Tibbe, een Arsenicum album-type

Evelien van der Waa
Homeopatisch werkend dierenarts

Tibbe is een echte raskat, om precies te zijn een Bengaal. Het is een prachtig dier om te zien: groot, met een bijzondere tekening en atletisch gebouwd. Hij is een gecastreerde kater van drie jaar oud en woont samen met zijn broertje bij zijn eigenaar. Tibbe is een jaar geleden heel erg ziek geweest. Hij had maagdarmproblemen en lag daarvoor een paar dagen aan het infuus op de dierenartsenpraktijk. Uiteindelijk is hij zelfs geopereerd. Hij was echt heel erg ziek en pas toen hij thuiskwam, ging hij weer zelf eten en knapte hij op. Sindsdien is hij nooit meer zichzelf geweest.

Het probleem Na zijn ziekte valt Tibbe regelmatig zijn eigen broertje aan, met wie hij altijd samen is geweest en waar hij dikke maatjes mee was. Ook bijt hij af en toe de eigenaar als zij in bed ligt en zij iets doet wat hem niet zint. De laatste paar maanden is hij echt chagrijnig. Ook is hij nu af en toe ’s nachts buiten aan het ‘gillen’. Iets wat hij voorheen nooit deed. Tibbe maakt de eigenaar tegenwoordig iedere ochtend om 04.00 u wakker. Als zij hem dan aait kan hij opeens bijten. De eigenaar voorkomt nu dat hij haar kan bijten als hij geïrriteerd is, door hem op te tillen en hem op de grond te zetten. Hij krijgt dan ook een andere blik in zijn ogen. Aan de andere kant is hij veel aanhankelijker naar de eigenaar. Hij is erg aan haar gehecht. Zo wil hij bijvoorbeeld veel meer bij haar liggen dan voorheen.

Het verhaal van Tibbe

Het verhaal

Voordat Tibbe ziek werd, was hij de baas over alle andere katten in de buurt. Na zijn ziekte is hij dat niet meer. Er is nu een andere kat, die regelmatig voor de deur van hun huis zit en Tibbe er niet uit laat. Deze kat blokkeert letterlijk het kattenluikje. Deze vreemde kat is ook een keer binnen in huis geweest. Dat is echt heel stressvol voor katten. Een vreemde indringer in je huis, in het hart van je territorium, is heel bedreigend. In huis moet het veilig zijn. Tibbe heeft de kat er samen met zijn broertje uitgewerkt. Vroeger joeg hij alle katten weg uit de tuin, maar sinds het voorval met de kat voor de deur, is hij banger geworden voor andere katten.

Tibbe zit thuis graag op hoge plekken. Dat doet hij ook in mijn spreekkamer. Hij zit graag op de balken onder de nok van het dak of buiten boven op de punt van het dak. Hij kan heel hoog springen. Tibbe en zijn broertje maken samen deuren open. Ze zijn een goed team, maar tegelijkertijd is Tibbe erg jaloers op zijn broertje.

De laatste keer dat Tibbe bij zijn eigen dierenarts is geweest voor zijn entingen, was hij heel bang en lag plat op zijn buik op de behandeltafel. Voorheen was hij nooit bang bij de dierenarts. Als er kinderen op visite komen, verstopt hij zich. Dat vindt hij veel te druk. Hij is sowieso een beetje het type kat dat eerst ‘de kat uit de boom kijkt’. Zijn broertje is wat dat betreft een stuk dapperder.

Tibbe kwam een keer zelf de eigenaar om hulp vragen. Hij was in zijn oog gekrabd door een andere kat. De eigenaar kon hem makkelijk behandelen en mee naar de dierenarts nemen, alsof hij begreep dat het nodig was. Toen Tibbe ziek was heeft hij nooit naast de bak geplast, hoe ziek hij ook was, hij bleef netjes. Toen hij op een gegeven moment helemaal vies was geworden van de diarree, ging hij janken, zodat de eigenaar hem kon schoonmaken. Tibbe is erg fanatiek met het zichzelf wassen. Hij is daar behoorlijk veel tijd mee kwijt. Je kan hem goed borstelen, kammen en zelfs met de stofzuiger afdoen, dat vindt hij prima.

Drinken doet hij graag van stromend water uit de kattenfontein of de kraan. Als hij uit een waterbakje drinkt, stopt hij eerst zijn poot erin en laat hij het water wiebelen. Een gekke eigenschap van Tibbe is dat hij pennen steelt. Als er ergens een pen ligt, neemt hij die mee. Hij is echt een verzamelaar. Voorheen lag Tibbe altijd languit op zijn rug te slapen. Hij was totaal ontspannen. Nu zit hij op zijn pootjes en is altijd alert.

Behandeling

Tibbe kreeg gedurende een aantal maanden, één keer per maand twee korreltjes Arsenicum album in een hoge potentie. Al na de eerste keer Arsenicum album geven, waren er veranderingen bij hem te zien.

Reactie op behandeling

Na de behandeling met Arsenicum album is Tibbe weer closer met zijn broertje. Er zijn geen vreemde katten meer in de tuin geweest. Dit komt waarschijnlijk omdat hij zich weer sterker voelt en zijn oude positie in de buurt weer inneemt. Hij slaapt weer op zijn rug, dat had hij heel lang niet meer gedaan en hij is veel meer ontspannen. Hij heeft de eigenaar niet meer gebeten of ’s nachts wakker gemaakt. Ook heeft hij heeft buiten niet meer staan gillen. Hij is dus ’s nachts echt rustiger. Hij blijft zich wel veel wassen. Het is zelfs zo dat als de eigenaar hem geaaid heeft, hij zich meteen weer gaat wassen. Dit zal niet veranderen en is echt een Arsenicum kenmerk.

Bent u na het lezen van deze casus geinteresseerd in meer typebeelden bij de kat dan is het boek zeker een aanrader.

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathie en Dieren, Mineralen, Uit de Praktijk en getagd met , .