Dossier Kanker | Interview met Dr. Jean Lionel Bagot

Verschenen in “MÉDECINES COMPLÉMENTAIRES” Amoena life
Vertaling door Dr. Erwin Doeuvre

 

Dr. Jean-Lionel Bagot

Dr. Jean-Lionel Bagot is canceroloog in het Universitair Ziekenhuis van Straatsburg en richtte daar de eerste dienst voor “ondersteunende zorg via homeopathie” op.

Dr. Jean-Lionel Bagot
5, place des Halles
67000 Strasbourg
France
Tel : 00 33 3.88.22.14.12
Fax : 0033 3.88.32.67.03
email (klik hier)

U bent arts-homeopaat. Buiten de consultaties in uw medisch kabinet bent U ook verbonden aan het burgerlijk gasthuis van Straatsburg in de dienst van de borstaandoeningen en sinds twee jaar consulteert U in het oncologisch en radiotherapeutisch centrum van de Sainte Annekliniek te Straatsburg. U werkt ook regelmatig samen met de chirurgen en oncologen van het borstinstituut van de Orangeriekliniek.

Hoe en waarom bent U geïnteresseerd geraakt in de homeopathie als ondersteunende zorg?

JLB: De vraag is gekomen van de steeds talrijker wordende patiënten die hulp zoeken wegens de nevenwerkingen van veel behandelingen. Volgens een studie die we publiceerden in 2007 deed een derde van de kankerpatiënten beroep op complementaire geneeswijzen te Straatsburg. Dit betekent, na dat de twee  miljoen mensen die in Frankrijk actueel aangetast zijn door deze ziekte, zo’n 700 000 te maken hadden met zulke praktijken. De Homeopathie goed kennend, ging ik me verdiepen in de cancerologie om de gebruikte behandelingen te leren kennen alsook hun nevenwerkingen. Dit deed ik aan het centrum Alexis Vautrin te Nancy en vervolgens aan het Instituut Gustave Roussy te Villejuif.

De verkregen resultaten bij mijn patiënten waren snel hoopvol, wat mij ertoe bracht mijn homeopathische
praktijk te ontwikkelen in de zin van ondersteunende zorg in de cancerologie.

Wat zijn volgens U de objectieven?

JLB: Mijn prioriteit gaat in de eerste plaats naar verbetering van de levenskwaliteit van de patiënten. Ik breng een globale zorg aan met therapieën zonder secundaire effecten, die niet interfereren met andere behandelingen en die minder kostelijk zijn. Ik verzorg de moeheid, de pijn, de belangrijke bijwerkingen van sommige behandelingen, maar ook problemen van esthetische of psychologische aard. Ze lijken onschuldig maar ze halen wel het dagelijks leven van de patiënten overhoop.

Mijn prioriteit gaat in de eerste plaats naar verbetering van de levenskwaliteit van de patiënten.

Ons doel is de patiënt in het centrum van het therapeutisch project te zetten

Wie start er deze ondersteunende zorg? Is er een coördinator?

JLB: Elke persoon die de patiënt ontmoet tijdens zijn zorgtraject kan op één of ander moment het inroepen van de ondersteunende zorg voorstellen. Het is tijdens de aanmelding dat de arts of de verpleegster aan elke patiënt de homeopathische consultatie voorstelt even als andere mogelijke zorgen afhankelijk van de behoefte (diëtist, estheticus, sofroloog, psycholoog, sociaal assistent).

Een brochure met uitleg wordt bij deze gelegenheid bezorgd. Bovendien houden we maandelijks vergaderingen met een multidisciplinair overleg om moeilijke dossiers te bespreken. Ons doel is de patiënt in het centrum van het therapeutisch project te zetten en hem de synergie en complementariteit te doen voelen die bestaat tussen de verschillende  therapieën. De vereniging “Le sourire de Cathy” is geboren uit deze bedenking om aan de patiënten de mogelijkheid te bieden een gezondheidsontwikkeling te volgen en het terugkeren in het actieve leven te vergemakkelijken. Eén van de belangrijkste activiteiten, de fysieke verbetering op de ergofiets met een geïndividualiseerde begeleide training, werkt tot algemene tevredenheid van de patiënten.

Op welk moment van de ziekte komt U tussen?

JLB: Zo vroeg mogelijk. De schok die de aankondiging van de diagnose meebrengt, verdient het samen te gaan met homeopathie om zo goed mogelijk “gemetaboliseerd” teworden. De immuniteit gaat dikwijls kapot na de emotionele schok van de aankondiging.

De immuniteit gaat dikwijls kapot na de emotionele schok van de aankondiging.

Sommige homeopathische geneesmiddelen laten toe om efficiënt te reageren volgens het reactionele patroon van de patiënt tegenover het ontstaan van de kanker: Bijvoorbeeld Arnica voor de toestand van schok, Ignatia voor de emotionele overgevoeligheid, Gelsemium voor de schrik voor de behandelingen, Aconitum voor de benauwdheid, Nux vomica voor de kwaadheid, Staphysagria voor opstand of schuldgevoel, Sepia voor depressieve toestand. Vervolgens begeleid ik de patiënten in de verschillende fazen van de behandelingen. Na de chirurgie schrijf ik steeds een behandeling voor om de fysieke recuperatie te verbeteren, vaak in samenwerking met kinesisten. Tijdens de chemotherapie personaliseer ik het homeopathisch protocol in functie van de  verschillende types chemotherapie met het doel de secundaire effecten te verminderen door lever en nieren te ondersteunen, het immuunsysteem te stimuleren en de zenuwuiteinden (mierengevoel), de nagels en het haar te beschermen. Een specifiek homeopathisch voorschrift met inbegrip van Calendulazalf is ook zeer doeltreffend om de risico’s van radiodermitis (verbranding) en de moeheid tijdens de radiotherapie te verminderen. Tot slot kunnen de secundaire effecten van hormoontherapie verbeterd worden zowel wat betreft de warmteopwellingen als de spier en beenderpijnen.

De homeopathie is een complementaire geneeskunde geïntegreerd in de ondersteunende zorgen.

Kan de homeopathie de allopathie vervangen voor borstkankerbehandeling?

JLB: Ik heb nooit gezien dat korrels kankercellen vernietigen! Homeopathie is GEEN kankerbehandeling en kan zich in geen geval in de plaats stellen van andere noodzakelijke en onoverkomelijke zorgen. In de cancerologie bestaat er geen alternatieve of parallelle geneeskunde.

De homeopathie is een complementaire geneeskunde geïntegreerd in de ondersteunende zorgen. Ze laat toe om therapeutische antwoorden aan te reiken voor sommige secundaire effecten van behandelingen, daar waar de allopathie geen antwoord biedt.

Dr. Jean-Lionel Bagot is de auteur van verschillende boeken. De titel “Cancer et homéopathie”
ISBN: 978-3-944125-03-9 wordt in het artikel Homeopathie en Kanker van Dr. Tine Cocquyt besproken.

De Engelse vertaling is eveneens beschikbaar bij de Narayana Verlag.  Naar het excerpt.

Cancer-et-homeopathie-Copies-imparfaites-Jean-Lionel-Bagot.14164.jpg
Cancer-Homeopathy-Jean-Lionel-Bagot.13210.jpg

Lees ook het interview met  Dr. Jens Wurster

 

Alle artikels met vermelding van  Dr. Jens Wurster of  Dr. Jean-Lionel Bagot

HB87/14-24

Geplaatst in Achtergrond, Alle rubrieken, Dossier, Uit de Praktijk en getagd met , , , , , , , , .