Casus | Kalium iodatum 200K

Uit het boek Lijfwacht

Daan, 38 jaar

Daan is patiënt in de praktijk sinds 1994 wegens hooikoorts. Het middel Magnesium sulfuricum houdt deze allergie onder controle.

In januari 2002 ontwikkelt hij een zware allergische reactie na het eten van een noot. Zijn huig is totaal gezwollen. Op vakantie krijgt hij op de spoed een cortisone inspuiting en een conventioneel geneesmiddel van de groep van de antihistaminica (geneesmiddelen tegen allergie).

Ik zie hem vier maanden later, op 10 april 2002 omdat hij sinds één week kortademig is. Hij heeft een voortdurend ratelen op de borst en ervaart een snijdende pijn bij het hoesten.

De diagnose luidt astma als gevolg van hooikoorts. Op basis van deze vaststelling geef ik hem Magnesium sulfuricum 200K. Tot dan toe leek dat in mijn ogen zijn constitutiemiddel te zijn, maar enig resultaat blijft uit. Dus wij zitten fout! Denk aan de doolhof of aan de puzzel!

Vijf dagen later is zijn toestand zodanig verslechterd dat hij moet gaan zitten bij de lichtste inspanning.

Ik besluit om dieper in te gaan op zijn karakter. Hij is heel erg betrokken bij zijn gezin. Hij heeft twee tweelingen (°1989 en °1991), waarvan drie jongens en een meisje. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en hij heeft een groot plichtsgevoel.
Als hij moe is, slaat zijn plichtbesef om in irritatie over de drukte in het gezin. Op deze momenten kan hij beledigend en onredelijk uit de hoek komen. Soms is er zelfs sprake van boosaardigheid, al heeft hij daar altijd meteen spijt van. Bij zijn vrienden staat hij bekend als een sfeerbrenger en feestbeest.
Ik besluit Kalium iodatum 200K voor te schrijven. De dosis zorgt voor een totale verlichting van alle symptomen op enkele uren tijd. Niet alleen de acute symptomen verbeteren, maar hij blijft tot op
vandaag de dag verlost van zijn jaarlijkse hooikoorts.

Remedie

Kalium iodatum is een combinatie van kalium en jodium. Twee elementen van het periodiek systeem. Het kaliumelement staat, zoals wij in een eerder casus reeds gezien hebben, voor gewetensvolle mensen voor wie plicht en werk heel belangrijk zijn. Daan past in dat plaatje, maar gaat ook graag feesten en is heel geliefd. Hier is dan eerder sprake van het jodiumelement. Deze personen hebben veel humor en plagen ook graag. Deze twee eigenschappen van kalium en jodium kunnen soms in conflict met elkaar komen, net zoals bij Daan het geval is.

Een paar jaar later ontwikkelt Daan een hoge bloeddruk. Kalium iodatum biedt geen helpende hand en ik ga over tot het voorschrijven van een conventioneel bloeddrukverlagend middel.

Ik vind dit een mooi voorbeeld van hoe wij werken. Wij zijn arts en behandelen de patiënt met de best beschikbare middelen. Kalium iodatum heeft deze patiënt behoed van dagelijkse puffers al of niet met cortisone. Zijn hooikoorts is genezen en hij heeft geen astmaäanvallen meer. Het regulier bloeddrukverlagend geneesmiddel beschermt hem tegen de kwalijke gevolgen van hoge bloeddruk. Het een sluit het ander dus niet uit.

Alle artikels rond het boek van Dr. Léon Schepers

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Nosoden, Uit de Praktijk en getagd met , , , , .