Homeopathische Remedies | Crocus sativus

KENPEI [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.1 jp (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en)], via Wikimedia Commons
Familie 
Iridaceae
Geslacht 
Crocus
Soort  crocus sativus
   
lees ook    Crocus Savitus door Dr. E Doeuvre
   

| door Dr. Patrick Rogiers |

Crocus sativus is het homeopathisch middel dat gemaakt is van de saffraancrocus.

Het meest kenmerkende aspect van deze remedie is de wispelturigheid en de wisselende gemoedstoestanden. Zo kunnen ze het ene moment heel boos zijn en even later berouw hebben, boosheid kan ook gevolgd worden door vrolijkheid. Of vrolijkheid kan omslaan in zwaarmoedigheid. Het ene moment lachen ze en even later huilen ze. Soms vertonen ze een overdreven vorm van uitgelatenheid. Ze springen, lachen, dansen of fluiten en omhelzen of kussen iedereen. Onwillekeurig lachen en huilen. Hysterie, imbeciliteit en/of schijnzwangerschap passen ook in dit beeld. Wanneer een zwangere vrouw zegt dat haar embryo heftige bewegingen maakt, dan kan het zijn dat ze in het Crocusbeeld past. Manisch of hysterisch lachen. Soms zingen ze in de slaap. Ze zijn gemakkelijk beïnvloedbaar en heel liefdevol.

Men kan hier werkelijk spreken van extreme gemoedswisselingen.

De lichamelijke symptomen verspringen ook van de ene ant naar de andere. Een groot kenmerk van deze remedie is het zwart en draderig bloedverlies (bijv. bij neusbloedingen, bij menstruatie). Ze kunnen allerlei neurologische symptomen vertonen zoals tintelingen, jeuk, slapende armen, chorea die optreedt elke 7 dagen en spiertrekkingen. De chorea gaat gepaard met grote uitgelatenheid, met zingen en dansen. Ze hebben het gevoel dat er iets levends in hun buik of borst beweegt. Denk aan Crocus als de patiënt zegt dat hij zijn hart voelt bewegen in de borst. Ze hebben het gevoel dat er een warmte opstijgt naar hun hart en dat dit de ademhaling belemmert. Gevoel alsof er koude lucht door de ogen stroomt, gevoel van rook in de ogen. Hardnekkige constipatie. Het is ook een remedie voor de gevolgen van slagen en verwondingen, bij hartziekten, of bij dreigend miskraam. Veel dorst voor koude drank. Rode vlekken op de huid. Crocus kan ook helpen om de mazelen en andere exantheemziekten naar buiten te brengen. Ook bruikbaar bij oude littekens die opengaan en veretteren of ter behandeling van tumoren die verzweren en zwart, draderig bloed afscheiden. Lipomen (vetbollen) onder de huid. Deze remedie kan ook kanker genezen indien het totaalbeeld van de patiënt beantwoordt aan dit van Crocus (bijv. een vrouw met kanker waarvan de maandstonden zwart, slijmerig, draderig en/of geklonterd zijn). Neusbloedingen in de puberteit of bij warm weer. Bij koorts zweten ze alleen op de onderste lichaamshelft. Bleekzucht, moeilijke maandstonden met donker tot zwart, draderig bloedverlies. Flauwvallen bij vrouwen en hysterische mannen. Trage pols, bleek gelaat, duizeligheid, hoofdpijn, en uitputting passen in het beeld van Crocus.

Ze verergeren tijdens nieuwe en volle maan, door beweging, door warmte, door te vasten, door neerliggen, tijdens zwangerschap en puberteit. Ze verbeteren door te gapen of door diep in te ademen, ook beter in open lucht.

We zien hier ook het afwisselen van mentale met lichamelijke symptomen.

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Planten en getagd met , , , , , , , , , , , , , .