Interview met een legende​

Jan Scholten

Ik volg Jan sinds ’93.
Heb ontelbare seminaries met hem gevolgd.
Hij is voor mij de grootste denker en innovator binnen de homeopathie ter wereld.
 Hij blijft tot op de dag van vandaag onverdroten de grenzen verleggen, en nieuw materiaal aanbrengen.

Zelf is hij heel bescheiden, een kenmerk van de echte groten, maar zijn theorieën en hypotheses hebben wereldwijd hun waarde bewezen en zijn in de dagelijkse praktijk van duizenden en duizenden collega’s bevestigd geworden.

Jan Scholten is voor mij de grootste denker en innovator binnen de homeopathie ter wereld.
Bart Lambert
Huisarts en homeopaat

Mijlpalen:

Ik loop even door zijn carrière en haal daarbij alleen de grootste mijlpalen aan.
Het begon begin jaren ’90 met ‘Homeopathie en de mineralen’, een eerste stap in de minerale wereld, gevolgd door ‘Homeopathie en de elementen’ (’96), wat nog steeds een referentie is om het minerale rijk homeopathisch beter te begrijpen aan de hand van de tabel van Mendeljev.  ‘Secret Lanthanides’ was een verdere verfijning in datzelfde rijk (2005).
Intussen was Jan ook bezig met het doorgronden van het plantenrijk, wat in 2013 leidde tot het grootse werk ‘Wonderful Plants’.
Een theorie over classicificatie van de plantenfamilies, met hun thema’s. Hierop komen nog steeds correcties, aanvullingen, en
uitbreidingen.

Jan is erg gul met zijn materiaal.
 Voor de luttele prijs van 10€ per jaar ben je lid van zijn website qjure.com.  Daar staan vele van zijn laatste inzichten.

Homeopathisch Bekeken was dus benieuwd wat deze geïnspireerde man voor ons nog in petto heeft!

Interview

HB: Bedankt om ons even te woord te willen staan!
Jan: Ik vind het wel leuk om dit interview te doen.

HB: Van al je boeken, is er eentje dat je bijzonder koestert?
Jan: Tja, al de standaardwerken, ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Je hebt de provingboeken, dat is meer achtergrondwerk. Die zijn nuttig, en nodig, maar dat is niet waarvoor ik het doe. Dat is meer documentatie, zodat het er altijd blijft, wat we hebben gedaan. ‘Homeopathie en Mineralen’ was eigenlijk de start, was wel een bijzonder boek. Maar het basale standaardwerk is ‘Homeopathie en de elementen’, dat is de basis van elke classificatie. De Lanthaniden vind ik iets heel aparts, het is een heel mooi boek, heeft een heel mooie kaft, en het is ook weer een geschenk aan homeopaten, want het zijn homeopatenmiddelen (lacht). ‘Wonderful Plants’ is weer op heel andere manier een fantastisch boek….

HB: Intussen ben je die planten verder en verder aan het verkennen, we hebben dat op het Homeopathie Congres in Utrecht (2021) gezien, toen je over de mossen sprak. Ben je op dat vlak nu volop bezig? Ik zag je onlangs in je Homeopathisch Centrum waar je blijkbaar met een aantal Duitse collegae provings (n.v.d.r. geneesmiddelenproeven om nieuwe middelen te leren doorgronden) uitvoert.
Jan: We waren met varens bezig. Ik ben nu met een update bezig van het mossenboek, maar ik denk dat ik er een update van de varens bijzet. In plaats van een apart boekje gewoon bij elkaar. Ik ben bezig met een boek over fungi. En ik ben bezig met een boek over de theorie van de homeopathie. En ik ben bezig met een filosofisch boek. Over wereldvisies. Omdat het materialisme, wat nu de heersende filosofie is, eigenlijk totaal niet klopt, dus ik zet er een andere filosofie tegenover. Ik noem dat dan de spirituele mensheid.

HB: Ja, het is echt wel de tijd ervoor hé, nu?!
Jan: Ja, ik was er al lang mee bezig. Eerst was ik het materialisme onderuit aan het halen, maar ik stel er nu iets tegenover. Dus beter eigenlijk.

HB: Een alternatief dus, of iets complementairs ook…
Jan: Ja.

HB: Heel mooi. Heb je in dat opzicht een boodschap?
Jan: Voor nu… (lacht) … niks speciaals eigenlijk. Gewoon, wat je kunt doen met homeopathie is zo fantastisch eigenlijk. Het is jammer dat het niet altijd lukt, redelijk vaak niet, of half. Maar ook heel vaak wel. Zo mooi, wat je dan kunt doen, zo fantastisch. Het is een schande, dat dat niet erkend wordt…

HB: Het is veel te gevaarlijk hé, voor de gevestigde machten…
Jan: Ja.

HB: Net zoals een aantal andere methodes, die hardhandig onderdrukt of gecensureerd worden.
Jan: Ja.

Jan: Wat ik er nog bij wil zeggen is dat ik het jammer vind dat vele homeopaten denken dat de plantentheorie te moeilijk is. Dat is eigenlijk niet zo. Ik snap wel dat ze dat in het begin denken, sommigen schrikken ook van de getallen. Maar die getallen hebben niks met wiskunde te maken, het is eigenlijk gewoon een materia medica code. Dat is dus eigenlijk een heel korte materia medica.

HB: Ik gebruik jouw methode, in combinatie met andere…
Jan: Zoals Yakir.

HB: Ja, en Sankaran. En dan kom ik zo tot een middel, waarvan ik dan nog even het beeld nalees op Qjure, en dan merk ik: “Verdorie, dat is nu eens exact wat die patiënt me juist vertelde!”.
Jan: Dat zou dan wel leuk zijn dat je er zo eentje bij zet, in je artikel. Dan is het van jou, en niet van mij!

HB: Ik denk er al aan eentje, waar ik eerst een opiumderivaat gaf, maar dan zag dat het stadium 2 was, en zo kwam ik tot de klaproos, uit dezelfde familie. En dat heeft mooi gewerkt.
Jan: Mooi!

HB: Hartelijk dank voor je tijd Jan, bedankt dat je dit wilde doen!
Jan: Was leuk om te doen, mocht zelfs een beetje langer hoor. Veel succes, en tot een volgende keer!