Boekbespreking - De Macht van de Onmacht

Het lot van een waarheidsschrijver tweeduizend jaar na christus

Boekbespreking:

De Macht van de Onmacht toont hoe Erwin Pasmans gegroeid is als schrijver in deze plandemiejaren.
Doorspekt met ontelbare citaten – die tevens aantonen hoe belezen deze schrijver is – leest dit boek als een spannende, bitterzoete roman. Een werk dat niet onberoerd kan laten, en de lezer aanzet tot zelfonderzoek: hoe vrij ben ik? Hoe vast zit ik nog in de matrix?
 
Nu Corona achter ons lijkt te liggen kan je de indruk krijgen dat dit boek er niet meer toe doet. Tot je kijkt wat instanties zoals de WGO met ons voor hebben. En dan blijkt Pasmans’ laatste worp plots een bijzondere inspiratie te zijn om stand te houden in deze transformationele tijden.

Auteur
Erwin Pasmans
Titel
De macht van de waarheid
ISBN
9789493255746
Publicatie
Hardcover, 244 pagina’s

Tekst op de achterkant van het boek:

Onder het mom van een ‘aangename kennis­making’ wordt een bibliothecaris tijdens zijn zorgverlof geconfronteerd met de publicatie van zijn ‘onwelgevallige boek met problematische inhoud’. Gewapend met wijsheid en een onbreekbare krijgersgeest weert hij zich meermaals tegen de gemeentelijke marionetten. Op meesterlijke wijze beschrijft Erwin Pasmans zijn eigen tocht naar de meta­forische slachtbank – die even voorheen door zijn terminaal zieke moeder voorspeld werd – en houdt de lezer de onbehaaglijke realiteit voor hoe het vrije denken, spreken en schrijven in ijltempo zwaar onder druk is komen te staan.

De Macht van de Onmacht leest als een bitterzoete roman maar is in werkelijkheid een vlijmscherpe weerspiegeling van het lot van een waarheidsschrijver die zich een weg baant door een hachelijk orwelliaans tijdsgewricht. Smadelijk bespot en weggehoond door de menigte, maar toegelachen door God, ontdekt de auteur de weg die tot zichzelf leidt. In een verrassend slot laat hij zich in onvoorwaardelijke overgave vallen in de armen van dichter Kahlil Gibran.

 

Video afspelen
Geplaatst in Actualiteit, Alle rubrieken, Boekbespreking en getagd met .