Biografie van een pionier en innovator.

Jan werd 1951 geboren in Helmond, Nederland, en beoefent sinds 1985 de homeopathie. Hij studeerde bij vele bekende homeopaten: Alphonse Geukens, Jost Künzli, Roger Morrison, Bill Gray en vooral George Vithoulkas en Rajan Sankaran.

Jan is een van de pioniers van de homeopathie. Zijn naam staat synoniem voor de enorme vooruitgang en inzichten die de homeopathie boekte dankzij zijn baanbrekende publicaties over het periodiek systeem en het mineralenrijk. Hij categoriseerde de materia medica in karakteristieke groepen en tracht hun ‘essentie’ te vindenGeorge Vithoulkas bracht deze blik op essenties van de verschillende remedies als hebbende ‘essenties’ voor het eerst onder de aandacht.

Jan Scholten toonde met grote helderheid en samenhang de innerlijke relaties van groepen minerale remedies aan en dit later uitgebreid om ons een werkhypothese te geven voor het gehele periodiek systeem. Jans idee om twee geneesmiddelenbeelden (bijvoorbeeld Calcarea en Sulphur) te combineren tot een derde en individueel beeld (Calcarea sulphurica) is een veel voorkomende en populaire praktijk onder veel homeopaten. Jans vernieuwende publicatie over de Lanthaniden, die de lezer opnieuw meeneemt in onbekende wateren werd al gauw een standaardwerk in de homeopathie.
Intussen gaat hij de laatste jaren onverdroten verder met zijn pionierswerk (de plantentheorie), en heeft blijkbaar nog heel wat in petto voor de homeopathische wereld de komende jaren!

Geplaatst in Alle rubrieken, Biografie, Geen, Vakliteratuur en getagd met , .