Dossier | Allergie en homeopathie

 

 

 

 

 

 

Zowel voor de reguliere geneesheer als voor de homeopaat is een allergie een overdreven reactie op een normale prikkel, zoals stuifmeel, kleurstoffen in de voeding, schaaldieren, en andere, die bij een gezonde mens geen reactie veroorzaken.

Deze onaangepastheid kan aangeboren zijn, of ze kan zich in de loop van het leven tengevolge van fysieke of psychische stressfactoren ontwikkeld hebben

We moeten de allergie niet zien als een geïsoleerde overreactie op een prikkel, maar als uiting van een complexere stoornis in het individu. Het is niet alleen de allergische reactie, maar de zieke mens in al zijn aspecten die moet genezen worden. De overgevoeligheid is als het ware het topje van de ijsberg en het is de taak van de homeopathische arts om de ijsberg in zijn geheel te analyseren en te definiëren. Deze  individuele benadering leidt tot de diagnose van een ziek mens, en niet tot een ziektediagnose. Pas dan kunnen we in de homeopathie tot een correcte diagnose komen en een aangepaste medicatie toedienen.

Dat betekent dat de dokter die zijn patiënt voor het eerst ziet, bijvoorbeeld voor een acute opstoot van hooikoorts, een middel zal toedienen dat de zieke onmiddellijk zal probeeren te verlichten.

Hij zal een keuze maken uit de  meest voorkomende acute hooikoortsmiddelen, zoals

Allium cepa of Ui (scherpe neusloop, milde tranenvloed, slechter buiten en beter in de warmte),

Arum triphyllum of Amerikaanse Aronskelk (geïrriteerde neusgatrand en bovenlip, schuurt met de tanden over de lippen, plukt aan de lippen),

Arundo (jeuk van het verhemelte),

Euphrasia of Stijve Ogentroost (milde neusafscheiding, conjunctivitis met scherpe afscheiding, fotofobie en wrijven in de ogen),

Sabadilla of Sabadilkruid ( frequente niesbuien en veel jeuk zoals Allium cepa, maar Sabadilla verslechtert buiten),

Sinapis nigra of Zwarte Mosterd (roodheid van de neusvleugels, één neusgat verstopt),

Sticta Pulmonaria of Longenmos (droogte van het neusslijmvlies, verstopt gevoel thv de neuswortel),

Wyethia (jeuk van het verhemelte en achterwand van de keel), enz..

Maar het toedienen van een acuut middel is slechts een verzachtende symptomatische behandeling. In een tweede fase - en dat is het doel van elke homeopathische therapie - zal men een remedie proberen te vinden die meer overeenkomt met het algemeen beeld van de patiënt, met de bedoeling de hooikoortsaanvallen te voorkomen of te verminderen. Soms lukt dat, soms niet.

Dat homeopathie bij allergie werkt blijkt ondermeer uit een dubbelblindproef van Dokter Reilley van het Glasgow Homeopathic Hospital, waarvan het verslag in het medische vakblad The Lancet van oktober 1986 werd gepubliceerd.

Aan een aantal hooikoortspatiënten werd enerzijds een placebo, anderzijds de remedie Pollen 30 CH gegeven, dit is een homeopathische verdunning van pollen die al immaterieel is - in verdunningen boven de 9 CH zit geen enkele molecule meer. De resultaten waren gunstig.

Dus, homeopathie bij allergie? Zeker het proberen waard!

Bekijk de andere bijdragen in het

 Dossier | Allergie

Hulpmiddelen bij allergiëen
Geplaatst in Alle rubrieken, Dossier en getagd met , , , , , , , .