Opiniestuk in MediQuality

Dit artikel is alleen toegankelijk voor mensen uit de gezondheidssector die zich registreerden bij MediQuality, een soort forum voor allen die in die sector werken.
Lieven Annemans hoogleraar in de gezondheids- en welzijnseconomie aan de UGent en de VUB

Samengevat zegt Lieven Annemans dat een eenvoudige rekensom, gebaseerd op de steekproeven die er tot nu gebeurden, ons leert dat er véél meer besmettingen zijn in ons land met het SARS-CoV-2 virus. Zo’n 23 maal meer. De cijfers die je hoort in de media zijn dus lachwekkend. Zijn besluit, ik citeer:

"Welke lessen trekken we uit deze simpele oefening? Eén: de gerapporteerde percentages van de kans op sterfte en de kans op hospitalisaties zijn zware overschattingen, want de noemer is veel groter dan gedacht. Twee: de epidemiologische modellen die hier niet of onvoldoende rekening mee houden maken een onderschatting van de immuniteit en een verkeerde schatting van het moment waarop en de intensiteit waarmee een eventuele tweede piek zich aandient. En drie: we stoppen beter met het communiceren van de bevestigde gevallen en ze voor waarheid te verkondigen. Ze zijn zinloos. Althans zinlozer dan deze oefening".
Lieven Annemans
Hoogleeraar
Geplaatst in Achtergrond, Actualiteit, Alle rubrieken, Geen, Lezersbrief - Open Brief - Opinie, Opinie en getagd met , , , , .