Aude sapere
Dit artikel werd voor het eerst gepost op Facebook in november 2018
Arts, dierenarts, vroedvrouw, verpleegkundige, apotheker; mensen die zichzelf en hun behandelwijze in vraag durven stellen en komen luisteren naar een medemens die zich open stelt en een ervaring deelt die toont dat het mogelijk is om de gevestigde orde, die in feite een wanorde is, te verlaten om de waarheid te zoeken naar wat WARE GENEESKUNST is.
Aude sapere
Durf te weten!!!
Aude sapere, hierbij stelt Kant (filosoof) “sapere” tegenover het geloven op getuigenis van anderen. Het motto van de verlichting blijft ALTIJD actueel.
Durf te weten, maar maak niet de fout hierbij weer anderen “te volgen”. Het denken, de rede, werd in de tijd van ‘de verlichting’ als het ultieme middel om tot de waarheid te komen gezien. Waarbij het brein, de hersenen, als het belangrijkste orgaan werd benoemd.
De filosofen van weleer probeerden ons wijs te maken dat we door de rede tot de waarheid komen. We hebben helaas gezien dat we er niet met de rede alleen geraken. Volgens de empiristen was het de waarneming die het belangrijkste was, en zo had iedereen een eigen idee en dat idee vormde weer een stroming die men volgde of niet. Dit zorgde weer voor tegenstrijdigheden, tegenstellingen die tot onrust leidden. Is dat de waarheid, de werkelijkheid? Iedere onderzoeker van de waarheid moet om te beginnen zichzelf onderzoeken, hij moet om te beginnen leren om zichzelf waar te nemen.
ZELFKENNIS IS DE BRON VAN IEDERE KENNIS. Daar ontbreekt het vaak, de zelfkennis, de kennis van het ZELF is de bron van alle verdere kennis.
Kijk naar je ZELF en neem waar, neem waar in welke mate je zelf geconditioneerd bent. Wat is waar en wat is enkel je eigen geconditioneerd zijn?
Dus na deze lesdag was, buiten de vele mooie voorbeelden van homeopathische behandelingen uit het leven van een homeopaat, de belangrijkste les dat men “durft te weten en eerst en vooral als arts zichzelf leert kennen”.
Ik zou durven zeggen: durf jezelf te kennen!