Dr. Filip Nuyttens, Mayrarts

Mayrkuur met Filip Nuyttens

Begleiders bij de Mayruur:  Mayrarts Filip Nuyttens en yogalerares Lut Boutens.

Mayrkuur

 

De Mayrkuur

Darmen zijn de bron van veel beschavingsziekten ( hoge en lage bloeddruk; reuma; migraine; hart- en bloedvatziekten; gewichtsproblemen; enz…). Regelmatig reinigen is daarom zeer belangrijk.

De Mayrkuur is een lang beproefde methode, die op een natuurlijke wijze de gezondheid herstelt of in stand houdt. Het is een darmreiniging, een individueel aangepaste, en daardoor minder of meer doorgedreven vastenkuur, zowel voor mensen mèt als zònder specifieke klachten. En dit alles onder individuele begeleiding van een ervaren, in Oostenrijk gediplomeerde Mayrarts, die u alle nodige instructies geeft. Geen dure geneesmiddelen, geen ingewikkeld dieet, geen dure toestellen of behandelingen, we gaan voor meer energie en een gezond gewicht, dus voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Geschiedenis in ’t kort

Papyrusrol in oude Egypte:
‘Wij eten teveel: van één vierde leven we, van de overige drie vierden leven de dokters.’

Hippocrates (460 – 370 V.C.)
‘De mens moet zich niet al te zeer verzadigen en de mens moet zich niet al te zeer vermoeien.’ En verder: ‘Eet wat je gemakkelijk kunt verteren, eet niet …’

Paracelsus (1493 – 1541)
‘Elke spijs of drank, in tè grote hoeveelheid ingenomen is vergif! De dosis bepaalt dus nut of schade.’

Boerhaave (1668 – 1738); zijn erfenis
’Hou het hoofd koel, de voeten warm en prop niet teveel in je darm.’

Dr. F.X.Mayr (1875 – 1965); 50 jaar onderzoekingswerk gaven dezelfde conclusies en resultaten. Hij slaagde er als eerste in de waarheid van deze oude leerstellingen met een eigen diagnostiek wetenschappelijk te onderbouwen.

foto: AdamBichler.at bewerking: meta.zahren.be

Hoe ziet een gezonde buik eruit?

1.GEZONDHEID – ZIEKTESTADIA

volgens Dr. Mayr.

Ziekte is een drama in 10 bedrijven: de bedrijven 1 t/m 3 verlopen volledig ongemerkt, 4 t/m 6 spelen zich af in de overvolle wachtkamers bij huisartsen, 7 t/m 9 in het ziekenhuis en het 10ebedrijf speelt zich af op het sterfbed. ‘Het is dikwijls al later dan je denkt!’

Hoe ziet een gezonde buik eruit, hoe groot is hij, welke vorm heeft de gezonde buik? Wanneer gaat gezondheid over in ziekte? Dr. Mayr leert ons alle kenmerken van een volledig gezonde buik en organen, van een perfecte lichaamshouding en van de lichaamsvochten. De Mayrkuur is dus een actieve en preventieve gezondheidsgeneeskunde!

2.Verouderingsprocessen

Talrijke slijtage-, aftakelings- en verkalkingsprocessen beginnen bij de meeste mensen véél eerder dan ze denken. De wijdverbreide opvatting dat ons lichaam zich om de zeven jaar vernieuwt, is verkeerd. De levensduur van onze 50 biljoen cellen is aanzienlijk korter. Na enkele dagen en weken is alles vervangen, alles wat cel is, alles wat leeft in ons lichaam, wat een kern heeft, wat ademt, alles wat ageert , reageert en produceert… een voortdurend proces van afsterving en vernieuwing in ons lichaam. Zo is bijna alles voortdurend in beweging (Prof. Pirlet). Onze darm is hèt immuunsysteem in ons lichaam. Is er dus een onevenwicht in het microbioom, dan ontstaat o.a. een ‘leaky gut’-syndroom met een reactie van onze immuuncellen en het ontstaan van ‘-itis’, voedingsintoleranties en -allergieën en soms zelfs een crash van ons immuunsysteem.

Lang leven wil iedereen, maar niemand wil oud worden.

- Johann Nestroy

3. Enteropathie als voornaamste kwaal van de geciviliseerde mens. 

Volgens Dr. Mayr kunnen er gebrekkig werkende spijsverteringsorganen zijn, van mondholte tot anus. Elke vertraging geeft stank. ( ‘Gestank ist krank’). Elke chronische spijsverteringsstoornis, elke darmtraagheid maakt ziek, maakt lelijk, maakt oud: vandaar ° veranderende buikvorm en ° typische houding. Oorzaken? Genetisch, tijdens de zwangerschap èn vooral onze voedingswijze:

grote fouten bij het eten:

Tè snel Tè zuur
Dikwijls Droog
Veel als we tè moe zijn
Zwaar zonder beperking van tijd tot tijd
Laat

De grootste problemen: 

De snelle toename van chronische welvaarts- en degeneratieziekten en enteropathie en verslakking ( = neerslag van tussen- en eindproducten van de stofwisseling in het darmkanaal, de belangrijkste weefsels, het bloed, spieren, gewrichten en zenuwen). Dit zijn natuurlijk niet de enige oorzaken, maar ze spelen wel een zeer belangrijke rol èn… we kùnnen er iets aan doen! Dus van tijd tot tijd vasten en een mayrkuur volgen en je bloed verdunt, de weefsels ontzuren, de slakkenconcentraties worden afgebroken, de stofwisseling verbetert, je krijgt een energieboost en je wordt véél minder ziek!

4.De eigenlijke Mayrkuur

Zes therapeutische richtlijnen, de zes ‘S’ :

Schonung
Matiging: nieuwe eetcultuur(monotonie) + rust + ritme + beweging = herstel en regeneratie

Säuberung
Reiniging: bitterzout, baden, meer drinken, manuele buikbehandeling door Mayrarts, bewegen

Schulung
Training: buikbehandeling, goed ademen, eetcultuur volgens Mayr, zelfdiscipline, veel drinken

Substitution
Substitutie met magnesium, kalium, ‘basenpulver’, soms vitaminen, mineralen, probiotica

Sport
meer sporten en bewegen

Seele
geestelijke regeneratie: elke godsdienst heeft vasten, dit geeft innerlijke vernieuwing; ook positieve autosuggestie. Bv. Koran: ’Wat de arts niet genezen kan, dat geneest in de ramadan!’


Waar kuren?

5. Praktisch

Je kan ambulant en dus thuis kuren, mits 2 x per week een bezoek aan je Mayrarts voor een buikbehandeling en instructies voor uw verder kuurverloop. Je kan je werk verder doen, maar het is wel lastiger als er niet-kuurders thuis zijn èn je hebt meer ‘verleidingen’.

Je kan ook op kuurhotel gaan, in België voor de (lastigste) eerste week, in Oostenrijk en Duitsland en… voor langer. Je moet verlof nemen, het is duurder, maar fijn in groep en goed gevolgd door de Mayrarts en zijn team, en dan verder ‘uitkuren’ nadien thuis.

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Achtergrond, Alle rubrieken, Dossier en getagd met , , , .