Polychresten | Sulphur

Polychresten

Sulphur

Frans Kusse

Brandende Liefde, het geneesmiddelbeeld van Sulphur

 

Sulphur
Sulphur
Sulphur of zwavel komt meestal voor in verbinding met andere stoffen. Op sommige plaatsen, zoals bij Napels, zijn van oudsher bekende zwavelbronnen waar dit element in vrij zuivere vorm gevonden wordt. Omdat zwavel al bij lage temperaturen ontbrandt, werd het gebruikt om vuur te maken. ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ is daar een  herinnering aan. Tegenwoordig wordt fosfor gebruikt in lucifers omdat zwavel iets te gemakkelijk vlam vat. In ons lichaam komt zwavel voor in eiwitten die noodzakelijk zijn voor de opbouw van ons lichaam en in eiwitten die als enzymen zorgen dat allerlei processen op gang worden gebracht.
Hoewel Sulphur een van de meest voorgeschreven homeopathische middelen is, kennen we niet een uitgesproken Sulphurtype. De beschrijving zal dit duideliik maken.

Sulphur en harmonie

Sulphurmensen houden van harmonie, maar op een ander gebied dan Phosphorusmensen.
Deze laatsten willen dat iedereen als vrienden met elkaar omgaan, Sulphurmensen zoeken naar harmonie binnen een relatie. Zij willen iemand die totaal bij hen past, anders blijven zij liever alleen. Veel Sulphurtypes zijn dan ook vrijgezel, omdat zij de ideale partner (nog) niet hebben gevonden. Zij hebben bovendien andere mensen niet per se nodig; zij kunnen heel goed op zichzelf zijn.

Een andere vorm van harmonie zoeken Sulphurmensen in schoonheid. Zij houden van mooie dingen en zien er zelf ook graag goed uit. Kleding is bijvoorbeeld iets waar zij aandacht aan besteden.

 

Sulphur en liefde

Liefde is een groot woord maar bij Sulphurmensen geeft het goed weer waar hun kracht en tegelijkertijd hun kwetsbare plek ligt. Zij kunnen namelijk een vurige liefde voor iemand koesteren, zij kunnen werkelijk heel veel van iemand houden.  Maar wanneer deze liefde onbeantwoord blijft, kan die omslaan in jaloezie of onverschilligheid.

Datzelfde geldt voor de liefde die zij voor zichzelf voelen. Zij kunnen veel van zichzelf houden, soms wat teveel. Ze kunnen zelfs egocentrisch zijn en erg overtuigd van eigen kunnen en kennis. Aan de andere kant kunnen ze het idee hebben dat zij door niemand geliefd worden en bij anderen uit de gratie zijn.

 

Liefde is een groot woord maar bij Sulphurmensen geeft het goed weer waar hun kracht en tegelijkertijd hun kwetsbare plek ligt.

Schoonheid toch slordig

De tegenstellingen die we bij Sulphurmensen tegenkomen, vinden we terug in diverse omstandigheden. Waar iemands kracht ligt, kun je ook zijn zwakte vinden of zijn  kwetsbaarheid.

Phosphorusmensen bijvoorbeeld kunnen enorm met anderen meeleven, maar ten slotte kunnen ze volledig onverschillig worden voor het lot van hun naasten. Meestal ontstaat die onverschilligheid door een pijnlijke gebeurtenis, zoals een verdriet of teleurstelling. Een andere oorzaak kan zijn dat ze teveel van hun energie hebben gegeven.

Bij Sulphurtypes vinden we tegenstellingen rond de thema’s liefde en schoonheid. Ze staan bekend als de meest precieze mensen, maar ook als de meest slordige. Hoe kan dat? Het antwoord is niet zo eenvoudig.

Als Sulphurmensen ergens in geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld in de geschiedenis van China, dan zullen zij daarover alles verzamelen wat zij kunnen vinden.

Sulphur

En wat zij hebben verzameld, hebben ze allemaal gelezen en netjes opgeborgen. Ondertussen kunnen zij van hun werkkamer een enorme chaos maken, omdat de andere dingen hen niet bezighouden.

Een beeld dat in de oude literatuur over Sulphur wordt geschetst is dat van een man die zichzelf piekfijn heeft verzorgd, een prachtig colbert draagt met bijbehorende stropdas en overhemd, maar vergeten is zijn schoenen te poetsen.

 

Sulphur en verzamelen

Hiermee komen we op een andere karaktertrek van Sulphurmensen, de behoefte tot verzamelen. Het is bij hen een manier om hun eigen wereld te scheppen, een manier om zich geestelijk ergens mee bezig te houden. Want zij zijn nieuwsgierig en willen graag alles begrijpen.

Ze kunnen meestal goed redeneren en houden van filosoferen. Hun probleem is dat dit filosoferen vaak geen praktisch doel heeft, maar eigenlijk meer een doel op zich is. Ze vinden het prettig om andere mensen hun theorieën te vertellen. Of de ander het daarmee eens is of niet, is voor hen minder belangrijk. Een patiënt die goed reageerde op Sulphur vertelde over zijn hobby, de computer. Wat hem daarin vooral aansprak, was de mogelijkheid ‘een model van de werkelijkheid’ te maken.

Uiteraard vinden we onder uitvinders en wetenschappers veel Sulphurmensen en als zij in harmonie zijn met zichzelf kunnen zij de mensheid grote
 diensten bewijzen.

Lichamelijke verschijnselen

De meest voorkomende reden van Sulphurpatiënten om een homeopathisch arts te bezoeken is een huid- aandoening. Sulphur past namelijk bij alle soorten huidklachten, meestal jeukend. De huid is dikwijls droog en de jeuk wordt erger bij warmte en door water.
Branden is een symptoom dat door het hele Sulphurbeeld heen speelt. Zo gaat de huid branden na het krabben en kunnen er overal brandende pijnen voorkomen. Het lichaam heeft vuur in zich, waardoor Sulphurmensen het snel te warm hebben – zij steken om die reden ‘s nachts hun voeten buitenboord – en vrijwel alle klachten worden erger door warmte.

 

Sulphur past bij huidklachten

Ook de verbranding gaat te snel. Al hebben zij ‘s morgens ontbeten, zij moeten rond 11 uur weer eten en om 4 uur ‘s middags weer, ondanks de lunch. Wanneer zij niet op tijd eten, kunnen ze zich erg naar voelen. De darmen zijn bij Sulphurmensen in het algemeen een zwakke schakel.

 

Sulphur voeding

Sulphur

 

Sulphurmensen houden van pittig eten, liefst sterk gekruid maar in ieder geval met een uitgesproken smaak. Verder houden zij van zoetigheid,  alcohol, olijven en vet (waar zij niet goed tegen kunnen).

Met melk en vlees hebben zij ook een haat-liefde-verhouding. Zij lusten het vaak wel maar verdragen het niet goed.

Sulphur

Sulphur en kinderen

Veel kinderen hebben tijdelijk Sulphur nodig, bijvoorbeeld vanwege huidklachten. Sulphur wordt vaak gegeven als een soort ‘schoonmaakmiddel’ (eliminatiemiddel) om erfelijke factoren kwijt te raken of om te zorgen dat het lichaam afval­stoffen kwijtraakt, vooral als iemand veel medicijnen heeft gebruikt.

Typische Sulphurkinderen zijn vrij in hun doen en laten. Ze willen alles weten en graag alles even aanraken. Deze kinderen ‘kijken met hun han­den’. Behalve hoogtevrees kennen ze weinig angsten .

Zolang zij ergens door geboeid zijn, gaan ze rustig hun eigen gang, vooral wanneer er iets van hun fantasie gevraagd wordt.

Als we kijken hoe schoon Arsenicum­kinderen blijven ook al hebben zij in de zandbak gespeeld, zo vies kunnen Sulphurkinderen zich maken en het lijkt hen niet veel te interesseren. Wanneer ze bijvoorbeeld geverfd hebben, zit alles onder de verf, zelfs hun haar.

Aan de andere kant kunnen zij best vies van iets zijn. Als zij wat vuiligheid zien aan een kopje willen ze er niet uit drin­ken. Laat staan dat zij zullen drinken uit andermans beker. Ook luchtjes staan hen snel tegen. Dat is een van de rede­nen waarom ze niet graag bij een ander naar het toilet zullen gaan.

De talenten van Sulphurkinderen komen het beste tot ontwikkeling wanneer zij zich maar geliefd voelen, want daarvoor zijn Sulphurkinderen erg gevoelig.

De talenten van Sulphurkinderen komen het beste tot ontwikkeling wanneer zij zich maar geliefd voelen, want daarvoor zijn Sulphurkinderen erg gevoelig.

Noot van de redactie

In de ‘Sensation Method’, de Indische methode uit Mumbai, wordt de essentie van Sulphur beschreven als volgt. Sulphur bevindt zich in de derde rij van de tabel van Mendeljev, en daar ligt de nadruk op de ontwikkeling van de identiteit. Dit houdt tevens in: beslissingen en keuzes maken. Bij Sulphur is het zo dat hij zijn keuzes de beste vindt, en beter/groter dan de anderen is. Het omgekeerde kan ook altijd, als hij gedecompenseerd is; dan voelt hij zich klein en inferieur.

Lees meer over

HB 60/09

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Mineralen, Polychresten en getagd met , .