Casus | Methode Jan Scholten

Plantentheorie Jan Scholten

Casus van een pijnlijke voet 

Volgens plantentheorie van Jan Scholten

Een patiënte van mij krijgt een ongeval.
Een zware plaat komt op haar voet terecht.
Daarna valt ze achteruit, op haar bekken.
“Het licht ging uit” vertelt ze me.
Ze werd misselijk van de pijn, en viel bijna flauw.

Radiologisch onderzoek toont gelukkig niks.
Osteopathie doet niet zoveel.

Als ze bij mij komt, 4 weken na het accident, heeft ze nog altijd zo veel pijn, dat ze bijna flauw valt.
Ze droeg 2 weken loopgips.

Maar dat verergerde eigenlijk nog de pijn.
De orthopedist vond via CT-scanonderzoek toch 2 kleine fractuurtjes in de voetbotjes.

Ik besluit op basis van de intensiteit van de pijn, de neiging tot syncope, en het acute van het verhaal, een middel uit de papaverfamilie te geven: Morphinum 10M. Dit is een derivaat van Opium crudum. Het middel heeft ook het symptoom: MIND, WEEPING, telling about ones illness, when.

Morphinum hielp heel even, en slechts partieel.
In een vervolgconsult na twee weken vertelde zij: “Gisterenavond was het alsof het weer gebroken was. Dit haalt me echt onderuit. Ik ben moe. Al die pijn. Het is alsof ik mijn draagvlak kwijt ben. Ben ik gestraft?! Ik word tegengehouden om te doen waar ik goed in ben.”

De thema’s van de papaveraceae blijven dus duidelijk aanwezig. De intense pijn is precies nog meer overheersend. Nog een kernwoord van die familie komt erbij: gestraft. Deze mensen hebben inderdaad het gevoel dat ze een straf ondergaan.

Echter, het woord ‘draagvlak’ doet me denken aan kolom 2 (stadium 2). Wanneer ik ga kijken in de plantentheorie van Jan Scholten vind ik daar de klaproos!
Ik schrijf voor: Papaver rhoeas 1M.

Daarna kwam, zoals zij beschreef, de ‘bevrijding’, na een soort van emotionele release. Het helingsproces was nu echt ingezet!

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Uit de Praktijk en getagd met , .