40 jaar VSU

deel 2

Erwin Dœuvre, juni 2021

Dr. Erwin Doevre

Hoogtepunten

De homeopathische geneeswijze heeft sinds Hahnemann ze voor het eerst beschreef in 1797 steeds moeten strijden voor haar plaats in de geneeskunde.
Zo is er ook in het 40-jarig bestaan van VSU heel wat gebeurd, met ups en downs.

Rond de millenniumwisseling kende VSU een hoogtepunt met het 20-jarig vieringscongres in 2001 met een 100-tal deelnemers. We dachten ook aan onze jongere collega’s met kleine kinderen; de partners van de bestuursleden zorgden voor de kinderopvang-activiteiten.

In die periode eind jaren ’90 werden de voorbereidingen getroffen voor de Wet Colla onder impuls van de toenmalige minister van Sociale zaken Marcel Colla. Deze wet Colla heeft uiteindelijk aanleiding gegeven tot het KB van mei 2014 die de erkenning van de homeopathische geneeswijze vastlegde. Echter tot nu toe is dit KB nog steeds niet geïmple-menteerd door de regering.

Ook rond deze periode is VSU voor het eerst digitaal gegaan met de ontplooiing van een website.

 

Een ander hoogtepunt was in ons 25ste jaar toen ons opleidings-centrum erkenning kreeg van de overheid in het kader van de toenmalige opleidingscheques.

Ons tijdschrift Homeopathisch Bekeken werd doorheen de jaren steeds professioneler.
 
In 2016 werd wegens de oplopende drukkosten beslist over te stappen op een volledig digitaal tijdschrift in de vorm van huidige Nieuwsbrief.

Zoals vele opleidingen is ook VSU niet gespaard gebleven van een dalend aantal lesnemers, vooral door een telkens weer negatieve belichting van de homeopathische zienswijze door de media en de officiële instanties.

In dit 40ste vieringsjaar 2021 is
het door de coronatoestand
niet evident om het homeopathisch denken staande te houden, en
toch …

De waarde van de homeopathie heeft al 224 jaar stand gehouden, langer dan gelijk welke conventionele evidenced based therapie.

Hoe de komende jaren op gezondheidsgebied zullen evolueren kan niemand met zekerheid weten, maar VSU kan mikken naar een spetterende 50ste viering in 2031 !

 

 
 
 

Noot van de redactie

Dr Erwin Dœuvre was 27 jaar lang voorzitter van VSU, een record dat wellicht nooit zal gebroken worden!

Geplaatst in Achtergrond, Actualiteit, Alle rubrieken en getagd met , , .