Middeltjes | Hulpmiddelen bij zonnesteek

Hulpmiddelen bij zonnesteek

"Niet voor elke klacht hebben we een arts nodig". Natuurlijk zijn er heel wat dingen die we zelf kunnen doen en in sommige gevallen, in eerste hulp-situaties, kan ons handelen zelfs levensreddend zijn. Aan de andere kant schuilt er ook veel waarheid in de uitspraak dat men beter niets kan doen dan iets waarvan men niet weet of het goed is.

Op deze plaats zullen we proberen aan te geven wanneer we wat kunnen doen.

Door Dr. Leo Duivenvoorden

Zonnebrand en zonnesteek 

Bij sportbeoefening kunnen ook nog andere ongemakken zich voordoen zoals een zonnesteek of een insektebeet.

In het begin van de zomer, of bij het begin van de vakantie in een zonnig land, begaan velen de fout om te lang onbeschermd van de zon te genieten. We zien dan ook de meeste gevallen van huidverbranding door de zon. Vaak is het gevolg een vuurrode huid en brandende pijn, die sterk verergert door elke aanraking. Als de pijn niet te erg is, is het het beste om de huid in te smeren met Hypericum-olie (St-Janskruid) of met een mengsel van Hypericum en Calendula (Goudsbloem). Is de pijn te hevig, dan is het raadzaam om één dosis Urtica urens 30K (brandnetel) te nemen.

 

In een zeer warme periode, vooral bij mensen die slecht hitte verdragen, kan het gebeuren dat iemand klachten krijgt door te lang in de zon bezig te zijn. Juist bij inspanning in de felle zon, zoals bij een lange wandeling of bij werken in de tuin, kan er een hittestuwing naar het hoofd optreden met als gevolg: misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en zelfs appelflauwtes. Wij noemen dit een zonnesteek. De beste middelen daarvoor zijn Belladonna en Glonoïnum. (1)

Bij Belladonna is er vaak een hoofdpijn die verergert door iedere beweging. Er is sprake van een echte centrale congestie d.w.z. dat de handen en voeten ijskoud kunnen zijn terwijl het hoofd gloeit. Overigens lijken beide middelen zeer sterk op elkaar als het gaat om de nare gevolgen van de te grote (zonne)hitte.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , .