Boekbespreking | Lijfwacht

Léon Scheepers - Lijfwacht

Lijfwacht

Reis door 40 jaar huisartsenpraktijk

Taal Nederlands
Pagina’s 372
Binding Paperback

ISBN 9789464078527

Prijs: 25 Eur

Een e-boek is in de maak.

De Franse vertaling is in druk en zal in juni 2021 van de pers rollen.
De Engelse vertaling zal begin juli uitkomen

Nu ook als luisterboek


Over dit boek 

Vanuit zijn 40-jarige ervaring als huisarts-homeopaat wil Léon Scheepers homeopathie weer op de kaart zetten met dit boek.

Het is een verslag van 40 jaar met hart en ziel in de zorgverlening staan, zowel met conventionele als alternatieve hulpmiddelen.
Léon is een arts die met beide voeten in het ‘praktijk’veld staat, tussen zijn patiënten, zoals een boer tussen zijn gewassen. Hij ziet homeopathie als complementair aan de reguliere geneeskunde en spreekt regelmatig zijn waardering voor deze laatste uit. Zo probeert hij een brug te slaan tussen beiden, en dit is de rode draad door het boek: homeopathie ondersteunt de reguliere geneeskunde, het is niet tegen elkaar,  maar samen, er is maar één geneeskunde.

Het boek geeft een inkijk in de theorie en in de praktijk van de behandeling, en kan zowel door artsen als andere geïnteresseerden gelezen worden.

Het hoofdstuk met 40 anekdotes uit 40 jaar praktijk leest als een trein en het hoofdstuk over Covid toont de mogelijkheden die een homeopathische ondersteuning kan bieden in bijna uitzichtloze situaties waar de klassieke behandeling ook geen antwoord op heeft.
Het hoofdstuk over de wettelijke erkenning van Homeopathie en over de ‘Wet Colla’ ben ik moeizaam door geworsteld, maar voor de arts-homeopaten die er hun schouders onder gezet hebben is het nog steeds een dagelijkse worsteling met onze verschillende overheden… het lijkt op een processie van Echternach, waar men al tientallen jaren in mee stapt zonder echt vooruit te geraken.

Het boek geeft verder een summiere inkijk in de geschiedenis om dan te komen tot de huidige situatie waarin de homeopathische behandeling staat tegenover de excessen van de klassieke geneeskunde met peperdure behandelingen, overdreven gebruik van medicatie, te hoge kosten voor de ziekteverzekering… homeopathie kan daar een tegengewicht bieden en kostenbesparend werken.

Tenslotte beschrijft hij de constant negatieve berichtgeving in de pers, hoewel onderzoek meer en meer bewezen werkzaamheid aan het licht brengt.

Na het lezen van dit boek kan ik maar één conclusie trekken: homeopaten worden vaak als ‘charlatans’ afgeschilderd, maar de passie, gedrevenheid én kennis van deze arts-homeopaat spreekt dit tegen. is de definitie van een charlatan immers niet iemand die niet de vaardigheden bezit die hij zegt te hebben?!

Léon gelooft in wat hij doet, en ziet dat het werkt, anders kon hij dit geen 40 jaar volhouden en nog steeds zo enthousiast zijn over dit mooie beroep!


Geplaatst in Alle rubrieken, Boekbespreking, Patiëntervaringen, Uit de Praktijk, Vakliteratuur en getagd met , , , , .