Caroline Bouckenaere | SOS Reflux

Auteur Caroline Bouckenaere
SOS Reflux, 2de oplage
Boekbespreking door

Caroline Bouckenaere – SOS Reflux
Uitgeverij Houtekiet ISBN 978 90 8924 738 4 

Caroline Bouckenaere snijdt een thema aan wat dikwijls onderbelicht blijft: reflux bij baby’s. 

Ze schrijft als ervaringsdeskundige. Haar eerste zoontje leed aan een vrij ernstige vorm van deze aandoening, haar tweede zoontje ging dezelfde (lijdens)weg op. De oudste deed verwikkelingen met enkele hospitalisaties als gevolg, wat uiteindeljk tot een operatie leidde. Hun derde zoontje was ook refluxpatiëntje, maar toen hadden ze wel al ervaring om adequaat te reageren. Dit alles wordt in het eerste deel uitvoerig beschreven.

Het tweede deel gaat over het geneeskundige luik: wat is reflux, wat zijn de oorzaken, hoe herken je het, hoe wordt de diagnose gesteld? De auteur geeft praktische en gevoelsmatige tips.

Het derde deel gaat over de behandeling. Daarin worden de reguliere zowel als de complementaire methodes (acupunctuur, osteopathie, chiropraxie, fasciatherapie, homeopathie en voetreflexologie) kort besproken.
Het vierde deel tenslotte handelt over de mogelijke gevolgen en risico’s van reflux.

De lezer kan moeilijk onbewogen blijven bij het persoonlijke relaas van de schrijfster. Vele jonge ouders zullen zich zeker herkennen in haar verhaal.

De wetenschappelijke fundering is degelijk en bevattelijk beschreven. Prof. Dr. Vandenplas, diensthoofd pediatrie UZ Brussel, ondersteunde daarin.

Ik had graag de niet-conventionele behandelingswijzes iets beter uitgewerkt gezien, maar kan dit boek zeker aanbevelen aan iedereen die geconfronteerd wordt met dergelijke problematiek.

Homeopathie 

Homeopathie  gaat uit van drie niveaus die één geheel vormen: het lichamelijke, het mentale en het gevoelsniveau. Homeopathie richt zich op het versterken van het zelfgenezend vermogen, zodat men zijn evenwicht terugvindt en daarmee ook de levenskracht om normaal te func=oneren. Een regel uit de oudheid zegt: ‘Wat de ziekte kan veroorzaken, kan die ook genezen.’ De behandeling bestaat dus uit het voorschrijven van verdunningen van stoffen die dezelfde symptomen uitlokken als de te bestrijden ziekte. Deze middelen bevatten extracten van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong.

Homeopathie en Reflux

Bij de behandeling van een baby, ongeacht de klacht, buigt de homeopaat zich over de achtergrond: hoe verliep bijvoorbeeld de zwangerschap en de bevalling, wat is het karakter van de baby, hoe is het slaappatroon, de eetlust, de band met de moeder…?

Op basis van een uitgebreid gesprek en een nauwkeurige observa=e van de baby schrijL de homeopaat een specifiek middel voor. Dit middel brengt het spijsverteringssysteem meer in evenwicht en zorgt tevens voor een grotere algemene weerbaarheid. Na enkele weken wordt de werking van dit middel geëvalueerd en indien nodig wordt de dosis bijgesteld.

 
 
Geplaatst in Alle rubrieken, Boekbespreking, Patiëntervaringen, Uit de Praktijk, Vakliteratuur en getagd met , , , , .