Homeopathische Remedies | De Natriums

Natriums

De Natriums gaan door als zijnde het prototype van de gesloten middelen, alhoewel ze ook zeer open kunnen zijn. Van de Natriums zijn de volgende middelen bekend: 

Natrium arsenicosum,
Natrium carbonicum,
Natrium chloratum,
Natrium muriaticum,
Natrium nitricum,
Natrium phosphoricum,
Natrium salicylicum 
Natrium sulphuricum

Gemeenschappelijke kenmerken van de Natriums

Volgens Jan Scholten zijn de gemeenschappelijke kenmerken van de Natriums de impulsieve relaties, de wisselvallige contacten, het kwetsbaar zijn, het niet doorzetten, het teruggetrokken zijn, het alleen en eenzaam zijn. Verdriet, de beperking, ontkenning, verbod, gevoeligheid en behoud. Ze blijven hangen aan het verleden, toen het wel nog goed was. Ze denken dat het niet meer goed gaat komen. Daar blijven ze in hun gedachten in hangen. Als ze wenen zullen ze hun tranen niet aan de anderen tonen. Ze proberen hun problemen zelf te dragen, ze zijn heel gesloten. Ze hebben het gevoel er alleen voor te staan, ze dragen hun lot in somberheid, ze trekken zich terug en koesteren hun verdriet. Ze dragen hun geheim verdriet en verbergen het voor de buitenwereld. Ze verliezen elk geloof dat het nog goed zal komen. Ze gaan de situatie passief aanvaarden. Zo worden ze dus erg pessimistisch en kunnen depressief worden. Ze zijn erg gevoelig, erg kwetsbaar. Ze zijn gevoelig voor muziek, vooral zachte klassieke muziek. Ze hebben de neiging zich terug te trekken en blijven vastzitten aan zaken of herinneringen uit het verre verleden. Dit maakt hen melancholisch.

Natrium arsenicosum

De belangrijkste symptomen zijn: oogpijn die verergert in de zon en rectumpijn die verbetert door stoelgang te maken. Een gevoel van een verstopte neus en pijn in de neuswortel. Korsten in de neus. De keel is paars-roos opgezet en oedeemachtig. Beklemd gevoel op de borst en rond het hart. Denk aan Natrium arsenicosum als je kenmerken vindt van de Natriums en van Arsenicum.

Natrium carbonicum

De triade van terugkerende blaasontstekingen, afkeer van melk en gevoeligheid voor de zon is typerend voor Natrium carbonicum. Warm weer in de zomer put hen uit. Natrium carbonicum is het belangrijkste middel van hoofdpijn door de zon. Chronische klachten ten gevolgen van een zonnesteek. Uitputting. Oedemateuze zwellingen. Pijnen leiden tot beven. Vermagering. Kinderen die geen melk verdragen. Hij kan niet nadenken. Traag bevattingsvermogen. Mentale zwakte en depressie. Afkeer van gezelschap, zelfs van de eigen gezinsleden, van de eigen partner. Echte kluizenaarstypes die soms slaafse onderdanigheid vertonen. Mistroostig. Hoofdpijn door de minste mentale inspanning. Bij mensen die uitgeput zijn van het studeren, denk aan Natrium carbonicum.

Lopende neus, met vies ruikende uitscheidingen. Bittere smaak in de mond. Ze schrapen veel slijmen uit de keel op. Heel zwakke vertering ten gevolgen van de minste dieetfout, het zijn dus mensen met een heel delicate spijsvertering. Diarree door melk. Teveel maagzuur. De ontlasting kan geel zien. Verhoogde geslachtsdrift. Tendens tot verzwikken en verstuiken van de enkels, zwakke enkels.

Natrium iodatum

Remedie van arteriosclerosis en ontsteking van de wand van de arteriën. Dementie en imbiciliteit. Hooikoorts. Denk aan Natrium iodatum indien je kenmerken vindt van de Natriums en van Iodum.

Natrium muriaticum

Deze remedie is een introvert middel omwille van zijn emotionele kwetsbaarheid. Op mentaal en fysiek vlak zijn ze vrij sterk. Het zijn objectieve mensen met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Ze kunnen goed luisteren naar de klachten van de anderen. Ze zijn zeer gevoelig aan uitgelachen of afgewezen worden. Het zijn mensen die niet graag gekwetst worden, maar ook niet graag anderen kwetsen. Het is ook een remedie voor oud verdriet, ze verergeren door troost en ze willen alleen gelaten worden om te kunnen huilen. Haatdragend naar degenen die hen beledigd hebben. Ze halen steeds weer onaangename herinneringen uit het verleden naar boven. Slapeloos door verdriet. Allerlei liefdesperikelen buiten de normale context bijv. een vrouw die verliefd wordt op een gehuwde man of een jonge vrouw die verliefd wordt op een oudere man. Heel gevoelig aan dysharmonie. Ze kunnen lachen met serieuze zaken. Twee belangrijke hobby’s zijn muziek en boeken lezen.

Natrium muriaticum is een belangrijk geneesmiddel bij bepaalde vormen van intermitterende koorts, bloedarmoede en toename van de witte bloedcellen. Groot zwaktegevoel met gevoel van koude. Vermagering van voornamelijk de hals en de vermagering breidt zich uit van boven naar beneden. Droge slijmvliezen. Veel dorst. Remedie die bruikbaar is na demineralisatie (bijv. chemotherapie). Vermagering ondanks goede eetlust. Witte uitscheidingen, neurologische aandoeningen zoals voosheid. Snel uitgeput. Beven. Soms is er een horizontale lijn zichtbaar die het onderste ooglid in twee verdeelt. Natrium muriaticum is een middel met tuberculinische kenmerken zoals de zwakte, de uitputting en de vermoeidheid, alsook de vermagering ondanks goede eetlust. Een groot middel van hooikoorts.

Kinderen die laat leren praten. Het is een groot middel ter behandeling van malaria en van de gevolgen ervan. Familiale antecedenten van malaria. Persoonlijke antecedenten van kininegebruik.

Het is ook een groot hoofdpijnmiddel. Ze hebben vaak koortsblaren op de lippen. Een kloof in het midden van de onderlip. Hoofdpijn door bloedarmoede. Herpes. Graag zout en vis of afkeer van zout en vis. Afkeer van slijmerig voedsel en van bitter. Allerlei klachten door de zon, dit is het eerste middel van huiduitslag door de zon. Ze kunnen niet plassen in aanwezigheid van anderen. Om tien uur in de voormiddag maken ze meestal een verslechtering door. Nauwgezette mensen.

Natrium sulphuricum

Dit is een levermiddel. Geïndiceerd bij personen met een hydrogenoide constitutie, d.w.z. verergering door iedere vorm van vocht. Kortademigheid bij vochtig weer. Astma bij vochtig weer en astma bij kinderen. Verergering bij mistig weer.

Allerlei klachten tussen 4 en 5 u ‘s morgens.

Diverse klachten na een hoofdletsel. Gevolgen van hersenvliesontstekingen en hersenschuddingen..

Gal- en leverklachten. Geelzucht, leverontsteking, galbraken, winderigheid. Veel gal in de urine.

Het is een groot middel van depressie. Zwaarmoedigheid die kan leiden tot periodische aanvallen van krankzinnigheid. Neiging tot zelfmoord. Hij moet al zijn zelfbeheersing aanwenden om te voorkomen dat hij zelzelf van het leven beneemt. Ze plegen nogal eens zelfmoord met een pistool, zoals Helleborus.

Wratten. Lichtschuwheid. Gele en/of groene secreties. Ze voelen zich beter na stoelgang. Achterhoofdspijnen. Gonorree, jeuk. Branden van de voetzolen.

Bronnen

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Mineralen, Polychresten en getagd met .