Boeken | Fons Wouters – Verdwalen met een gids

v Fons Wouters - Verdwalen met een gids

 

Auteur
Fons Wouters
Titel
Verdwalen met een gids
Dementie en mentorschap
Uitgeverij
Uitgeverij Epo
ISBN
9789064450945
Prijs
18,00€ 
   2001
 Verkrijgbaar  Online op bol.com

België telt nagenoeg 170.000 demente inwoners. Elke dementerende zwoegt zijn strijd in het leven, waar de greep op de dingen wegspoelt met de dagen. Het is soms onvoorstelbaar waar sommigen de energie blijven halen om ondanks de mentale afbrokkeling toch innerlijk overeind te blijven en telkens nieuwe evenwichten te zoeken. Voor die strijd wordt in dit boek ruimte en plaats gemaakt.

Maar het gaat ook over het werk van eenieder die met een dementerende te maken heeft en over de vragen die zich willens nillens opdringen: wanneer moeten we tussenkomen? wat kan je allemaal laten gebeuren? welke risico's mogen we nemen? in hoeverre moeten we rekening houden met de eigen wil van de dementerende? wat laten we toe en waar en wanneer grijpen we in?

En dan valt ook deze vraag: wie beslist hier, van waaruit en met welk recht? Finaal gaat het er om wie, in naam van de dementerende, gesprekspartner is als er beslissingen moeten worden genomen. Het boek pleit voor een wilsverklaring van iedereen over de belangenbehartiging in geval van dementering: het mentorschap.

Verdwalen met een gids bevat ook gedichten over dementie van Johan Van Oers, dichter en medewerker van De Bijster te Essen.

Geplaatst in Alle rubrieken, Boekbespreking en getagd met .