Homeopathie en dieren | Flapje het konijn

 

Flapje het Konijn

Hoewel ik geen dierenarts ben, krijg ik af en toe het verzoek om een huisdier te behandelen. Zo ging het ook met Flapje. Eén van mijn patiënten vroeg mij of ik iets kon doen voor haar konijn dat al een tijdje erg ziek was. Zij vertelde mij dat Flapje in de vakantie bij kennissen had gelogeerd en na thuiskomst niet meer het oude was. Met de dag ging het verder achteruit. Het hat last van niesbuien, waterige oogjes, en wat het erste was: zijn levenslust was volledig verdwenen. De dierenarts waar zij met Flapje naar toe was geweest, had medicijnen voorgeschreven waar het nauwelijks op reageerde. De enige oplossing die hij nog voor Flapje zag, was om het te laten slapen.

De anamnese

op mijn vraag of ik Flapje in de praktijk kon zien, was het antwoord dat het konijn zo schuw was, dat het beter was om het in zijn eigen omgeving te laten. De einige mogelijkheid om iets over Flapje te weten te komen was daarom via zijn bazinnetje. Zij vertelde dat Flapje een verlegen en gemakkelijk konijn was met een grote behoefte aan warmte en gezelligheid. Overal waar zij in huis naar toe ging, huppelde Flapje achter haar aan. En hij genot ervan om gezellig bij haar te zitten.

Het eerste middel

Het beeld dat ik kreeg van Flapje deed mij meest aan Pulsatilla denken (wilde anemoon). Ik gaf zijn bazinnetje een druppelflesje mee waarin ik één korrel Pulsatilla C30 had opgelosd en liet haar iedere dag 5 druppels in Flapjes mond geven. Flapje knapte daar zienderogen van op en na korte tijd was hij weer het levendige konijn van weleer! De niesbuien en waterige oogjes bleven achter bestaan.

Het complementaire middel

daarop vroeg ik zijn bazinnetje nog eens alles over Flapje op papier te zetten om een nog beter passend middel te vinden. Zij schreef mij het volgende:

Flapje niest 's morgens, 's avonds, en 's nachts, maar vooral bij opwinding. Hij drinkt 's nachts veel en wil graag aangehaald worden, hoewel hij niet echt uit zichzelf durft te komen. Hij is ook verlegen en geeft een tevreden indruk. Hij eet graag van de planten en doet dat toch, ook al weet hij dat dit niet mag. Als hij dan op zijn kop krijgt reageert hij timide.

De geneesmiddelen die ik bij de symptomen vond, waren Pulsatilla en Sulphur. Op de Pulsatilla had hij wel goed gereageerd, maar was hij niet volledig genezen. Daarom gaf ik hem dit keer Sulphur C30, driemal daags 5 druppels.

Een paar weken later hoorde ik dat de niesbuien en de verkoudheid waren verdwenen en dat Flapje volledig was genezen.

Het leuke van deze genezing was niet alleen dat ik Flapje op dezelfde manier behandeld heb als ik een mens zou behandeld zou hebben, maar ook dat ik Flapje niet eenmaal heb gezien. Van einige suggestie kan daarom nauwelijks sprake zijn, zo men al gelooft dat een dier met suggestie alleen genezen kan worden!

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathie en Dieren, Uit de Praktijk en getagd met , , , , , .