Dr. Geert Adriaenssens

Homeopathie voor dieren | Pico de Airedale terrier

 

Pico de Airedale Terriër van zes jaar oud. De eigenaars (goede veertigers), een kinderloos echtpaar, hebben hun vorige hond, ook een Airedale, verloren als gevolg van een kwaadaardige mondkanker. Hun hond is voor hun eigenlijk hun kind. Al hun bezorgdheid emoties en toewijding schenken ze eensgezind aan hun huisdier.

Pico is een lieve hond en zoals de meeste Airedale Terriërs zeer eigenwijs. De dag is grotendeels op hem afgestemd en hij houdt er ook niet van dat door verandering in gebracht wordt. Niet dat hij kwaad wordt, maar hij kijkt dan met zo'n onschuldige, schaapachtige blik. Meestal volstaat dat om zijn baasjes te overreden.

Alle dagen wandelen ze enkele uurtjes, en eigenlijk zou hij liever nog meer willen. Dan is hij nooit moe. Wanneer hij andere mensen of honden tegenkomt, zal hij altijd zeer voorzichtig zijn, eerder terughoudend. Maar eens hij ze goed kent, verloopt het contact hartelijk.

In mijn praktijk is hij altijd terughoudend. In de wachtzaal zal hij steeds achteraan met zijn kop in het hoekje staan. Hij ondergaat het onderzoek stoïcijns en gespannen

AiredaleDog
Dikke klieren

Alles ging goed met Pico tot hij enkele maanden terug vrij plots een dikke klier in de keel kreeg. Vorige week was hij uitzonderlijk uitgeput tijdens de wandeling. Ze hebben hem zelfs moeten forceren om verder te stappen. Er is een duidelijke ontsteking rond de klier en ze is pijnlijk bij druk. Maar Pico heeft geen koorts. Na 12 dagen antibiotica is hij wel iets vinniger maar niet enkel de klier blijft even groot, ook andere klieren over heel het lichaam beginnen te  zwellen. Oei, oei ... dit moet wel lymfeklierkanker zijn.

Bloedonderzoek, biopsie en diagnose

Een bloedonderzoek en een radiografie geven geen duidelijke diagnose en daarom wordt Pico voor een biopsie doorgestuurd naar een dierenkliniek. De biopsie geeft geen beeld van lymfeklierkanker, maar wel van een ander soort kwaadaardig tumoraal proces dat niet met baxters kan worden genezen. Alleen cortisone wordt aangeraden. Dit kan de hond mogelijks nog enkele maanden laten overleven.

Homeopathische behandeling

Maar dat zien de eigenaars niet zitten. Een hond die enkel geleefd wordt door medicatie is geen hond meer. "Neen,... laat ons dan maar proberen met uw homeopathie. Wij weten dat u alles in he stelt om Pico te genezen. We vertrouwen op u en we zien wel wat het geeft!"

Baryta Carbonica

Ik geef hem Baryta Carbonica 30K en Engystol naast de antibiotica die ik nog niet durf weg te laten. Een week later heeft hij nog steeds opgezette klieren waarvan er enkele beginnen uit te breken. Hij heeft nu wel koorts maar hij lijkt al iets sterker. Sterk genoeg om hetzelfde middel in een hogere potentie te geven: Baryta Carbonica 200K, samen met vitaminen en immuniteitsversterkende middelen.

Reactie

Dit lokt een heel hevige reactie uit: alle opgezette klieren gebinnen in volle hevigheid uit te zweren, hij heeft continu koorts en is erg slap. Een kortwerkend cortisonespuitje brengt een geen verbetering, maar geeft in tegendeel een extra uitstotingsreactie in de vorm van braken en diaree. Het homeopathisch middel heeft duidelijk een vastgeroest proces in het lichaam losgeweekt en dit liachaam verdraag niet meer dat de eliminatiefase wordt afgeremd.We moeten erdoor.

Anthracinum 30K

Omdat de symptomen nu lijken op die van miltvuur krijgt Pico Anthracinum (Anthrax-nosode) 30K. Een week later is hij vinniger en zijn de klieren reeds gedeeltelijk uitgezworen. Maar hij vermagert erg. Omdat er ook 2 klieren

Omdat er ook 2 klieren uitzweren via zijn mond, kan hij niet zelf eten en moeten zijn baasjes hem voederen. Hij krijgt terug Antharacinum 30K.

Elke dag verbetert hij tot hij 14 dagen later plots opnieuw erg ziek is met hoge koorts en erge slapte. Blijkbaar moest er weer een klier uitbreken, want snel na de uitbraak verbetert hij. Maar deze klier draineert langs het rechteroor en veroorzaakt enge zenuwstoornissen. Pico loopt altijd met een scheef hoofd.

Herhaling van Baryta Carbonica

Ik geef hem nogmaals 200K. Pico is nu al verder in zijn genezingsproces en verdraagt het middel nu veel beter. We zien hem elke dag verbeteren en versterken. Naast versterkende vitaminen krijgt hij ook Vitamine B1 extra en na 2 weken staat zijn hoofd weer recht.

Vier maand later

Nu vier maand na het begin van de klachten en drie maand na het begin van de homeopathische behandeling, doet hij weer dingen die hij sinds meer dan een jaar niet had gedaan. Ik sta zelf versteld tot waar homeopathie kan leiden, maar ik besef wel dat de bewuste aanpak niet was geslaagd zonder het geduld en de liefde van zijn baasjes.

De Airedale Terriër wordt beschouwd als de koning van de terriërs. Genoemd naar het dal van Aire in het zuid-oosten van Yorkshire in England. Hij werdt tijdens de oorlog als patrouillehond en als koerier gebruikt.

Hij is lief, geduldig, vrolijk en slim, betrouwbaar en een zeer goede waakhond. Hij moet zich bij het gezin betrokken voelen.

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathie en Dieren, Uit de Praktijk en getagd met , , , .