Boekbespreking | De psychologie van Totalitarisme van Mattias Desmet

SBN
9789464015393
CB Status: backorder
Taal: Nederlands
220 pagina’s
Paperback
Uitgever: Pelckmans

Prijs: 30,00 €

Ondertussen is er ook een Italiaanse, Duitse, Hongaarse, en Russische vertaling op komst. Al bij al niet slecht voor een boek dat voorlopig nog niet opgemerkt werd door de Vlaamse media…

Er is al heel veel over dit werk geschreven.
En er zijn heel goeie podcasts met Mattias Desmet, waarin hij er over vertelt.

Zo zitten er ook meerdere in deze Nieuwsbrief.

Professor Desmet begint met een beschrijving van het failliet van de wetenschappen, die kantelden van openheid van geest naar dogma en overtuiging.

In een tweede hoofdstuk legt hij massavorming en totalitarisme uit. Tegen die achtergrond plaatst hij op een zeer intelligente manier de huidige coronacrisis.

In het derde deel tenslotte buigt hij zich over de vraag waar er in de mechanistische ideologie openingen zitten die uitzicht geven op een ander mens- en wereldbeeld.

Mooi vind ik daar bv. de zin: “Einstein, Heisenberg, Schrödinger, Louis de Broglie, Max Planck, Niels Bohr, Wolfgang Pauli, Sir Arthur Eddington, Sir James Jeans, … – ze hielden er allemaal een mystieke wereldvisie op na die gegrond was in het feit dat ze in hun onderzoeksobjecten geconfronteerd werden met een onophefbaar mysterie”.

Alles is zeer serieus onderbouwd, gelardeerd met talloze illustratieve voorbeelden. Het toont de schrijver als een zeer belezen denker, die nooit aanvallend zijn stellingen poneert, maar dit doet vanuit een echt begrip van hoe de mens in elkaar zit, en als gevolg daarvan ook met veel menselijk mededogen.

Dit boek is een must read.
Als je dit jaar maar één non fiction boek leest, laat het dan dit zijn!

Tekst op de flap:

Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in sneltempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal intrusieve acties door veiligheidsdiensten stijgt exponentieel – de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Het door Hannah Arendt opgeroepen dystopische toekomstbeeld dat na de val van het nazisme en het stalinisme een nieuw soort totalitarisme zou oprijzen, geleid door saaie bureaucraten en technocraten, tekent zich merkwaardig realistisch af aan de maatschappelijke horizon.

Totalitarisme is geen historische toevalligheid. Het is het logische gevolg van een waanachtig geloof in de almacht van het menselijke verstand; het is het symptoom bij uitstek van de Verlichtingstraditie. Dit boek presenteert een glasheldere psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Het biedt daarbij ook een scherpe maatschappijkritische analyse van fenomenen als de woke cultuur, de klimaatbeweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis.

Geplaatst in Alle rubrieken, Boekbespreking, Patiëntervaringen, Uit de Praktijk, Vakliteratuur en getagd met , , , .