|  Productinformatie |

Selenium, een onmisbaar mineraal waar we allen te weinig van hebben!

Seleen of selenium is een essentieel sporenelement waarvan de meesten onder ons tekort hebben in het lichaam.

Toch is dit vaak onbekend element cruciaal in het ondersteunen van ons immuunsysteem en andere belangrijke systemen.

Paranoten bevatten 1917 mcg selenium per 100 g (*)

Selenium halen we uit de voeding. Echter, in onze Europese landbouwgronden is het slechts zeldzaam aanwezig. Hierdoor is de inname van selenium voor een groot deel van de Europeanen alarmerend laag
Een studie uit 2015 toonde aan dat we er steeds minder  uit onze voeding halen. Deze trend is zichtbaar over de hele wereld maar de laagste seleniumwaarden bevinden zich in Europa. Wetenschappelijk onderzoek toont nochtans meer en meer aan dat voldoende selenium innemen enorm belangrijk is voor het behouden van een goede gezondheid.

Aanbreng

Experten adviseren een aanbreng van 100 mcg selenium per dag, voor een optimale werking van alle metabole processen in ons lichaam. De aanbreng in België daarentegen schommelt tussen 30 en 60 mcg per dag.

Selenium-bronnen---anastasiia-vasileva

Bronnen

Vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten bevatten significante hoeveelheden selenium: paranoten, vlees, slachtafval, melkproducten, gevogelte, eieren, vis, schaal- en schelpdieren en  volkoren graanproducten.

Foutieve voedingskeuzes (geraffineerde voeding) zorgen er dan ook voor dat mensen een tekort aan selenium oplopen. Kunstmest, zure regen en de huidige voedingsindustrie zijn belangrijke factoren die de natuurlijk aanwezige hoeveelheid selenium in de bodem en in voedingsmiddelen doen dalen.

Een tekort aan selenium is nog meer uitgesproken bij personen met darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of bij glutenintolerantie (Coeliakie). Naast een tekort aan selenium in de voeding is er eveneens een verminderde opname ter hoogte van de darmen.

Functies van selenium in het lichaam

 • Anti-oxidant
  Dit essentiële nutriënt maakt deel uit van seleniumhoudende eiwitten (seleno-proteïnen) waaronder het enzyme glutathion peroxidase (GPx). Het GPx heeft selenium nodig om lichaamscellen te beschermen tegen de schadelijke effecten veroorzaakt door vrije radicalen (oxidatieve stress). Op die manier kan oxidatieve schade aan gezond weefsel worden voorkomen.
 • Immuunsysteem
  Selenium is een belangrijk onderdeel van het eerste defentiemechanisme tegen virussen en bacteriën. Door voldoende selenium in het lichaam ben je minder snel verkouden. Selenium moduleert mee de inflammatoire en immunitaire respons.
 • Metabolisme
  Selenium draagt bij tot een normale werking van de schildklier. Een slecht functionerende schildklier kan leiden tot storingen in het metabolisme en veroorzaakt schommelingen in lichaamstemperatuur, lichaamsgewicht, nagel- en haargroei. Voldoende selenium verbetert de schildklierfunctie en de schildklierhormonen.
 • Ontgifting van zware metalen
  Selenium beschermt het lichaam tegen de giftige effecten van zware metalen (lood, cadmium, kwik en arseen) wanneer die in ons lichaam aanwezig zijn. Door de vorming van een eiwitcomplex waarin het metaal gebonden wordt, verlaat deze het lichaam via de stoelgang, met verlies aan selenium tot gevolg.
 • Vruchtbaarheid
  Tot slot heeft selenium ook een prominente rol bij de mannelijke vruchtbaarheid. Selenium draagt namelijk bij tot de vorming van gezonde zaadcellen. Uit onderzoek blijkt eveneens dat te lage waarden aan selenium het risico op prostaatproblemen verhogen.

Aanvulling noodzakelijk om uw lichaam te beschermen

Selenium is essentieel: levensnoodzakelijke metabole processen hebben deze stof nodig en ons lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Selenium moet dan ook noodzakelijker wijze worden aangevuld door een uitgebalanceerd voedingspatroon of door een voedingssupplement selenium.

Een evenwichtige en volwaardige voeding impliceert voldoende groenten, fruit, volkoren graanproducten, (mager) vlees en (vette) vis om het lichaam te voorzien van de nodige nutriënten voor een goede gezondheid.

Experten roepen de bevolking meer en meer op om supplementen selenium in te nemen voor een betere globale gezondheid. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebeurt een aanvulling best onder de vorm van biologisch beschikbare selenium-samenstellingen (organische vormen zoals seleniumgist) aan een dosis tussen 50 en 100 µg.

In tegenstelling tot anorganisch seleniumvormen (seleniet en selenaat), wordt organisch gebonden selenium best opgenomen.

Unieke gestandaardiseerde organisch seleniumgist: SelenoPrecise

De Deense voedingssupplementenspecialist Pharma Nord is erin geslaagd het natuurlijke proces van aanmaak van seleniumverrijkte gist te controleren en te standaardiseren. Het eindproduct SelenoPrecise brengt steeds minstens 70% selenium aan onder vorm van selenomethionine. Het product wordt wetenschappelijk gedocumenteerd in meer dan 40 gepubliceerde studies. Hierdoor heeft SelenoPrecise een wereldwijde status van referentieproduct verworven onder de wetenschappers.

SelenoPrecise is de seleniumbron in Selenium+Zinc, een basiscomplex van primaire antioxidanten. Het product bevat naast selenium en zink ook de vitaminen A, B6, C en E. De synergetische combinatie in Selenium+Zinc is in de meest gunstige verhouding aanwezig en bezit een optimale biologische opneembaarheid. Alle sleutelelementen in de strijd tegen vrije radicalen die ons lichaam onophoudelijk aanvallen zijn aanwezig!

1A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. R. Stoffaneller & N.L. Morse, Nutrients 2015, 7, 1494-1537

 2Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. U Alehagen et al., Eur Journ of Clin Nutr (2016) 70, 91-96.

 

Geplaatst in Alle rubrieken, Geen, Patiëntervaringen, Productinformatie, Publiciteit en sponsoring, Uit de Praktijk en getagd met , , , , , , , , .