal zenuwstelsel, vermoeidheid, hoofdpijn, zwakte, depressie, een verminderde intellectuele functie en nog zo veel meer. Er zou ook een effect zijn op lever, nieren, ogen, neus en zelfs de vruchtbaarheid. Daar bovenop zou er een verhoogde kans zijn op spontane abortus. Dit alles misschien niet door elke kleine afzonderlijke dosis die we binnen krijgen maar alle gifstoffen samen, daar is zeer weinig over geweten en het is bovendien heel ingewikkeld.

Bisfenol A, een stof die ongeveer in alle plastics te vinden is maar ook in de ticketjes van de bankautomaat of de winkel, heeft een xeno-oestrogene werking. Dat betekent dat het zelfs bij extreem lage doses een hormoonverstoring geeft in ons lichaam. Bisfenol A en ftalaten komen vrij uit onze plastic flessen, vooral als de temperatuur wat hoger is of de vloeistof zuur zoals bij verschillende frisdranken. 

De kledij die we dragen is voornamelijk gemaakt van petroleumderivaten of met pesticide besproeid katoen. Bovendien worden de stoffen vaak behandeld met vlamvertragers. Kleding ademt dan vinyl of andere organische toxines uit. En wat gebeurt er als je met je blote voeten op je plastiek slippers loopt terwijl het wat warmer is? Al deze stoffen lekken naar je lichaam.

In ons huis ademen onze meubels, gordijnen, vloerbedekkingÖ formaldehyde uit, vlamvertragers zoals bromaten, vluchtige organische stoffen uit verf en nog zo veel meer.

Wat kunnen we doen?

Is het dan allemaal zo Fruit_Wong-Mei-Tengdramatisch? Staan we op de drempel van uitsterven? Ik denk het niet. Onze levensverwachting is hoger dan ooit. Maar dat zou wel eens kunnen keren als we zo verder gaan met ons vol te steken met ëjunkí en suiker. De VS kampt reeds met een epidemie van ziekelijke vetzucht (obesitas).
Nu al wordt Obesitas ëdiabesityí genoemd omdat er zoveel diabetes voorkomt bij zwaarlijvigen. Ongeveer de helft van ons zal vanaf de tweede helft van onze tachtiger jaren Alzheimer ontwikkelen. Deze dementie wordt ëdiabetes type 3ë genoemd. En dat is geen doemscenario! De kennis om dit alles te vermijden is er wel degelijk maar dan moeten we wel maatregelen treffen. In 1992 werd vet in de ban gedaan: vet was slecht voor het hart! Iedereen alleen nog koolhydraten, met als resultaat: na een aantal jaren, een verdriedubbeling van het aantal diabetes type 2 patienten en nefaste gevolgen voor de hartgezondheid. Vrijwel elke patiÎnt werd op dieet gezet. Na verloop van tijd bleek dat mensen die in de bewuste periode een gewoon mediterraan dieet volgden, het veel beter deden dan diegenen die het officiele dieet van de ëAmerican Heart Associationí tot zich namen. Gelukkig zijn ze nu hun koers aan het wijzigen.

Ik ben er van overtuigd dat we, door de juiste maatregelen te nemen, gezond kunnen blijven en genieten van een gezonde oude dag. De noodzakelijke maatregelen zijn niet zo ingewikkeld en zeer consistent. Om ons tegen de meest uiteenlopende ziekten te beschermen blijken telkens weer de zelfde maatregelen doeltreffend te zijn.

Ons ontgiftingssysteem is zeer krachtig maar moet nu en dan de kans krijgen om op volle toeren te draaien. We kunnen niet vermijden dat we gecontamineerd worden met gif, maar we kunnen wel zorgen dat de hoeveelheid zo klein mogelijk is. We doen dat door vooral eerlijk voedsel te kopen: niet geraffineerd, niet geprocessed of uit de fabriek maar simpel en gewoon. Producten die niet uit het verre buitenland moeten ingevoerd worden verdienen de voorkeur evenals biologisch geteelde voeding. Het is belangrijk dat onze darm in goede gezondheid verkeert. Dit kan door veel groenten en fruit te eten, weinig koolhydraten en zuivel en GEEN suiker. Koop vis, vlees en gevogelte van goede kwaliteit . Bio uiteraard! Eventuele tekorten die we hebben kunnen soms met voedingssupplementen aangevuld worden.

Conclusie

Het artikel is langer geworden dan ik verwachtte, en toch heb ik nog veel waardevols niet aangeraakt. Wie meer wil weten nodig ik uit om in de literatuurlijst te gaan snuffelen.

Vermits ik het hier alleen over voeding wou hebben, heb ik geen aandacht besteed aan de andere, misschien nog belangrijkere elementen in een gezonde levenswijze. Ik kan het niet laten om ze in extremis toch nog even te benoemen: 

  • Beweging: een half uur doorstappen, drie maal per week lijkt al een groot effect te hebben;
  • Slaap: ÈÈn van de meest gekende maar tevens miskende elementen van een gezonde levenshouding. Het is uiterst belangrijk om voldoende nachtrust te hebben. 
  • Relaxatie: Ontspanning is niet automatisch zoals een stressrespons. We moeten het zelf initiÎren. Zo niet geraken we in een niet stoppende stroom ëoverstressí. Vijf maal per dag vijf diepe buikademhalingen zijn al een mooi begin. 
  • Familie of groepsgevoel. Het gevoel ergens bij te horen en geliefd te zijn: een gevoel van verbondenheid met onze geliefden. 
  • Zin, passie en een doel in je leven hebben. 
  • Spiritualiteit: het gevoel van verbondenheid met een hoger of breder niveau. Sommige mensen vinden dat via de geˆrganiseerde religies, anderen meer op een individuele manier.

Ik ben ervan overtuigd dat homeopaten het een paar decenia geleden gemakkelijker hadden dan wij. Mensen hadden met minder interfererende stoorzenders te kampen. Ik denk dat een lichaam, dat reeds in een goede voedingstoestand verkeert, gemakkelijker reageert op een juist middel. We kunnen dat lichaam een handje helpen door onze voeding aan te passen en zo het homeopathisch middel meer kansen geven op een goede werking.

Literatuurlijst

Geplaatst in Alle rubrieken, Dossier en getagd met , , .