Apotheker Daniël Follebout
Een infectie kan niet zomaar opgelost worden met een typisch homeopathisch middeltje. Het middel moet niet alleen passen bij de oppervlakkige infectiesymptomen, het moet vooral passen op de persoon. Geen enkele geneeskundevorm is zo persoonlijk als de aanpak met homeopathie. Het feit dat je lichaam zomaar een infectie laat ontstaan -ondanks een redelijk actieve immuniteit - betekent dat er iets aan de hand is met jouw totale gesteldheid. Homeopaten beschouwen die infecte dan ook niet als een alleenstaand en losstaand feit. Nee, ze bevragen de patiënt tot in de fijnste details over zijn fysieke ervaring: wanneer is het begonnen, wanneer beter of slechter, op welke specifieke plaats, uitstraling van pijn, begeleidende omstandigheden, etc.. Soms gaat het nog grondiger. Er worden vragen gesteld over het verleden, over emoties, over dingen die ogenschijnlijk niks met de huidige infectie te maken hebben, maar toch kunnen helpen om dat ene juiste homeopathische middel te vinden dat volledig past bij de pati.nt. Een voorbeeld zal veel verduidelijken.
Keelinfectie
Stel, iemand komt bij de homeopaat met een keelinfectie. In het repertorium staat onder de rubriek ‘Keel - infectie’ een reeks van 205 homeopathisch mogelijke middelen. Je begrijpt dat het geen zin heeft één middel te kiezen in de hoop dat de pati.nt met dat willekeurig gekozen middel zijn keelontsteking overwint. Als je alleen maar naar een homeopathisch middel vraagt tegen keelpijn, dan hebben we onder de rubriek ‘Keel - pijn’ zelfs 537 verschillende middelen, wat een juiste keuze nog hopelozer maakt. Het komt erop aan dat de pati.nt een nauwkeuriger beschrijving geeft.
Stel dat de patiënt kan vertellen dat die ontsteking enkel ’s nachts te voelen is ( en dus telkens overdag verdwijnt), dan wordt de keuze van het juiste middel veel gemakkelijker: ‘Keel - ontsteking - ’s nachts’ geeft ons nog enkel drie middelen die in aanmerking komen: Cinnabaris, Kalium sulfuricum en Mercurius solubile. Als de patiënt nu nog specifieker kan zijn, en erbij vertelt dat die nachtelijke keelontsteking telkens gepaard gaat met een verhoogde speekselvorming, dan hebben we alle informatie die nodig is om het ene ultieme en juiste middel te bepalen. ‘Keel - ontsteking - gepaard met veel speek sel vorming’ geeft ons twee middelen: Baryta carbonica en Mercurius solubile. Meteen heb je gemerkt dat ‘Mercurius solubile’ in beide rubrieken voorkomt. Dankzij de grondige en accurate beschrijving van zijn PERSOONLIJKE keelontsteking krijgt de patiënt alle ingredi.nten voor een correct homeopathisch middel aangereikt.
Urineweginfectie
‘urinewegen - infectie’ geeft ons 66 mogelijk passende homeopathische middelen. Opnieuw een onmogelijke situatie. Dus wordt de patiënt aangemaand om meer informatie te geven.
Stel dat die vertelt dat er ook bloed in de urine aanwezig is. ‘Urinewegen - infectie’ - gepaard met bloed in de urine’ geeft ons slechts één middel: Chimaphila umbellata.
Maar vertelt de patiënt dat dit ontstekingsprobleem zich de laatste maanden regelmatig voordoet, dat het chronisch geworden is, dan vinden we in het repertorium ( Synthesis) al zes mogelijke middelen: Argentum metallicum, Cannabis indica, Capsicum, Gonotoxinum. Kalium iodatum, en Medorrhinum.
Voor de homeopaat wordt het nu echt moeilijk, want in het hoofdstuk ‘urineweg - infectie’ staat geen verdere uitsplitsing meer om uit die zes middelen het correcte te kiezen. Maar, zoals hierboven al vermeld, een persoon die op ..n of andere plaats in zijn lichaam een infectie laat ontwikkelen heeft een verstoring in zijn volledige persoonlijkheid: fysiek, emotioneel en/of mentaal. Er zijn dan ook nogal wat trucjes om de patiënt aan te porren meer over zichzelf te vertellen.
Stel dat we vernemen dat de patiënt een emotioneel kwetsbaar type is. Als we daarbij nog vernemen dat die chronische urineweginfecties begonnen zijn na een emotionele aanval van angst, na een ernstige vermaning van een werkgever met dreiging tot ontslag. Dan zitten we nu in een totaal andere sfeer. We vernemen informatie over zijn emotionele en mentale toestand, ogenschijnlijk heeft dat (voor een klassiek werkende arts) niks te maken met urineweginfecties. Voor een goede homeopaat is dat gouden informatie.
Hij kan verder zoeken in zeer belangrijke rubrieken van het repertorium en zal tenslotte het ultieme middel vinden dat niet alleen die urineweginfectie aanpakt, maar daarnaast ook invloed zal hebben op de angst van zijn patiënt, zodanig dat hij de aanpak van zijn werkgever beter kan verwerken, de angst overwint en beter in zijn gezond evenwicht kan komen.
In dit voorbeeld hebben we iemand waar volgende beschrijvingen passen: gevoelig, voelt zich gemakkelijk aangevallen, ziekteproblemen na emotionele schok, afkeer van dingen die de normale routine doorbreken, angstig gevoel, angst om in de problemen te geraken, angstig gevoel door kritiek op zijn gedrag…
Al deze bij komende informatie zal ons tenslotte leiden tot dat ene juiste middel, in dit geval de Spaanse peper, die homeopathisch verdund al deze eigenschappen in zich heeft en dus de volledige ziektetoestand helpt aanpakken.
Je merkt het, onze klassieke geneeskunde zal tegenover een dergelijk probleem meestal alleen een ontsmettend middel of een antibioticum gebruiken, en bij chronische toestanden telkens hergebruiken, maar doet intussen niets aan de grondoorzaak! Een goede homeopaat echter kan – vertrekkend vanuit die eenvoudige chronische infectie - door dieper te graven in het emotionele en het mentale gedrag van zijn patiënt tot een oplossing komen van alles wat die patiënt op dat moment verstoort, kortom echte GENEZING van de volledige pati.nt bereiken.
Het is dan ook begrijpelijk dat een homeopaat in merendeel van de anamneses (onderzoek via interview) v..l m..r tijd nodig heeft om een gezondheidsprobleem aan te pakken dan een dokter die uitsluitend met klassieke geneeskunde werkt.
Maar de homeopathische aanpak heeft dan ook een veel grondiger invloed op het herstel van de pati.nt