Opinie | Ultrabewerkte voeding van Staf Henderickx
Blijkt dat ultrabewerkt voedsel eveneens de kans op dementie vergroot, cognitieve functies zoals taalvaardigheden gaan er op achteruit.
Blijkt dat ultrabewerkt voedsel eveneens de kans op dementie vergroot, cognitieve functies zoals taalvaardigheden gaan er op achteruit.
Vroeger zag de huisarts zinkarbeiders met cadmiumnieren en loodverlammingen, mijnwerkers met stoflong en bouwvakkers met kapotte ruggen. Vandaag ziet hij op consultatie patiënten met slaapstoornissen, oververmoeidheid en allerlei psychosomatische klachten.
Het individualisme, de meritocratie en werkstress zijn de triggers van dit nieuwe klachtenpatroon. We zien patiënten met obesitas, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. De verslaving aan ultrabewerkte ongezonde voeding is hier de trigger.
Maar ultrabewerkte voeding is verantwoordelijk voor nog meer onheil. We merken eveneens een duidelijke toename van onverklaarbare allergieën, van hormonale stoornissen, van infertiliteitsproblemen, van infectieziekten resistent aan antibiotica, van allerlei auto-immuunziekten, kankers en onverklaarbare neurologische aftakeling.
Deze litanie van aandoeningen is niet de straf van God voor onze uit de hand gelopen welvaart, maar valt vooral te verklaren door ons toenemend dieet van ultrabewerkte voeding.