"Niet voor elke klacht hebben we een arts nodig". Natuurlijk zijn er heel wat dingen die we zelf kunnen doen en in sommige gevallen, in eerste hulp-situaties, kan ons handelen zelfs levensreddend zijn. Aan de andere kant schuilt er ook veel waarheid in de uitspraak dat men beter niets kan doen dan iets waarvan men niet weet of het goed is.
Op deze plaats zullen we proberen aan te geven wanneer we wat kunnen doen.
Insectensteken
Er gaat (gelukkig) geen zomer voorbij zonder insekten. Het nadeel van de aanwezigheid van deze beestjes zal iedereen bekend zijn. De meeste insektesteken zijn we dan ook zonder geneesmiddel weer snel vergeten. Gaat het om de steek van een wesp of steekvlieg dan moeten we op onze hoede zijn en zo nodig een middel geven op geleide van de symptomen. Voelt de plek koud aan terwijl de pijn juist door koude (koud water, koude doeken) verbetert, dan zal Ledum altijd onze eerste keuze zijn. Ledum is sowieso het middel dat we voor kleinere steken als tinctuur (onverdunde vloeistof) uitwendig kunnen toepassen.Bij ernstiger steken geven we Ledum altijd inwendig. Tweede keus bij kleinere steken is Hypericum tinctuur uitwendig, eventueel gemengd met Calendula. Voor Hypericum zijn de kenmerkende symptomen: zeer gevoelig voor aanraking, scherpe en schietende pijn (als een zenuwpijn), verergert door koude. Urtica urens (brandnetel) is het aangewezen middel als de pijn brandend, stekend en jankend is (als van een brandnetel) en de pijn verergert door contact met water.
Bije- en wespesteken kunnen zeer gevaarlijk zijn, vooral voor kleinere kinderen en als mensen gestoken worden in het gebied van de keel. In die gevallen geeft men het slachtoffer een dosis Apis mellifica en brengt hem/haar direct naar het ziekenhuis, omdat door zwelling van de keel de patiënt zou kunnen stikken. Voor mensen, die weten dat zij overgevoelig zijn voor bije- of wespesteken is het raadzaam om in het zomerseizoen altijd wat korreltjes Apis mellifica bij zich te dragen. De karakteristieke symptomen die passen bij het middel Apis zijn: een pijnlijke zwelling die een bleekrode kleur heeft. De pijn is stekend en brandend en verbetert heel goed door koude of koud water. Deze symptomen kunnen we dus aantreffen bij allerlei insektesteken maar ook bij kwallebeten.
Als we een eerste hulpmiddel gebruiken nemen we best een C30, D30 of 30K potentie.
Los hiervan enkele korreltjes in een glas water op en geef hiervan ieder uur een slokje totdat de klachten verminderen. Dan kunnen we stoppen met innemen.
In zeer acute gevallen met heftige klachten kunnen we het vaker geven, zelfs om de 5 of 10 minuten, 1 à 3 maal daags in minder acute gevallen.
(1) Glonoïnum: homeopathische benaming van nitroglycerine of trinitrine.