Slaap- en Kalmeermiddelen

Denk eerst aan andere oplossingen

 

De Belgen horen bij
de grootste
gebruikers
van Europa’

Maggie De Block
31-01-18 bij
Van Gils & gasten | één.be

Dit is de titel van de federale campagne voor een rationeel gebruik van slaap- en kalmeerpillen.

In 2016 werden er 461 miljoen DDD slaap- en kalmeermiddelen afgeleverd in de Belgische apotheken. De gezondheidsenquête 2013 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid toont aan dat 13% van de bevraagde personen minstens één slaap- of kalmeermiddel genomen had in de 2 weken voorafgaand aan het interview. Deze cijfers hebben de minister van Volkgezondheid Maggie De Block ertoe aangezet om een campagne te lanceren. Deze campagne wordt gecoördineerd door de FOD Volksgezondheid en heeft als titel : “Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen”.

Test uw gebruik van slaap- en kalmeerpillen op:
www.druglijn.be/test-jezelf

Het doel van deze campagne is het sensibiliseren, informeren en ondersteunen van gezondheidsprofessionelen (artsen en apothekers) aan de hand van verschillende instrumenten. Aangezien de patiënt eveneens een rol te spelen heeft, worden er voor hen ook affiches en brochures ter beschikking gesteld.

Voor meer informatie:
Bezoek de website van de FOD Volksgezondheid 

of lees de folder  Slaap- en kalmeermiddelen

 

Afbeelding uit de campagne "Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen".

De meeste slaap- en kalmeermiddelen zijn benzodiazepines.  Deze medicijnen kunnen noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen, in minimale dosis en tijdens een korte periode. Echter, vele patiënten die lijden aan angst, stress of slaapproblemen maken hier langdurig gebruik van.  Benzodiazepines hebben talrijke bijwerkingen en vormen risico’s voor de gezondheid : cognitieve problemen, risico op vallen, sufheid tijdens de dag, gewenning en zelfs afhankelijkheid.Nochtans, in veel gevallen is het mogelijk om medicatie te vermijden.
Op lange termijn zijn een gezondere levensstijl en verschillende niet-medicamentueuze alternatievenefficiënter

  • GEZOND ETEN
    Goede eetgewoontes aannemen is heel belangrijk. Een gevarieerde en evenwichtige voeding zal u helpen om u beter in uw vel te voelen.
    Vermijd voor het slapengaan alcohol, energiedranken, cafeïne en zware maaltijden.
  • U LATEN BEGELEIDEN
    Het is geen schande als het u allemaal even te veel wordt. U laten begeleiden, in de ruime zin van het woord, kan helpen.
    Wij denken hierbij aan troost zoeken bij familie of vrienden die u vertrouwt, of aan psychotherapie.
  • ZICH ONTSPANNEN
    Algemeen kunt u best proberen om uw gedachten even te verzetten. Zoek bijvoorbeeld een activiteit die u leuk vindt en u aan iets anders laat denken zoals een hobby of iets waar u zich goed bij voelt. Trouwens, relaxatieoefeningen zijn een perfecte manier om u te ontspannen.
  • BEWEGEN
    Wij raden u aan om regelmatig te bewegen. Elke vorm van beweging, aangepast aan uw niveau, zorgt voor een goede nachtrust.  Let er wel op om voor het slapengaan geen intensieve fysieke inspanningen meer te doen.

Uit de brochure  Slaap- en kalmeermiddelen

Bron:
Persbericht FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/medicatie/slaap-en-kalmeringsmiddelen

Geplaatst in Achtergrond, Actualiteit, Alle rubrieken, Getallen en getagd met , , , , , , .