Middeltjes | huisapotheek bij kinderziekten – hoest

Reeks Huisapotheek bij kinderziekten | Homeopathisch Bekeken

Hoest

Hoe vaak lopen ouders niet overhaast naar de huisarts, die geen risico’s wil nemen en al te vlot antibiotica voorschrijft van zodra hoesten met het minste beetje temperatuurverhoging gepaard gaat. Als bezorgde ouder kan je zelf ingrijpen met één van de volgende middelen. Let wel héél goed op de begeleidende symptomen, ze zijn van cruciaal belang bij de keuze van je middel!

Antimonium tartaricum: een losse hoest met veel slijm, zwaktegevoel en kans op overgeven.

Bryonia alba: droge hoest met pijn in de borst en geel slijm; het kindje ligt zeer stil, wil niet bewegen.

Drosera rotondifolia:
spastische hoesten, erger ’s nachts; ook geschikt voor de secundaire toestand van kinkhoest. 

Hier hoort nog een extra tip: die vorm van hoest kan soms evolueren naar ‘valse kroep’ waarbij men in de klassieke geneeskunde, zelfs voor onze kleine kinderen, durft grijpen naar cortisone. Aanvaard zoiets NIET! Er bestaat een fantastisch plantenpreparaat: ribes nigrum D1 glycerine maceraat. Als je hier in acute gevallen van ademnood 1 koffielepeltje aan je kleintje geeft, dan kan die ademnood binnen de 15 minuten in orde komen. Ik heb het zelf vaak gezien, de snelste reactie kwam na 9 minuten. Het was avond 11u30 en na die toediening van Ribes zei de peuter net 9 minuten later: ”Mama ik kan weer ademen, gaan we nu slapen…!”

 

Als ouder van kleine kinderen sta je soms perplex hoe snel een ziekte bij kleintjes kan opkomen. Op een dergelijk moment kan het een fantastische steun zijn om thuis een kleine huisapotheek te hebben met een aantal homeopathische remedies die in acute gevallen snel en op een zachte manier de gezondheid terugbrengen.

Door Daniël Follebout, apotheker

Deel 6

 

hyosciamus niger: een droge hoest die erger wordt door neerliggen ’s nachts.

Ipeca: spastische hoest met het ophoesten van slijmen, en een neiging om over te geven. Ook hier kan je de combinatie met RIBES NIGRUM 1 koffielepeltje overwegen!

Phosphorus: een hese hoest met pijn onder het borstbeen en het ophoesten van een roestkleurig slijm.

Pulsatilla: een losse hoest, erger ’s nachts en erger binnenshuis in de warmte dan buiten in de frissere sfeer.

Spongia tosta: een droge harde en blaffende hoest, heesheid. Brandend gevoel of kriebeling in de luchtpijp.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .