Homeopathische Remedies | Magnesium Phosphoricum

Frans Kusse

Een van de chemische verbindingen tussen magnesium en fosfor, magnesiumhydrogeenfosfaat, staat in de homeopathie bekend onder de oude naam Magnesium phosphoricum.

Dit geneesmiddel werd gebruikt door Dr. Schüssler in een lage potentie op grond van biochemische eigenschappen. Door het success bij bepaalde aandoeningen kreeg het middel een plaats binnen de homeopathie, hoewel er nooit een uitgebreid geneesmiddelenproving heeft plaatsgevonden bij gezonde proefpersonen (zoals dit eigenlijk hoort te gebeuren bij een homeopathisch middel.)

Daardoor zijn er nauwelijks mentale symptomen van Magnesium phosporicum bekend. Wat wij weten van het geneesmiddel is afkomstig uit de ervaringen van de oudere homeopaten. Zowel Boericke als Kent, beiden beroemde homeopathische artsen uit het begin van vorige eeuw in de Verenigde Staten, hebben dankbaar gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van deze stof, ook in hoge potenties. Zij vertellen ons iets over de aard van de klachten waarbij Magnesium phosphoricum behulpzaam kan zijn.

Magnesium

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 21 gram magnesium. Driekwart hiervan bevindt zich in de botten, waarbij magnesium gebonden is aan calcium en fosfor. Verder komt er magnesium voor in de bindweefsels en in de lichaamsvochten, ook in het hersenvocht. In spierweefsel speelt het een belangrijke rol bij de activering van enzymen.
Een tekort aan magnesium treedt in het westen gemakkelijker op dan in de oosterse landen. Ons dieet bevat namelijk minder magnesium en het gebruik van alcohol lijkt het verlies van magnesium te verhogen. Magnesiumrijk voedsel is met name soya, verschillende noten, cacao en sommige zeevoeding.
Ten gevolge van magnesiumtekort kunnen er verstoringen optreden bij de zenuwstimulatie van spieren. De spieren raken gemakkelijk overprikkeld, met beven en trekkingen. Soms treden hierbij gedragsstoornissen op. Het is wonderlijk hoe goed het beeld past dat Dr. Schüssler meer dan honderd jaar schetste van de klachten die bij dit geneesmiddel passen.

Mg
Fosfor

Dit element wordt teruggevonden in iedere lichaamscel. De meeste fosfor echter komt samen met calcium (en magnesium) voor in botten en tanden. Hierbij vormt het een bouwstof. Fosfor is met name zo belangrijk voor het lichaam, omdat het in een bepaalde verbinding (adenosine- trifosfaat) met magnesium zorg draagt voor de opname en afgifte van energie. Onmisbaar voor de energiehuishouding.

P
Bij flitsende, schietende, bevende, dikwijls met gevoel van samentrekking gepaard of afwisselende, soms van plaats wisselende pijnen in zenuwen en spieren, waarbij sterke druk en warmte de pijn vermindert, zachte aanraking vermeerdert.

Save

Save

Save

Save

Save

Het Magnesium phosphoricum beeld

De omschrijving van Dr. Schüssler is alleen maar bevestigd door de latere waarnemingen. Ook Kent en Boericke voegen hier geen symptomen van betekenis aan toe.

“Bij flitsende, schietende, bevende, dikwijls met gevoel van samentrekking gepaard of afwisselende, soms van plaats wisselende pijnen in zenuwen en spieren, waarbij sterke druk en warmte de pijn vermindert, zachte aanraking vermeerdert.”

Deze pijnen kunnen overal in het lichaam voorkomen. Bekend zijn de aangezichtspijnen door koude wind (met name van rechts) maag- en darmkrampen met opgeblazenheid en winderigheid, hoofdpijnen en … menstruatieklachten. Voor alle pijnen geldt dus dat zij verbeteren door warmte en druk, terwijl lichte aanraking en koude de pijn doen toenemen.
Een andere aandoening waarbij aan Magnesium phosphoricum moet worden gedacht is kramp van de vingers, tengevolge van extreme inspanning, zoals bij schrijvers, pianisten en timmerlieden. Tenslotte kan het middel van nut zijn bij stuipen met stijfheid van de ledematen, bv. bij tandende kinderen. Gezien de ernst van de aandoeningen die bij dit geneesmiddel passen, is het onverantwoord Magnesium phosphoricum zonder kennis van zaken toe te passen.

In de praktijk blijken vele vrouwen met menstruatiekrampen (die verbeteren door druk en warmte) goed te reageren op een dosis van dit middel.

Koeien met darmklachten

James Tyler Kent schreef in zijn “Lectures on homeopathic materia medica”, dat hij vernomen heeft dat Magnesium phosphoricum koeien heeft genezen die last hadden van darmkrampen met opgezette buik, waarbij zij moesten lopen en kreunen van de pijn.

Daarbij geeft hij nog een kleine hint voor onze dierenarsten: Colchicum geneest koeien van hun opgezette buik als de klachten ontstaan zijn nadat zij klaver hebben gegeten.

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Mineralen, Polychresten en getagd met , , , , , , .