Feestelijke opening Homeobel Library

Belgische Homeopathische Bibliotheek en archief

Op 25 maart hebben we de bibliotheek in Monceau plechtig geopend.

Zoals we vorige maal schreven bevat Homeobel Library niet alleen vele boeken van onschatbare waarde, maar ook manuscripten van de eerste generatie homeopaten. Dr. Jean-François Vermeire toont hier een van de notitieboekjes van zijn overgrootvader Dr. Gustave Van den Berghe uit de 19de eeuw, waarvan hij op huisbezoek gebruik maakte.

Het was een ontroerend moment toen de verzameling overhandigd werd.

 

 

Er bevinden zich ook heel wat authentieke homeopathische artefacten in de verzameling.

Wat weinigen weten is dat Rodin een gipsen buste maakte naar een foto van Hahnemann, als authentiek erkend door het Rodininstituut, dat de bestelbon terugvond. Nog maar eens via de overgrootvader van dr. Vermeire. Hopelijk kan daar binnenkort een brons van worden gegoten!

 

Wat er nu alvast al te bewonderen valt: een ring van Hahnemann, via zijn tweede vrouw Mélanie in België geraakt, toen zij samen met Jahr op de vlucht was na de Frans-Pruisische oorlog.

 

Na inleidende speeches door dr. Jean Lansmanne, mezelf en dr. Daniel Saelens, voorzitter van de École Belge d’Homépathie en bezieler (en onvermoeibaar werkpaard!) van het ganse project, legde Marie-Laurence, bibliothecaris en archiviste uit dat dit inderdaad niet enkel een simpele bibliotheek is, maar tevens een echt archief.

Het is de bedoeling dat iedereen deze homeopathische hub zal kunnen bezoeken. Er is materiaal in vele talen, tot ganse collecties internationale tijdschriften, seminariesyllabussen,…

Zelfs een botanische tuin met homeopathische remedies is in aanbouw. Eenvoudig bereikbaar vanuit de bib zelf.

Achteraf tijd voor een hapje en een drankje!

Het spreekt vanzelf dat dit project jullie verdere steun hard kan gebruiken. Zoals al gezegd: elke cent is welkom! En jullie dus ook!

Warme groet, Tine, An, Meta, Bart & het team van de École Belge d’Homéopathie

 

DE BIB STEUNACTIE

Gaat nog steeds door! Voor elke Euro die jullie in HET kader van de BIB steunactie storten doen wij er eentje bij !

Geplaatst in Actualiteit, Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes, Uit de Praktijk, Vakliteratuur en getagd met , .