Dossier | Psychische aandoeningen en homeopathie

Dr. Frans Kusse, homeopathisch arts

foto © Jan Demets
foto © Jan Demets

Hoe werkt homeopathie ?

Homeopathie werkt volgens de zogenaamde ‘Similia-wet’. Dat betekent dat stoffen - mineralen, planten of stoffen van dierlijke oorsprong - die bepaalde klachten kunnen veroorzaken, in kleine dosering dezelfde soort klachten kunnen genezen. Homeopathische geneesmiddelen worden door middel van schudden en verdunnen zodanig bewerkt - we noemen dat potentiëren - dat er geen chemische werking meer vanuit gaat, terwijl de genezende prikkel juist sterker wordt. De laatste twintig jaar is de homeopathie enorm in ontwikkeling. Er worden steeds meer geneesmiddelen gevonden met een hele specifieke werking bij psychische problemen. Dit is voor ons belangrijk omdat in onze visie ook veel lichamelijke klachten voortkomen uit psychische problemen.

De aanpak

Er zijn verschillende manieren mogelijk waarop de arts een passend homeopathisch geneesmiddel kan vinden. Het ligt aan de oorzaak, de draagkracht van de patiënt en de ernst van de klachten voor welke aanpak wordt gekozen. Acute psychische ziekten worden meestal anders benaderd dan chronische aandoeningen.

Aandoeningen met een duidelijke oorzaak

Als de psychische klachten zijn ontstaan door een duidelijke oorzaak, een onverwerkt verdriet, een onderdrukte woede of een ander recent trauma en de draagkracht en het inzicht zijn groot genoeg, dan zal het geneesmiddel erop gericht zijn het verdriet, de woede etc. te helpen verwerken. Er bestaan in de homeopathie vaak hele specifieke geneesmiddelen voor de verschillende emoties. Ignatia bijvoorbeeld is vaak een goed middel bij acuut verdriet, vooral als het gaat om een recent verlies. Maar ook voor acuut ontstane angsten, woede of andere emoties zijn geneesmiddelen bekend.

Langer bestaande klachten

Als de psychische klachten langer bestaan of als het trauma te groot is om nu te verwerken, zal de homeopaat in eerste instantie kiezen voor het vergroten van de draagkracht. Homeopathische geneesmiddelen worden gezocht om de algehele balans beter te maken, zodat de kracht toeneemt om het probleem onder ogen te zien en zo mogelijk te verwerken.

Chronische aandoeningen

Bij chronische psychische aandoeningen kijken we naar de constitutie, het totale gestel van de patiënt. De soort aandoening kan ons wegwijs maken. Er zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen bekend die werkzaam zijn bij bepaalde vormen van autisme, bij ADHD, bipolaire stoornissen etc. De kans op genezing is uiteraard groter als de ernst van de ziekte minder is, maar bij de meeste aandoeningen is het de moeite waard om te zoeken naar homeopathische ondersteuning.

Adressen

Homeopathische artsen die naast hun studie geneeskunde ook homeopathie hebben gestudeerd, Een aantal van hen zijn tevens psychiater of psycholoog.


Belgische leden van de Vlaamse Studievereniging voor Unitaire Homeopathische Geneeskunde per provincie vindt u op onze website http://nl.vsuhomeopathie.be/info/homeopaat-vinden/ of neem contact op met het secretariaat: 056/32 50 26


Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie (NVKH). Adressen van artsen die lid zijn van de VHAN kunt u vinden op www.vhan.nl of www.homeopathie.nl  U kunt ook bellen met het secretariaat 0317-426908

Contra-indicaties

Voor een homeopathische behandeling is een zeker inzicht, een bepaalde draagkracht of voldoende steun in de directe omgeving en uiteraard medewerking noodzakelijk. Een psychose of een ander toestandsbeeld waarbij de patiënt niet aanspreekbaar is, maakt een homeopathische behandeling buiten de kliniek moeilijk. In psychiatrische instellingen of verpleeghuizen ligt dat anders. Er zijn in Nederland een aantal psychiaters en verpleeghuisartsen die ook deze moeilijkere gevallen homeopathisch behandelen.

Samenwerking met andere hulpverleners

Bij psychische aandoeningen is er vaak ook andere hulp nodig, in de vorm van psychotherapie of psychiatrie. Steeds meer psychotherapeuten onderkennen de waarde van homeopathie en werken samen met homeopathische behandelaars.

Samengaan met reguliere medicatie

In het algemeen gaat homeopathie goed samen met reguliere medicatie. Het is wel van belang dat die door dezelfde arts wordt voorgeschreven of dat er nauw wordt samengewerkt met de voorschrijvende dokter. Afbouw van reguliere medicatie gebeurt alleen in overleg met de voorschrijver.

Geplaatst in Alle rubrieken, Dossier, Geen, Uit de Praktijk en getagd met , , , .