Homeopathische Remedies | Sepia (inktvis of zeekat)
De inktvis of zeekat wordt Sepia genoemd, één van de meer gebruikte homeopathische geneesmiddelen. Zeekatten leven vooral in de ondiepe zee boven zandachtige grond langs de kustlijn, zoals bv. in de Middellandse Zee. Het is een weekdier dat behoort tot de inktvissen. Sepia’s worden ongeveer 35 cm lang met 8 gewone en 2 vangtentakels.
Als u op restaurant “Calamares” besteld, krijgt u een stukje Sepia op het bord. De platte inwendige schelp (zeeschuim of ossa sepia) wordt vaak gebruikt als kalkbron voor (kooi)vogels.
In een zakje bewaart de inktvis 20 tot 30 ml “inkt”, een bruinzwarte vloeistof waarvan enkele druppels volstaan om een glas water volledig te vertroebelen.
Deze afscheiding bestaat voor meer dan 70% uit melanine, de kleurstof die de haren donker maakt en de huid bruin. Met dit goedje spuit de inktvis om zich heen, niet alleen om te kunnen ontsnappen maar soms ook om prooi gemakkelijker te grijpen. Het water wordt daarbij opaal. In ieder geval lijkt het doeltreffend te zijn. Nog een opvallende eigenschap: de Sepia neemt de kleur aan van de ondergrond waarop hij zich bevindt.
Wanneer hij geïrriteerd is of een andere emotie zich voordoet slaat hij uit in alle kleuren van de regenboog. Een dier dat duidelijk meer in petto heeft dan alleen maar zwartbruine inkt.
Verf als geneesmiddel
Deze inkt wordt ook gebruikt om industrieel verf te bereiden. En hierbij sluit het verhaal aan van de toevallige ontdekking van sepia als homeopathisch middel. Het is wel zo dat de inktvis reeds van oudsher tot het medisch arsenaal behoorde. Hippocrates gebruikte hem als samentrekkende stof en Plinius als diureticum (waterafdrijvend middel).
Hahnemann kwam het middel min of meer toevallig op het spoor. Een van zijn vrienden was kunstschilder en klaagde over allerlei vreemde lichamelijke verschijnselen. Hahnemann ging samen met hem na waar die klachten vandaan zouden kunnen komen.
Toen hij zijn vriend aan het werk zag met Oost-Indische inkt, viel hem op dat hij zijn penseel steeds nat maakte met zijn tong. Daarom vermoedde hij dat de inkt de boosdoener was. De geneesmiddelproeven die hij met Sepia uitvoerde bevestigden dit.
Na het te lang innemen
van een homeopathisch middel dat niet uitgezocht is kost het veel tijd en moeite om alsnog het juiste middel te vinden en de oorspronkelijke bron van klachten met de extra bijgekomen verschijnselen te genezen.
Sepia is een van de meest bekende homeopathische middelen. Deze bekendheid en het te pas en te onpas gebruiken van het middel, heeft geleid tot een groot aantal vooroordelen en meningen over Sepia, die onjuist zijn.
Het eerst misverstand is dat Sepia uitsluitend voor vrouwen zou zijn. Dit is niet waar. Mannen en vrouwen maken dankbaar gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van dit middel.
Het tweede misverstand is dat Sepia altijd gebruikt kan worden bij klachten in de overgang. Het komt meermalen voor dat vrouwen maandenlang, soms jarenlang, Sepia D6 of een complexmiddel tegen overgangsklachten, waarin Sepia zat, gebruiken en allerlei klachten krijgen, waaronder vaak depressiviteit. De overgangsklachten gaan met het gebruik van deze middelen niet over, maar worden wel iets minder. Dat is dan reden om het middel te blijven innemen. Het routinematig gebruik van Sepia bij overgangsklachten, op die grond alleen is echter niet zonder gevaar. Na misbruik van Sepia kost het veel tijd en moeite om alsnog het juiste middel te vinden en de oorspronkelijke bron van klachten met de extra bijgekomen verschijnselen te genezen.
Niet alleen in het onoordeelkundig gebruik van Sepia schuilt dit gevaar. Het te lang innemen van elk homeopathisch middel dat niet uitgezocht is kan dit soort verschijnselen oproepen. Sepia heeft een grote gevoeligheid voor hormonale veranderingen in het lichaam. Dit betekent, dat degene die uiteindelijk Sepia nodig heeft, bij de kleinste schommelingen of veranderingen in het hormonale evenwicht, zoals het slikken van de pil, rond de menstruatie, tijdens en na de zwangerschap of in de overgang, klachten gaat krijgen.
Na het innemen van Sepia kan het hormonale evenwicht zich opvallend snel herstellen. Met recht kan gesteld worden dat Sepia het gehele systeem weer op orde brengt.
Mentaal en emotioneel beeld
De mens bij wie Sepia goed past lijkt in een aantal opzichten op Natrium muriaticum en daarnaast ook op Nux vomica. Dit zijn dan ook de meest verwante geneesmiddelen.
Mensen die Sepia nodig hebben zijn meestal niet echt gesloten, maar net zoals bij Natricum muriaticum hebben zij de neiging om zich terug te trekken bij verdriet of gekwetst worden. Ook zij verdragen meestal geen troost. Aan de andere kant hebben zij minder moeite om hun ergernissen te uiten. Als ze kwaad worden – en dat overkomt sommige vrouwen in de dagen voor de menstruatie erg snel – kunnen zij gemakkelijk uitvallen. Man en kinderen moeten het dan nogal eens ontgelden. Zij zouden het wel anders willen, maar op de een of andere manier lukt dat niet.
Er is een grote behoefte om ergens bij te horen, om geliefd te zijn. Lukt de toenadering niet, dan trekt men zich terug en wil liever geen contact meer. In een evenwichtige situatie zijn het warme, medelevende mensen.
Lichamelijke kenmerken
Vermoeidheid is een van de kernsymptiomen waar Sepiapersonen hulp voor zoeken. Het typische sepiaverhaal is, dat men aan het eind van de dag, of eerder, doodop is. Opvallend daarentegen is dat men zich door lichamelijke uitputting veel beter voelt. Langeafstandslopen, conditietraining, aerobic en fitness zijn over het algemeen geliefde activiteiten. Dansen is ook een lang bestaande hobby.
De grote lichamelijke inspanning zorgt er blijkbaar voor, dat de geblokkeerde energie weer kan stromen. Kouwelijkheid is ook een belangrijk kenmerk van Sepia. Zonnewarmte doet hen heel goed. Maar meestal hebben ze niet het geduld om lang in de zon te blijven zitten. De tijd van de dag dat ze zich het beste voelen, is 's avonds, ondanks de grote vermoeidheid. Er bestaat een voorkeur voor chocolade, pittig eten en zure dingen. Citroen met sinaasappelsap staat vaak op het menu bij het ontbijt.
Overgang
Zoals reeds aangehaald vallen klachten passende bij de overgang in het beeld van Sepia. De hierboven beschreven kenmerken moten echter ook aanwezig zijn, wil de Sepia overgangsklachten kunnen bestrijden. Moeheid en stemmingsstoornissen komen veelvoudig voor.
De overgangsperiode is de periode waarin de vrouwen die Sepia nodig hebben, uiterst gevoelig zijn voor welke invloed dan ook. Het is een weldaad voor iedereen als Sepia deze vrouwen weer in evenwicht brengt.
Zelfmedicatie
Ook al herkent u zichzelf in deze beschrijving, dan is het toch verstandiger om eerst een homeopaat te raadplegen, dan op eigen gezag Sepia in te gaan nemen. Een homeopaat kan, indien Sepia het juiste middel is, dit in ieder geval in een sterker werkende vorm geven dan D6. Dit betekent dat de werking van Sepia op voorschrift van een homeopaat dieper, sneller en langduriger zal zijn, zonder dat men het risico loopt van nadelige effecten.
HB 17/92-9